Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Знову шукаємо спекулянтів

Ціни на м’ясо можуть впасти лише до весни
05 жовтня, 00:00
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня»

Уряд закликав регіональні органи влади вжити заходів із забезпечення цінової стабільності на м’ясо-молочному ринку та недопущення на ньому спекулятивних процесів. Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров, який проводив наприкінці минулого тижня селекторну нараду з керівниками обласних і районних держадміністрацій, відзначив, що для такого підвищення цін на м’ясо-молочну продукцію, що відбувається зараз у низці регіонів, жодних об’єктивних причин немає, оскільки на ринку достатньо її пропозиції. М. Азаров звернув увагу керівників Тернопільської, Вінницької, Полтавської, Чернівецької, Херсонської, Волинської, Луганської, Івано-Франківської областей на зростання роздрібних цін на м’ясо в цих регіонах.

При цьому він указав, що в кількох регіонах роздрібні ціни на м’ясо підвищуються в умовах зниження закупівельних. «Там, де є змова і спекулятивні моменти, там повинні втручатися органи, яким належить втручатися в подібні процеси», — сказав перший віце-прем’єр. М. Азаров також закликав керівників областей до діалогу, насамперед з тими, хто постачає та реалізовує м’ясо на ринках, і в ході переговорів досягти компромісу. Застосовувати адміністративні заходи, на його думку, можна тільки тоді, «коли використані всі можливості дипломатії».

Навести порядок на ринку м’яса та забезпечити доступ до нього селян регіональні органи влади, згідно із заявами Азарова, повинні протягом двох тижнів. Відлік щойно почався, а результативність як діалогу, так і «контролю над рівнем торгової надбавки на м’ясо-молочну продукцію і рівнем рентабельності» багато фахівців уже ставлять під сумнів.

Генеральний директор ТОВ «Агролідер» Олег Колеба заявив «Дню», що «нічого не можна адміністративно регулювати, все має регулювати ринок», наголосивши при цьому, що ціни зростають не на всі види м’яса, а тільки на яловичину та свинину. «Застосування адміністративних методів призведе до того, що м’ясо взагалі зникне з ринку. Його просто ніхто не продаватиме. Регулювали ціни на бензин — і він почав пропадати з заправок. Зараз його вартість має бути в районі чотирьох гривень, а вона становить 3.10. Природно, за такою ціною його ніхто продавати не хоче. Так само з м’ясом, цукром, іншими продуктами», — сказав він. Причини різкого подорожчання м’яса Колеба вбачає в тому, що було поставлено заслін на кордоні для дешевого м’яса, яке охоче брали м’ясокомбінати. «У результаті вони почали дуже активно закуповувати вітчизняну свинину й яловичину, через це, зокрема, й зросли ціни», — додав він. Зіграли свою роль, з його слів, і дії уряду: «Якщо вони хочуть нашого виробника захищати, то його треба грамотно захищати. На мою думку, виробника взагалі не треба захищати, він повинен працювати в жорстких умовах, які диктує ринок». Впливає на ринок м’яса, зі слів Колеби, й безліч об’єктивних чинників: від дорогих торішніх кормів і значно скороченого поголів’я — до цін на нафтопродукти та президентських виборів. Він вважає, що тенденція зі зростанням цін триватиме доти, поки поголів’я не стабілізується, на що знадобиться щонайменше півроку. «Якщо світовий ринок нафти не піднесе Україні особливих сюрпризів, ціни на м’ясо почнуть падати не раніше, ніж у березні майбутнього року або навіть до Великодня», — прогнозує гендиректор.

Опитані «Днем» експерти Русанівського м’ясокомбінату і ТОВ «Слов’янка» зійшлися в думках, назвавши серед основних причин зростання цін зовсім не спекуляції і махінації, на які посилаються в Мінагрополітики, а експорт м’яса до Росії та неврожай минулого року. Комерційний директор Ватутінського м’ясокомбінату Ірина Борщенко сказала «Дню», що, крім усього іншого, дестабілізують ситуацію на ринку м’яса й самі виробники, м’ясокомбінати, які, конкуруючи між собою, підіймають закупівельну ціну і, відповідно, збільшується вартість готової продукції. «Якби вони тримали середню ціну, вона б не зростала такими темпами», — зазначила І. Борщенко. До довгого списку причин, що зумовили осінній стрибок цін на м’ясну продукцію, багато фахівців вносять і зростання доходів населення, що призвело до підвищення попиту, й інфляцію. Але є й позитивний симптом: здешевлення корму примусило багатьох виробників (як сільськогосподарські підприємства, так і власників підсобних господарств) стриматися від реалізації молодняку свиней і великої рогатої худоби, щоб до весни наростити поголів’я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати