Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поціловані Богом

Історія кохання: Ава Гарднер і Френк Сінатра
23 січня, 00:00

Його називали королем Америки, її — найбільш сексуальною «твариною» Голівуда. Він захоплювався найпрекраснішими жінками світу, вона — тореадорами. Він — італієць маленького зросту (зараз у нашій країні сказали б «середнього», але 160 см!), вона — висока і струнка уродженка Північної Кароліни, яка називала себе «дівчина сама по собі».

До їхньої доленосної зустрічі Ава вже двічі була заміжньою, пише teatr.newizv.ru. Вперше — за молодим чарівним Міккі Руні — зіркою студії MGM. Вона вразила його спочатку терпкою красою, потім — дивною скутістю, потім — цілковито несподіваною в середовищі старлеток цнотливістю, яка пояснила все. Але той шлюб протримався недовго — Міккі не полишав своїх фірмових загулів, Ава, вперше граючи роль покірної дружини, вичерпала весь свій нехитрий запас янгольського терпіння. Потім вона мала приголомшливий роман із неперевершеним мультимільйонером Говардом Г’юзом... Літаки за найменшої примхи, діаманти й бочки морозива за ще більш швидкоплинного бажання... Та вона зовсім не кохала цього розкішного всезагального кумира. Безупинно суперечила йому, наставляла роги й поринала у веселі нічні загули, які ганьбили звання «дівчини Г’юза».

Під час зйомок фільму «Зупинка за свистком» вона познайомилася з керівником джаз-оркестру Арті Шоу, інтелектуалом і талановитим кларнетистом, а ще — великим невдахою в сімейному житті. Ава мала намір нарешті ощасливити його. Вона старанно заглиблювалася в тонкощі психоаналізу, яким захоплювався Арті, акуратно гортала серйозні книги, рекомендовані ним. І, зрештою, навіть офіційно вийшла за нього заміж — керівництво кінокомпанії наполягло. Та переінакшити себе не могла: журнали мод і плітки таблоїдів були верхівкою її інтересів. Скільки можна було прикидатися? Не більше року. За десять місяців знеможена навчанням Ава подала на розлучення. «Жити з Арті — така нудьга», — зізнавалася вона подружкам.

І закрутилася знову в каруселі спокус і коротеньких інтрижок. Вона почала поводитися, як чоловік: заводила коханців і кидала їх, ледве не після першої ночі. За колись благочестивою і цнотливою мешканкою Півдня, яка приїхала до Голівуда шукати щастя, поступово закріпилася погана слава «Казанови у спідниці».

КРАСУНЧИК ФРЕНКІ

О, ці блакитні очі та трішки кривувата посмішка! Цей шрам на обличчі, що іменується ним «поцілунок Бога», а насправді — всього лише слід від щипців рятівниці-акушерки! Ця хода з легким похитуванням — не вихлянням, ні, ні, а перевальцем, ледь-ледь...

Як його обожнювала публіка! «П’ять тисяч дівчат билися за можливість хоч би поглянути на Френка Сінатру!» — волали газети. А його навмисно погано приховуваний зв’язок із мафією? Всім було відомо, хто оплачував шалену рекламу, музичні інструменти й елегантні сценічні костюми «малюка Френкі». А його відносини із сильними світу цього, передусім — із президентами США? Аудієнція в середині 40-х із Франкліном Рузвельтом відкрила йому двері Білого дому на наступні десятиріччя. Це він збирав гроші на виборчі кампанії і Трумена, й Кеннеді, й Рейгана. Чутки про його таємні романи з першими леді гуляли всією Америкою.

Незважаючи на такий жвавий спосіб життя, Френкі був стабільно одружений із красунею Ненсі, яка подарувала йому трьох дітей, і зовсім не збирався з нею коли-небудь розлучатися. Сім’я, як і мафія, мала залишатися непорушним островом у вирі пристрастей.

«Я просто голову втратив! Вона мені щось у склянку підсипала!», — виправдовувався Сінатра через певний час після зустрічі з Авою Гарднер на зйомках картини «Джентльмени надають перевагу блондинкам».

Та нічого вона йому в склянку не підсипала, просто не існувало у світі такого чоловіка, який після зустрічі з Авою не мріяв би затягти її негайно в ліжко. А вже натренований Френкі розпалився й поготів.

Сама Ава також умить збагнула, що її метанням покладено край — вона зустріла чоловіка свого життя.

«Май на увазі, цей сучий син просто не вміє кохати», — чесно попереджала її красуня-подруга Лана Тернер, котра сама необережно спіткнулася об ці лукаво-оманливі блакитні очі. Однак Аву вже захопило течією, і течія ця відносила її все далі й далі, натикаючись на пороги.

Пороги були різні. Околиці Палм-Спрінгс, наприклад, що їх скажено розсікали на кабріолеті з хвацькими піснями та пістолетними пострілами. Якось відчайдух Френкі навіть збив якусь необережну допитливу людину і ледве не втрапив до в’язниці. Того разу йому вдалося відкупитися.

Їм було дуже добре вдвох, бо вони були дуже схожі. Обоє любили віскі та яскраву італійську їжу, нічні поїздки та боксерські поєдинки. Втім, Ава ще пристрасно обожнювала кориду і ледве не закохалася в одного відважного тореро, а Френкі був усе ще капітально одружений. Ненсі не давала згоди на розлучення, і закохана парочка, всюди з’являючись разом, нарівні із захватом почала викликати незадоволений гомін ревнителів сімейної стабільності.

Ава, приходячи на концерти Сінатри, викликала просто шквал оплесків, свисту й вигуків екзальтованої публіки. Френк нервував, це почало позначатися на його й без того хриплуватому голосі. До того ж, керівництво кіностудії розірвало з ним контракт. Вони мудро вирішили відпочити від усіх. Провівши кілька чудових тижнів у Мексиці, парочка повернулася до Лос-Анджелеса, де докучливі репортери, як і раніше, не полишали їх ні на годину. Френкі навіть побився з одним із найбільш навіжених. Але як можна було накинути вуаль на цей гучний зв’язок? Ава не витримала нервового напруження й опинилася в лікарні.

РАЗОМ

Нарешті Френк отримав згоду дружини на розлучення. Тепер на шляху їхнього шлюбу не було жодних перешкод. Довгоочікуване весілля відбулося у Філадельфії.

Ава, яка наївно і зворушливо прагнула навіки закарбувати себе в серці Френкі, подарувала йому золотий медальйон зі своєю фотографією. Сінатра був більш прагматичним. Норковий палантин із сапфіровими застібками — солідний подарунок солідного італійця. Щойно вони розписались у офіційних документах, як одразу стрімголов утікали з міста на пляжі Маямі, пошивши у дурні всіх папараці. Навіть багаж свій забули. Та що там багаж! Тепер уже ніхто не сміє сказати їм бодай слово. Вони були щасливі! І доволі довго...

Свою першу річницю вони відсвяткували в Кенії, де Ава знімалася у фільмі «Сніги Кіліманджаро». Френкі подарував коханій дружині перстень із величезним діамантом. Гроші на цю покупку він зняв із кредитки коханої дружини, не сказавши їй про це жодного слова. Цей подарунок зробив відчутний внесок у кошик «взаємного болю, негараздів і образ», який уже почав накопичуватися.

Саме тоді Ава і сказала свою знамениту фразу: «Я двічі була заміжня, але ніколи так довго — цілий рік!» В іронії причаїлося нехороше передчуття і воно було не даремне. Сінатра поїхав на зйомки фільму Ціннемана «Звідси у вічність». Його приголомшуюча робота у трагічній ролі італійського солдата американської армії була удостоєна «Оскара». До нього повернувся голос. Він почав записувати балади. Знову з’явилися натовпи шанувальниць уже нових і ще більш захоплених. І Френкі почав потроху відгукуватися — відволікатися від життя сімейного...

«Він розіб’є тобі серце!» — це та сама Лана попереджала подругу. Вона знала, що каже. І справді — щось сталося між люблячим подружжям. Їх почало просто розтягувати в різні боки. Її зйомки у кіно і його тепер уже численні концерти й гастрольні поїздки все менше залишали їм щасливих домашніх годин. Вони ревнували одне одного, бурхливо з’ясовували стосунки, а потім пристрасно мирилися в нічних обіймах.

Ава хотіла дитину, проте завагітнівши не змогла виносити дитину. Переживши викидень, вона поринула в дуже важку депресію. Вона так сподівалася на цей шлюб, вона так хотіла стабільності й тихого сімейного щастя! Але з цим завзятим італійцем нічого тихого і стабільного збудувати було зовсім неможливо.

Френк і сам уже відчував, що їхньому шлюбу приходить кінець. Його роман із Мерилін Монро, яку він жартома називав «просто подругою», став уже притчею во язицех усієї Америки. Про інших довгоногих красунь годі й говорити. У відчаї Ава вирішує поїхати з Америки. Вона переїжджає до Європи, до Іспанії, яку так любив Хемінгуей. До тихого містечка під Мадридом. Тут — корида, тут безкомпромісні тореро, тут вільні цигани... Тут усе їй до вподоби, тут усі такі — божевільні. Вона мчить на своєму «Мерседесі» звивистими дорогами, потрапляючи у смертельно небезпечні пригоди. Та Господь терпляче оберігав її, показуючи, що ще не час...

КОРИДА

Сінатра приїжджав до Мадрида на зйомки. Вони все ще були одружені, хоча ця формальність нічого вже не вирішувала. Імена перших голівудських красунь згадувалися пресою поряд із його іменем. Він ніким не захоплювався всерйоз, але зупинитися вже не міг.

Ава в цей час, прагнучи пересилити біль душевний силою фізичною, вирішила сама виступити в ролі тореро. Давній друг Ангело Перальта пішов їй назустріч і влаштував імпровізовану кориду в себе на ранчо. Тут сталося страшне. Капризний кінь скинув необережну наїзницю, і бик завдав удару рогом у прекрасне обличчя актриси... Кращі пластичні хірурги зробили все можливе, аби приховати слід від удару. Справді — майже нічого не лишилося, жодного сліду. Але тепер вона теж, як і Френк, була «поцілована Богом», і в неї з’явився ледь помітний шрам на обличчі.

Ава сховалася від усіх у своїй новій квартирці в Мадриді. Годинами слухала вона платівки й бачилася лише з близькими друзями. Вона пристрастилася до випивки, до дружніх нічних тихих застіль. Тільки через деякий час вона почала запрошувати до себе на вечірки молодих акторів, танцюристів фламенко, тореро. І тоді про ці гучні збори заговорило все місто. Але їй було все одно. Ніщо не зачіпало її серця, ніщо не змушувало її захоплюватися кимось, ніхто не міг хоч ненадовго замінити їй Френка.

КІНЕЦЬ ШЛЯХУ

Вона втомилася... Втомилася від гучних гулянок, від іспанських красенів-тореро і танцюристів фламенко. Вона втомилася від яскравого міста Мадрида і необхідності ховати своє обличчя від цікавих. Вона вирішила переїхати до Лондона, де мала намір непомітно провести решту життя.

Решту? Їй було трохи більше сорока. Та замість вишуканих убрань кращих модельєрів вона обзавелася в’язаними, об’ємними бабусиними кофтами. Замість витончених черевичків обрала для прогулянок незграбні шкарбани на пласкій підошві. Прогулянки? Лише вночі, коли ніхто не бачить. Лондон обіцяв їй дощову, тиху старість.

А Френк знову зібрався одружуватися. З гарненькою молодою актрисою Міа Ферроу. Це потім вона стане дружиною Вуді Аллена. А зараз із нею поряд — поки що красунчик Френкі. Напередні весілля він подзвонив Аві. «Я все ще кохаю тебе», — чомусь прошепотів він у слухавку... «Я завжди знала, що він закінчить у ліжку з хлопчиком!» — жартувала Ава, роздивляючись у газеті весільні фотографії Френка поряд із Міа, коротко стриженою і дуже худенькою. Але й цей шлюб Сінатри протримався всього рік. Лиш учетверте він одружився вдало — з моделлю Барбарою Маркс. Ось ця дружина була нарешті поблажливою та покірною. Саме з такою і слід було зустрічати старість.

Коли Ава тяжко захворіла, Френк негайно примчав до неї. Він діставав кращі ліки за шалені гроші, хтось навіть точно підрахував його мільйонні витрати. Він гойдав її на руках, наче малу дитину. Він нашіптував їй хрипким своїм голосом на вухо всі ласкаві слова, які не встиг сказати в бурхливій молодості...

Красуня Ава Гарднер померла 1990 року у віці 68 років. Френк Сінатра дожив до 82-х і покинув цей світ 1998-го під звуки своєї улюбленої мелодії «My way» — «Мій шлях». Частину цього шляху вони пройшли разом...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати