Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iзоляція». Відродження

Фонд приєднується до ініціативи Rebirth Day — Дня добрих справ — який відбудеться 21 грудня в багатьох всесвітніх культурних інституціях
14 грудня, 16:58
ЗОБРАЖЕННЯ БУДУТЬ АНІМОВАНІ, І ЇХНЮ ПРОЕКЦІЮ СПРЯМУЮТЬ НА ЯЛИНКУ І КАЗКОВИЙ ЛІС

На три дні, 21-23 грудня, територія старого робочого цеху заводу Ізоляція перетвориться на казковий ярмарок «Самовар». Цей захід стане однією зі світових ініціатив, присвячених переродженню.

«Якщо є кінець, то є й початок, відродження. Ідея Rebirth Day належить Мікеланджело Пістолетто і полягає в тому, аби переглянути всі цінності, які складаються в нашому суспільстві сьогодні. Ми дійшли до кризи в багатьох сферах, і саме зараз варто переглянути той бекѓраунд, на якому будуються наші стосунки з навколишнім світом. Тому відправною точкою нашого заходу стане повторне використання. Декорації для нашого ярмарку, музичну панель, столи для майстрів, ялинку тощо ми робимо зі старих непотрібних речей, із брухту тощо. Це все входить до концепції Rebirth Day. Хоча насправді це вийшло випадково. Ми вже готували ярмарок, і, коли вже була готова концепція нашого заходу, дізналися, що є така ініціатива. Тому наш ярмарок ще й стане частиною глобального заходу Rebirth Day», — каже менеджер із зв’язків з громадськістю Фонду «ІЗОЛЯЦІЯ. ПЛАТФОРМА КУЛЬТУРНИХ ІНІЦІАТИВ» Ольга ЄФИМОВА.

Цех заводу, в якому раніше були розміщені світлини проекту «Мінлива хмарність», буде поділено на дві частини: технічну й казкову. У технічній частині працюватиме понад 30 майстрів різних видів творчості: від вишивки до гончарства. Тут само гратимуть перкусіоністи. Тут буде й незвичайна ялинка, яка складається з неробочих лампових телевізорів. А також справжня піч на дровах. У другій частині також працюватимуть народні майстри та ремісники, щоправда, їхня праця вирізнятиметься більшою вишуканістю та витонченістю. У цій частині розміститься казковий ліс, який буде рости корінням угору. Ще одним об’єктом казкового лісу стане буря у склянці — велетенський куб, в якому крутитиметься сніг з пінопласту. Мешканцям казкового лісу стануть тварини, що їх намалювали діти однієї з донецьких шкіл.

«Ми хочемо оживити наш казковий ліс за допомогою тварин. Тому ми поїхали до школи, до учнів 4-го класу, і просто попросили їх намалювати звірів, які могли б стати мешканцями нашого терикону. Жодних інших рамок ми не ставили. Ми не просили їх малювати зайців чи білочок. І для нас було великим сюрпризом побачити їхні малюнки. Героями нашого казкового лісу стануть динозаври, однороги, пегаси, космічні зайці тощо. Зображення будуть анімовані, і їх проекцію буде спрямовано на ялинку та на казковий ліс. Ми плануємо запросити дітей для того, щоб вони побачили свою працю і те, який вигляд це матиме», — розповідає О. Єфимова.

У проекті візьмуть участь і донецькі майстри різних напрямів. Вони презентуватимуть роботи, що їх роблять своїми руками. Усі матеріали мають винятково екологічний характер. «В організації самого ярмарку нам дуже допомогли люди, які займаються організацією таких виставок. Вони нам радили майстрів, поширювали інформацію. І охочих виявилося набагато більше, ніж ми можемо собі дозволити. Тому ми вирішили запросити майстрів різних жанрів. У нас будуть склодуви, гончарі, ковалі, майстер з коклюшкового мережива, вишивальниці, майстер з плетіння виробів із лози та ін. Для мене було дуже великим і приємним моментом, що серед цих людей є люди старшого віку. Річ у тім, що наш середній відвідувач — це молода людина, здебільшого студенти. А тут зовсім інша категорія людей», — розповідає О. Єфимова.

На подив Ольги, за межами Донецька про існування багатьох видів промислу на території регіону люди не знають. Проблема в тому, що між самими майстрами і споживачами немає достатньої комунікації. Тоді як народні промисли могли б стати принадою для туристів, про творчість народних умільців знають лише деякі...

Над технічною частиною виставки працює 15 осіб. Вони відповідають за створення декорацій: ліси, ялинки, облаштування робочих місць тощо. Ярослав ПОВЗЛО з арт-продакшн розповідає, що кульмінацією ярмарку стане виступ перкусіоністів на величезному написі IZO, який складається з купи брухту. Загалом для проекту використали понад дві тонни сміття та брухту.

«Для «ІЗОЛЯЦІЇ» завжди важлива локальність, тобто робота з місцевою специфікою, місцевими майстрами. Ми хотіли зробити щось, що дасть нам змогу і відзначити Новий рік, що наближається, і водночас показати ті таланти, які є в нас в регіоні. Тому ми вирішили і провести ярмарок-продаж унікальних робіт майстрів, і створити інсталяцію від Ізоляції, щоб додати атмосфери, звичнішої для наших відвідувачів», — каже О. Єфимова.

ДОВІДКА «Дня»

Rebirth Day — день відродження. Ініціатором Rebirth, який відбудеться цього року вперше, став італійський художник, один з лідерів руху «Арте повера» («бідне мистецтво») Мікеланджело Пістолетто (нар. 1933 р.). У своїй концепції Дня Відродження він пропонує: зробіть щось для кожного; зробіть щось для світу; зробіть щось для тих, хто поруч із вами; зробіть щось разом із близькими вам людьми; зробіть щось разом із близькими вам людьми для тих, хто близько до інших; дайте відродження у світі разом із близькими вам людьми. День відродження є світовим днем доброчинності. Усі добрі справи варто робити безплатно для навколишніх людей і для навколишнього світу. За допомогою безплатних дарів світ буде відроджено. Довіра породжує довіру, а добро — добро. Якщо люди почнуть змінювати світ із себе, допомагаючи іншим, то світ зміниться.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати