Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПТУ... зі 110-річною історією

У Мрині на Чернігівщині успішно функціонує один із небагатьох в Україні професійно-технічних закладів, розташованих у сільській місцевості
13 грудня, 11:59

«День» уже писав про Мрин, який розташовано у глибинці Чернігівщини, про літературну студію та самвидав, які функціонують завдяки небайдужості селян та ентузіастів (див. № 158 від 5 вересня 2013 року). Ще одна родзинка села — місцеве ПТУ — один із небагатьох в Україні професійно-технічних закладів, розташованих у сільській місцевості. Сюди їдуть здобувати робітничі та сільськогосподарські спеціальності діти з різних районів Чернігівщини. Цьогоріч Мринське ПТУ №33 відсвяткувало своє 110-річчя. Історія закладу — це приклад ентузіазму місцевого мецената, всебічної державної підтримки та віри в майбутнє.

2 листопада 1903 року за фінансової підтримки і за клопотанням правознавця, громадського діяча та доброчинця Павла Коробки у  Мрині відкрили першу урядову школу сільського домоводства та садибного господарства — «Людмилинську» школу, названу на честь матері Павла Степановича — Людмили Платонівни.

Школа такого типу була першою на всю Російську імперію, що перебувала на державному утриманні. Її завдання визначені статутом, в якому засновник — поміщик Павло Коробко, писав: «Школа эта будет давать сведения, которые необходимы для хорошей сельской хозяйки в доме и около дома, а именно: по садоводству, огородничеству, цветоводству, личному хозяйству, счетоводству. В доме необходимо для хозяйки знать следующее: приготовление обыкновенного обеда, печение разного хлеба, сушение и варение фруктов, консервов и т. д.».

1911 року на базі школи була відкрита семінарія з трирічним терміном навчання. Вона проіснувала до Жовтневого перевороту. Далі — технікум механізації сільського господарства. Проіснував він лише три роки, потім його було переведено до Ніжина, а пізніше — у Прилуки. Після введення тотальної колективізації села потребували спеціалістів, які б працювали з технікою, що надходила до колгоспів. Тому 1933 року на базі технікуму була організована робота школи механізації сільського господарства.  Юнаків та дівчат приймали на навчання за направленнями колгоспів. Лише в  наступні півстоліття навчальний заклад змінив п’ять назв і до десятка директорів. За роки свого існування у стінах Мринського ПТУ підготували близько 35 тисяч спеціалістів різних сільськогосподарських професій.

Сьогодення понад столітнього навчального закладу надихає оптимізмом. Адже цьогоріч Мринське профтехучилище повністю виконало план набору учнів. Наразі навчальний заклад упевнено посідає серединну позицію в загальнообласних рейтингових списках. У стінах закладу здобувають професійно-технічну освіту орієнтовно 200 учнів. Порівняно з минулими роками цей показник зменшився. «Щоб розповісти всю історію та сьогодення нашого закладу, мабуть, і дня не вистачить, — говорить директор ПТУ Василь Лисаченко. — Нині ми надаємо нашим учням можливість безкоштовного навчання, отримання стипендії та в майбутньому — стати першокласними спеціалістами». До речі, Василь Лисаченко — наймолодший директор серед керівників училищ області.  За роки його керівництва було зроблено багато корисних  справ для розвитку закладу. Налагодилися добрі стосунки з роботодавцями, проведено значний обсяг ремонтних робіт, постійно  розширюється список нових професій. «Заклад має добрі перспективи. Стабільно отримуємо нові ліцензії, в цьому році почали співпрацювати з районним центром зайнятості», — переконує директор.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати