Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екскурсія до країни Ямато

«Таємниця японських візерунків» — кімоно, ляльки та папір «ваші»
13 червня, 10:49
ФРАГМЕНТ ТКАНИНИ КІМОНО (ІЗ СЕРЕДИНИ XIX СТОЛІТТЯ ЙОГО ВВАЖАЮТЬ ЯПОНСЬКИМ НАЦІОНАЛЬНИМ КОСТЮМОМ)

Експозицію «Таємниця японських візерунків», що проходить у рамках міжнародного виставкового проекту «Калейдоскоп культур народів світу», відкрито у НЦНК «Музей Івана Гончара». До 29 червня всі шанувальники Сходу зможуть побачити витончені предмети японської культури: сучасні експонати, виконані за традиційними зразками.

Українсько-японський Центр НТУУ «КПІ», що організував виставку, зібрав воєдино святкові та офіційні кімоно й пояси обі, ляльок до Дня дівчаток, традиційний папір ваші та освітній фільм.  У день відкриття виставки на гостей чекав сюрприз: демонстрація  як правильно вдягати кімоно, потім відбулися майстер-класи з орігамі (мистецтво складання паперу), фурошикі (мистецтво пакування подарунків у тканину) та каліграфії.

Стародавня назва Японії — Ямато, або Ніппон (Ніхон) й досі використовується місцевим населенням. Трепетне ставлення до старовинних традицій зберегло чудові зразки японської культури до сучасності. Сьогодні на вулицях Токіо разом із людьми в ділових європейських костюмах квапляться у своїх справах японці в традиційному кімоно. Основні типи унікального японського вбрання формувалися з XIII до XV століття, а в період Едо спростився крій і збагатився декор кімоно, пояс обі багато прикрашається спереду і ззаду, де зав’язується бантом.

На виставці глядачі побачать кольорове й пишно декороване кімоно фурісоде для незаміжніх дівчат на церемонію повноліття, випускний вечір і весілля, вишневе іромуджі — однотонне кольорове кімоно без візерунку й вишивки, яке вдягається в храми, на чайні церемонії або офіційні заходи. Чорне  кімоно куротомесоде з короткими рукавами та родовими емблемами, пишно декороване нижче талії, вдягається заміжніми жінками на світські офіційні заходи. Слід звернути увагу й на символіку, якій японці надають великого значення. Візерунки на тканині кімоно містять різні елементи: сакура (символ юності), бамбук (гнучкість), піони (добробут, благородство та сміливість) хризантема (довголіття) павичі (гармонія і спокій, часто зустрічаються на весільних візерунках).

ОСОБЛИВЕ ЗАХОПЛЕННЯ У ДОРОСЛИХ І ДІТЕЙ ВИКЛИКАЮТЬ ЯПОНСЬКІ ЛЯЛЬКИ. ВОНИ ЗДАВНА СТАЛИ ОБОВ’ЯЗКОВИМ АТРИБУТОМ СІМЕЙНИХ РИТУАЛІВ, ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ Й ПІД ЧАС НАРОДНИХ СВЯТ — МАЦУРІ

Особливе захоплення у дорослих та дітей викликають  японські ляльки. Вони споконвіку були обов’язковим атрибутом родинних ритуалів, також вони використовуються під час народних свят — мацурі. У День дівчаток влаштовують своєрідну  виставку ляльок-хіна.  Подібний зразок можна побачити в експозиції. Це східчаста підставка, яку накривають червоною тканиною, — своєрідна символічна  картина імператорського двору. На кожній сходинці сидять ляльки, (у точній відповідності з рангом), а поряд з ними — як додаткова прикраса — встановлюють маленькі ширми та ліхтарики, мініатюрні дерева сливи й мандарина, якими традиційно прикрашають вхід до палацу.

На День хлопчиків у Японії популярними є ляльки, які зображають самураїв у бойовому вбранні: вони мають шоломи та зброю, це  знак молитви богам за здоров’я майбутніх воїнів. У дворі будинку, де живуть хлопчики, майорять барвисті прапори у формі коропів — це символ кар’єрного зростання. В день торжества прийнято їсти святкову їжу — рисові страви мочі, загорнуті в листя мікантуса або дуба, і співають святкових пісень.

Знавці каліграфії обов’язково зацікавляться секретом виготовлення японського паперу, адже Японія — єдина країна в світі, де ніколи не уривалася традиція ремісничого виробництва паперу! Її включено до сфери декоративно-прикладного мистецтва як самостійний естетичний об’єкт. Найтонший папір ваші приголомшує своєю ніжною, як павутиння, фактурою. Як і в інших видах японського мистецтва, у виготовленні паперу окреслилися дві основні тенденції — простота, стриманість і виражена декоративність. Започатковано цю традицію було ще наприкінці I тис. н. е., коли на папері з багатим орнаментом писали вірші й копіювали буддійські сутри. Такий папір також використовували для оздоблення горизонтальних та вертикальних сувоїв, виготовлення коробок, шкатулок та конвертів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати