Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / КУЛЬТУРА

30 вересня, 00:00

Особисті речі Лоуренса Аравійського пішли з молотка

На лондонському аукціоні Christie’s три предмети, що колись належали знаменитому британському шпигуну, археологу й письменнику Лоуренсу Аравійському, були продані за 264 тисячі фунтів (трохи більше півмільйона доларів). Компас, портсигар і годинник подарував Лоуренс своєму водію капралу Евансу 1919 року, й з того часу речі зберігалися в сім’ї останнього, повідомляє газета The Guardian.

Незважаючи на те, що стартова ціна лота була невисока (16 тисяч фунтів за три предмети), аукціоністи не сумнівалися, що все, що пов’язане з ім’ям Лоуренса Аравійського, користуватиметься попитом. У результаті мідний швейцарський компас, мідний портсигар і дешевий французький годинник потрапили до анонімного покупця, який наполегливо торгувався по телефону та заплатив у 16,5 разу більше за початкову ціну.

Лоуренс Аравійський (Томас Едвард Лоуренс, 1888 — 1935 рр.) був за освітою медієвістом та займався історією хрестових походів. За кілька років до початку Першої світової війни він пішки обійшов практично всю Сирію, не лише ґрунтовно вивчивши арабську мову, але й ознайомившись із звичаями та традиціями місцевого населення. Коли війна розпочалася, його знання виявилися запитані британською військовою розвідкою, яка направила його спочатку в Палестину, потім у Єгипет та Аравію. Під прикриттям археологічних розкопок Лоуренс шпигував проти турків і брав безпосередню участь у так званому Арабському повстанні проти Великої Порти.

Популярності Лоуренса сприяла серія військових репортажів його друга Девіда Лоуелла, кінофільм про нього, знятий ще 1918 року та його знаменита книга «Сім стовпів мудрості». Майже культовий статус Лоуренса закріпив знаменитий фільм «Лоуренс Аравійський» Девіда Ліна (1962 р.), який отримав сім премій «Оскар».

Собаки, які знаходять DVD

Асоціація американського кіно продемонструвала Лакі й Фло (пару ретриверів дворічного віку), нюх яких натренований на розпізнавання DVD, у тому числі піратських. Під час брифінгу Лакі й Фло за запахом знаходили DVD, заховані в коробку, повідомляє news.ru.

Як сказав Джон Малколм, директор міжнародної антипіратської операції Асоціації американського кіно, собаки загалом обходяться дешевше, ніж більшість співробітників. Проте, як зазначає Los Angeles Times, перші у світі собаки, натреновані на розпізнавання DVD, обійшлися не так уже й дешево. Як стало відомо, Асоціація американського кіно витратила на кожну з двох собак, які проходили тренування протягом восьми місяців, майже $9 тис. Однак організація наголосила, що це невелика ціна, враховуючи збитки, від яких потерпає їхня індустрія через піратські DVD, які склали 2005 року $11,1 млрд.

Виконавчий директор Асоціації американського кіно Ден Глікман висловив своє схвалення цього проекту. З’ясувалося, що DVD мають характерний запах полімерів і полікарбонатів, що використовуються при виготовленні дисків.

Лакі й Фло не можуть відрізнити ліцензійні диски від піратських, але працівники митниці можуть упіймати контрабандистів, перевіривши декларацію на той багаж, який знайде собака. Собаки поки що не займаються пошуком DVD у реальних умовах, а лише демонструють, що це можливо. Асоціація американського кіно, яка розраховує здати їх в оренду митним службам приватних компаній з перевезення, має намір провести серію виїзних демонстрацій у Лос-Анджелесі, Сингапурі, Гонконгу, Дубаї й Великій Британії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати