Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На межі двох світів

Стівен Вілсон виступив у Жовтневому палаці у Києві
07 березня, 17:24

Минулої суботи у столиці відбувся концерт, на який українські шанувальники британського виконавця й композитора Стівена Вілсона чекали багато років. Зокрема, для Ігоря Романова, про якого «День» писав ще чотири роки тому (див. інт. «11 країн, 23 міста, 32 концерти» в № 96 від 5 червня 2015 року) цей виступ став уже 44-м у 17-ій країні!

Загалом Вілсон виконав 20 пісень. Сетліст був доволі традиційним для цього туру й містив передусім композиції з останньої платівки To the Bone та попередніх сольних альбомів. Водночас прозвучали пісні й інших проектів музиканта – Blackfield та групи Porcupine Tree, завдяки якій він власне і став зіркою світового масштабу. Разом з Вілсоном грали гітаристи Алекс Гатчінгс та Нік Беггс, ударник Крейг Бланделл та американський піаніст Адам Гольцман.

Попри те, що виступ у Києві став 145-м (!) і завершальним для туру, який розпочався ще у січні 2018-го, музикантам не бракувало енергії, щоб розворушити публіку. Перед піснею Permanating Вілсон запропонував присутнім підвестися зі своїх місць. Зайве казати, що після цього й до завершення вечора вже мало-хто опустився на сидіння.

Загалом Вілсон був у доброму гуморі – багато жартував (зокрема, й щодо власної творчості) та ділився з публікою своїм баченням музики і шоу-бізнесу. Про ставлення британського виконавця до музичної індустрії також можна прочитати в розлогому інтерв’ю для газети «День», яке він дав напередодні (див. матеріал «Стівен ВIЛСОН. Бути творцем власного всесвіту» в № 38-39 від 1-2 березня ц. р.)

«Новина про приїзд Стівена Вілсона в Україну стала для мене несподіванкою, – пригадує Ігор Романов, якого без перебільшення можна назвати найбільш відданим шанувальником музиканта в нашій країні, – Ні промоутери в Україні, ні сам Вілсон (про що він говорив в інтерв’ю) не могли передбачити, скільки людей прийде на концерт. Однак організатори пішли на цей ризик і такий крок не може не викликати поваги. На цьому етапі туру музиканти вже доволі виснажені. Я мав змогу переконатися в цьому під час нещодавнього виступу у Польщі на початку лютого, а також на концерті в Данії. Однак під час виступу в Києві, вочевидь перед довгоочікуваним відпочинком, у Вілсона та команди з’явилося більше легкості. Як і в інших країнах, концерт видався дуже позитивним та емоційно насиченим. Гадаю, з роками у виступах музиканта з’являється все більше розкутості».

Концерт Стівена Вілсона має шанси стати новим важливим етапом для гастрольної реальності в Україні. Адже протягом останніх років нашу країну все частіше відвідують експериментальні та прогресивні виконавці, на кшталт Psychic TV або Swans. Водночас Київ стає невід’ємним пунктом призначення для світових турів таких грандів як Depeche Mode або The Chemical Brothers. Стівен Вілсон – фігура, яка перебуває десь на межі цих двох світів.

Тож чекаємо на нові несподіванки і – до зустрічі під час наступного туру, Стівене!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати