Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Культура

29 жовтня, 00:00

«Тиждень італійського кіно»

Таку назву матиме новий кінофестиваль, який його організатори обіцяють проводити щорічно. Форум відкриється 4 листопада в Києві й пройде також в Одесі, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові, Львові та інших містах, повідомляє прес-служба компанії «Артхаус Трафік». Багата на традиції італійська кінематографія, що подарувала світові кіно Фелліні, Антоніоні та інших метрів, переживає зараз новий розквіт. У програмі фестивалю можна буде переглянути стрічки-учасники Венеціанського, Берлінського, Канського, Токійського, Одеського та інших міжнародних кінофестивалів. Гостем кінофоруму буде відомий режисер й актор Мікеле Плачідо. У нашій країні він здобув популярність глядачів після виходу на телеекрани серіалу про італійську мафію «Спрут» (1984—1989 рр.). «Тиждень італійського кіно» відкриє його нова стрічка, учасник конкурсної програми Венеціанського фестивалю 2009 — «Велика мрія».

Телеталанти на одне обличчя

В інтерв’ю журналу Radio Times Елтон Джон розкритикував сучасні телевізійні конкурси талантів, повідомляє BBC News. На думку музиканта, American Idol, X Factor та інші подібні шоу дозволяють молодим виконавцям одразу стати суперзірками, однак не в усіх є матеріал, яким можна підкріпити цей статус. Це пов’язане з тим, що сучасні виконавці розучилися писати пісні. «Зараз усі композиції звучать однаково. Сучасна поп-музика зовсім не надихає», — вважає Елтон Джон. При цьому 63-річний музикант зазначає, що на нього гарне враження справляють деякі молоді співачки. Зокрема, Елтон згадав Леді Гагу, Лілі Аллен та Еммі Вайнхаус. «Вони самостійно працюють над своїми піснями й тому не залежать від сторонніх авторів», — зазначає музикант. Сам Елтон Джон у 15-річному віці почав грати в пабах на піаніно, а першу групу створив 1964 року, коли йому було 17 років. На сьогодні дискографія музиканта включає 30 студійних альбомів. «The Union», останній із них, був записаний разом з американським виконавцем Леоном Расселом. Платівка вже надійшла у продаж у США, а в Європі вона з’явиться до кінця місяця.

Пластилінове малярство

У галереї «Грифон» відкрилася персональна виставка Лариси Соріної. В експозиції — перш за все улюблена художницею з Ізмаїла пастель, а також оригінальна авторська техніка, визначувана нею як «пластилінове малярство». Результат дещо нагадує енкаустику (вощані фарби). Вигляд — незвичайний, витончений і декоративний. Так Лариса Соріна створює невеликі пейзажі («Перший акорд зими») і вишукані зображення квітів («Персик», «Мурашка»). Виразні та забавні «Горобець» і «Курча» — справжні пташині «портрети». Але чи не найулюбленіший жанр мисткині з Ізмаїла — натюрморт. При цьому, натюрморти Лариси Соріної — це затишні куточки світу, населені симпатичними («Сливи», «Помаранча»), забавними («Диво на віконці (Гарбуз)»), а то й романтичними («Мелодії моря», «Бабусин натюрморт») предметами, повідомляє Оксана ЛАМОНОВА.

Херсонес у списку зникаючих визначних пам’яток

Американський Фонд світової спадщини (GHF) включив Херсонес Таврійський, розташований на території сучасного Севастополя, до списку археологічних об’єктів, що перебувають на межі зникнення. Відповідно до звіту організації, опублікованому на її сайті, Херсонесу загрожує активне будівництво, ускладнене недостатніми зусиллями зі збереження пам’ятника. Lenta.ru нагадує, Херсонес Таврійський був заснований греками у VI столітті до нашої ери й існував до кінця XIV століття нашої ери, коли місто було зруйновано воїнами Золотої Орди. Зараз Херсонес має статус Національного музею-заповідника і є найбільшим місцем археологічних розкопок на узбережжі Чорного моря. Знахідки, зроблені при розкопках, зберігаються в найбільших музеях України та Росії. Крім Херсонеса, до списку GHF потрапили 11 інших археологічних визначних пам’яток. Серед них руїни древньої столиці Анійського царства міста Ані, що в Туреччині; столиця Ассірійської держави Ніневія, розташована на території сучасного Іраку; один із центрів культури майя Ель-Мірадор у Гватемалі та інші об’єкти, у тому числі в Азії та Африці. Загалом, за даними GHF, у світі існує близько 200 археологічних визначних пам’яток, збереженню яких щось загрожує. У звіті Фонд називає п’ять основних причин існування таких загроз: крім активного будівництва й недостатніх зусиль зі збереження пам’ятників, до них належать неконтрольований туризм, розграбування та воєнні дії. За оцінками експертів Фонду, які вивчили доходи від експлуатації 500 об’єктів світової спадщини, за належного поводження до 2025 року сумарний прибуток, що вони можуть принести завдяки туризму, може становити до 100 мільярдів доларів на рік. Зараз він становить 24,6 мільярда.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати