Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна в роки Пацюка в ХХ столітті

28 грудня, 00:00

Зі східного календаря новий 2008 рік, який розпочинається з 7 лютого, буде роком Пацюка. Всі роки Пацюка, що приходять через кожні 12 років, характеризуються хорошою фінансовою кон’юнктурою, але приховують можливість її погіршення в подальші роки. У політиці в такі роки можуть виникати несподіванки, оскільки роки Пацюка характерні появою різних обвинувачень і засуджень. Проте всі роки Пацюка сприятливі для купівель у кредит, позик і вкладень. Особливо сприятливі вони для літературної творчості та мистецтва і створення різних соціально-політичних і творчих об’єднань, груп і організацій. Це роки економічної стійкості та відсутності військових конфліктів. Відповідно до східного (китайського, японського, монгольського і т.iн.) гороскопу, Україні відповідає Місячний знак Буйвола (Бика, Вола), а роки Пацюків для Буйволів уважаються сприятливими в усіх відношеннях, особливо у фінансових справах.

Стисло проілюструємо ці особливості року Пацюка на історичних прикладах суспільно-політичного й економічного життя України в роки Пацюка протягом усього ХХ століття, коли такими роками були: 1900, 1912, 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984 та 1996 роки.

1900 РІК

У січні в Катеринославі почалося видання нелегальної соціал-демократичної газети «Південний робітник», а в Харкові 28 січня було створено першу на східноукраїнських землях українську політичну організацію — Революційну українську партію (РУП). Її основною вимогою була національно-культурна автономія в межах Росії. Навесні 1900 р. у Львові було видано брошуру Миколи Міхновського під назвою «Самостійна Україна», яка деякий час використовувалася як програмний документ РУП. 1 травня в Харкові було проведено першу в Україні велику політичну демонстрацію робітників, у якій брали участь понад 10 тисяч чоловік. Вона була розігнана військами, а 150 демонстрантів було заарештовано. У вересні-жовтні в газеті «Молодь України» було надруковано відкритий лист РУП до міністра внутрішніх справ Росії Сипягіна з протестом проти антиукраїнської політики російського уряду — Емського акту 1876 р. У Житомирі в 1900 р. почалася діяльність і сторичного наукового товариства до слідників Волині, а в Харкові було створено Товариство харківських художників. У 1900 р. у Львові було розпочато електричне освітлення міських вулиць, а в Одесі було відкрито електричний фунікулер. 1900 р. у Львівському університеті було відкрито кафедру української літератури. До кінця 1900 р. Україна посідала в економіці Російської імперії одне з перших місць. Так, видобуток вугілля збільшився (порівняно з 1800 р.) у вісім разів, а виробництво залізної руди (тільки в Кривому Розі) — майже у 80 разів. 1900 р. Україна дала близько 70% кам’яного вугілля всієї Росії, залізної руди — 57% і 52% загального виробництва чавуна.

1912 РІК

Увесь квітень триває страйковий рух солідарності робітників України проти розстрілу 4 квітня двохсот робітників Ленських золотих копалень у Сибіру. Ці демонстрації відбувалися в Катеринославі, Києві, Миколаєві, Одесі, Харкові, Херсоні та інших містах. 23 червня урядом країни було впроваджено закон про страхування робітників від нещасних випадків і хвороб. 15 листопада почалася діяльність депутатів від України в IV Державній думі Російської імперії. 1912 р. було проведено реорганізацію Катеринославського гірничого училища в Гірничий інститут, а у Львові відбувся крайовий з’їзд організацій «Соколів» і «Січей». У Криму (в Кореїзі) 1912 р. було здійснено будівництво палацу «Ластів’яче гніздо» (архітектор Шервуд), а в Москві почав виходити збірник «Українське життя», редактором якого був С. Петлюра (видання припинилося 1917 року). В Одесі 1912 р. В.Філатов уперше на практиці зробив операцію з пересадки рогівки ока, а в Росії було проведено перший чемпіонат з футболу, в якому брали участь команди Києва, Одеси та Харкова. 1912 року в Берестечку почалося будівництво церкви-пам’ятника на козацьких могилах (архітектор В.Максимов). До кінця 1912 р. на українську промисловість припадало близько 70% усієї сировини та напівфабрикатів у Російській імперії, зокрема, вироблялося 69% загальноросійського виробництва чавуну, 57% криці та 58% прокату.

1924 РІК

19 січня в Харкові на VIII Всеукраїнському з’їзді Рад був схвалено проект Конституції СРСР, а 31 січня в Москві на II з’їзді Рад СРСР першу Конституцію Радянського Союзу було затверджено. З 20 по 24 березня в Харкові проходив пленум ЦК КП(б)У, що розглянув питання про стан народного господарства України та заробітної плати та про заходи iз забезпечення економічної політики на селі. У березні до Києва повернувся з еміграції Михайло Грушевський, що виїхав за кордон 1919 року. 2 квітня було створено Український комітет допомоги Донбасу (УкркомДонбасс), а 17 квітня в Харкові ВУЦВК затвердив постанову про боротьбу з дитячою безпритульністю.

31 травня Раднарком УСРР затвердив постанову про охорону древньогрецького міста Ольвія. На Пленумі ЦК КП(б)У в Харкові 7—9 липня було розглянуто питання про заробітну плату, стан справ у металургії, про організацію кредитів та ін. У Харкові ВУЦВК 30 липня затвердив Цивільний процесуальний кодекс УСРР (набрав чинності з 1 жовтня 1924 р.). З 6 по 8 жовтня на Пленумі ЦК КП(б)У було розглянуто питання про стан і перспективи металопромисловості України, про фінансово-господарську кон’юнктуру в Україні, питання районування та ін. У жовтні в Харкові було відкрито першу в Україні радіостанцію, а 12 жовтня було утворено Молдавську АСРР у складі УСРР. ВУЦВК і РНК УСРР 19 листопада затвердили постанову про державну організацію охорони здоров’я дітей і про права та обов’язки лікарів з охорони здоров’я дітей. У Києві 1924 р. у Жулянах було споруджено перший міський аеропорт і відкрито театр для дітей (Театр юного глядача). У Одесі 1924 р. було створено Державний технікум кінематографії (на правах вищого навчального закладу), а у Празі відбулася виставка української книжкової графіки.

1936 РІК

З 7 по 10 січня в Сталіно відбувся Всесоюзний зліт стахановців — майстрів видобутку вугілля, а 1 лютого забійник копальні «Кочегарка» М. Ізотов установив новий рекорд видобутку вугілля за зміну (6 годин) — 607 тонн. У Києві 12 лютого було відкрито першу виставку народного мистецтва України, на якій експонувалося 5 тис. витворів образотворчого мистецтва. З 11 по 21 березня відбулася перша у столиці СРСР Декада українського мистецтва. 3 квітня у Празі відбулася прем’єра п’єси О.Корнійчука «Платон Кречет», а в Києві 18 квітня було відкрито першу виставку архітектури Радянської України. 25 квітня РНК УСРР і ЦК КП(б)У затвердили постанову про розвиток хорового співу в Україні. У квітні 1936 р. в Україні було заарештовано та розстріляно Юрія Коцюбинського буцімто як керівника українського троцькістського центру. З жовтня 1936 р. по листопад 1938 р. в Україні відбувалися чергові чистки КП(б)У та масові репресії (більшість засуджених було реабілітовано в 50-ті роки). У Маріуполі 14 жовтня сталевар металургійного заводу Н. Мазай установив рекорд плавки криці у мартенівських печах, виплавивши за 6 годин і 50 хвилин 103,5 тонн сталі. У Москві 5 грудня було затверджено нову Конституцію СРСР. У 1936 р. у системі АН УСРР було створено нові інститути — Інститут економіки та Інститут українського фольклору.

1948 РІК

На початку року частина підрозділів УПА перейшла на територію Польщі, а деякі через Чехословаччину прорвалися до західної зони Німеччини. У Києві 24 січня було проведено ювілейну сесію Верховної Ради УРСР, присвячену 30-річчю утворення УРСР, а 13 лютого у Києві було відкрито Республіканську педагогічну виставку. 21 лютого в Москві було ухвалено указ Верховної Ради СРСР про виселення з УРСР осіб, які злісно ухиляються від трудової діяльності в сільському господарстві та ведуть антигромадський, паразитичний спосіб життя. Ініціатором указу був перший секретар ЦК КП(б)У М. С. Хрущов. У Києві 17 березня ЦК КП(б)У провів нараду письменників, художників, композиторів, працівників мистецтва, радіо, редакторів газет і журналів.

10 квітня газета «Правда» надрукувала Постанову Ради Міністрів СРСР про нове зниження з 10 квітня 1948 р. єдиних державних роздрібних цін на деякі товари. З 6 по 7 тр авня у Києві відбувався засновницький з’їзд Українського театрального об’єднанн я. У Белграді 18 серпня Україною було підписано Конвенцію про режим судноплавства по Дунаю, а 29 серпня було завершено відновлення Харківського тракторного заводу (ХТЗ). Із серпня по вересень в Україні відбувався наступ на генетичну науку, що призвело до її цілковитого розгрому. 1 жовтня 1948 р. було завершено будівництво газопроводу Дашава — Київ, наймогутнішого в СРСР і Європі магістрального газопроводу. До кінця року в Україні вже працювало більше машинобудівних заводів, ніж до війни. На заводах України в цей час виплавлялося близько половини всього чавуна, понад 30% сталі, вироблялося близько третини всього прокату в СРСР. А вугільні шахти республіки до кінця 1948 р. давали близько 30% палива. Пленум ЦК КП(б)У, що проходив у Києві 15— 16 грудня, затвердив постанову про стан і заходи з поліпшення охорони пам’ятників культури на території УРСР.

1960 РІК

У Києві 4 січня вперше літературну премію ім. М. Островського за кращий твір про молодь, засновану ЦК ЛКСМУ та Спілкою письменників України, було вручено Ю. Збанацькому за роман «Малиновий дзвін». З 20 по 30 січня в Угорщині відбулися Дні культури УРСР. 12 лютого у Києві відбулося урочисте засідання Академії наук УРСР, присвячене запуску першого атомного реактора в Україні. У Москві ЦК КПРС та Рада Міністрів СРСР 15 лютого затвердили постанову про організацію шкіл із продовженим днем, а в Києві з 23 по 27 лютого відбувалася Республіканська нарада з питань художньої освіти. 4 травня в Москві Рада Міністрів СРСР затвердила постанову про зміну масштабу цін і заміну існуючих грошей новими. У червні було введено в дію першу чергу найбільшого в світі Янівського водосховища. У Сталіно 11 липня на металургійному заводі здано в експлуатацію найбільшу в світі установку безперервного розливу сталі, а першу в світі установку з вакуумування чавуну було запущено на Луганському заводі прокатних валиків також у липні місяці. 9 вересня на Харківському тракторному заводі був випущений мільйонний трактор. У Києві 1 жовтня було створено Товариство культурних зв’язків з українцями за кордоном, а 6 листопада — введено в дію Київський метрополітен. 1960 р. УРСР стала постійним членом Міжнародного бюро виставок і постійним членом Інтербачення.

1972 РІК

З 25 по 28 січня у Києві було проведено Міжнародну нараду з ядерної спектроскопії в структурі атомного ядра. У січні було завершено будівництво Ладиженської ГРЕС (на два роки раніше строку) потужністю 1800 тис. кВт. З лютого по травень в Україні проходила друга хвиля репресій, під час якої були заарештовані: В’ячеслав Чорновіл, Євген Сверстюк, Іван Світличний, Іван Дзюба, Михайло Осадчий, Василь Стус та інші. Усього було заарештовано 200 чоловік. У лютому в Москві Рада Міністрів СРСР затвердила постанову про організацію Сімферопольського державного університету. У Києві Радмін УРСР 17 березня ухвалив постанову про затвердження премії імені М. Т. Рильського за кращий переклад і про створення Державного музею книги та книгодрукування у Києві. У березні у Києві вийшов друком шостий номер нелегального видання «Український вісник». З 20 по 22 квітня в Харкові було проведено IV Всесоюзну універсіаду. 3 травня «Правда» повідомила про відкриття в Каневі музею народного декоративного мистецтва. У Києві з 2 по 7 липня відбувся IX Міжнародний конгрес геронтологів.

З 21 по 26 липня у Києві було проведено XII Всесоюзна спартакіада школярів, а в Ужгороді з 18 по 28 вересня відбулася V Всесоюзна конференція з фізики електронних і атомних зіткнень. З 26 по 30 жовтня в Одесі було проведено IV Всесоюзний фестиваль спортивних фільмів. У листопаді у Києві розпочато видання творів А. Малишка в 10-ти томах. 25 грудня в Москві вийшов указ президі ї Верховної Ради СРСР про припинення стягнення податків із заробітної плати робітників і службовців у розмірі до 70 крб. на місяць і зниження ставок податків із заробітної плати до 90 крб. на місяць.

1984 РІК

У Львові 16 січня було введено в дію головний складальний конвеєр об’єднання «Львовхімсельмаш». 9 березня у Києві відбулося відкриття Всесоюзного свята літератури та мистецтва «В сім’ї великій, новій», присвяченого 170-річчю від дня народження Т. Г. Шевченка. У Львові в березні почалося видання «Хроніки Української католицької церкви». 20 квітня в Москві було ухвалено указ президії Верховної Ради СРСР про нагородження Київського державного університету ім. Т. Г. Шев ченка орденом Жовтневої революції. У Києві 19 травня було відкрито Всесоюзний фестив аль мистецтв «Київська весна». 1 вересня 1984 р. в Москві було ухвалено рішення ЦК КПРС І Ради Міністрів СРСР про зниження дер жавних цін на низку товарів народного споживання. У Новокраматорську 15 жовтня на об’єднанні «Новокрамоторський машинобудівний завод» почалося виготовлення товстолистового прокатного стану 5000. У листопаді у Львові органами КДБ був арештований голова комітету захисту Української католицької церкви В. Кобрін. На Запорізькій АЕС 10 грудня дав струм перший енергоблок потужністю в 1 млн. кВт. У Києві 12 грудня відбувся об’єднаний пленум творчих об’єднань Української РСР.

1996 РІК

16 січня в Москві відбулася зустріч президента України Л. Кучми та президента Російської Федерації Б. Єльцина, на якій було підписано договір про створення українсько-російської комісії з співробітництва, яку очолять прем’єр- міністри обох країн. У лютому Конституційна комісія передала проект Конституції на розгляд парламенту, де проект основного закону розглядався близько трьох місяців. 28 червня Верховна Рада України ухвалила нову Конституцію країни. 25 ве ресня на території України було впроваджено нову грошову одиницю — гривню. 1996 року були різко знижені темпи інфляції в економіці — до 39% (1995 р. — 181%) і забезпечена стабільність курсу долара США (=1,89 грн., в 1997 р. — 1,9 грн.). Улітку 1996 р. з території України було вивезено основні ядерні боєголовки, а їхні пускові шахти біля міста Первомайськ Миколаївської області було знищено. До кінця 1996 р. збільшився обсяг прямих зовнішніх інвестицій в економіку України — до 1 млн. (в 1995 р. — 3 млн.). На Берлінському міжнародному кінофестивалі восени 1996 р. було представлено вiсiм українських фільмів.

Насамкінець треба відзначити, що 2008 рік буде не тільки черговим роком Пацюка, але Пацюка земляного i жовтого, що обіцяє всім цілеспрямоване та практично стале економічне та духовне життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати