Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Це буде наша власна версія»

Вінницький театр ім. Садовського планує інсценізувати роман Сергія Лойка «Аеропорт»
24 березня, 11:04
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Уже відбулися переговори з автором, і він пообіцяв всіляко підтримувати ініціативу вінницьких митців. Та перш ніж приступити до постановки, роман треба адаптувати до сцени. А тому, як говорить головний режисер театру Таїсія Славінська, підготовка до нової прем’єри буде копіткою. Тобто це перспектива не одного місяця. Глядачі побачать виставу про сучасну війну в Україні  наступного року.

— Зараз ми працюємо над тим, щоб створити з прозового твору драматургічний, і це процес нелегкий, бо опрацювання роману, вибору сцен, діалогів, кульмінаційних моментів — усе вимагає часу й зусиль. Не треба забувати й про те, що для постановки будь-якого твору потрібні кошти, і, очевидно, у цьому році їх знайти не вдасться, бо бюджет обмежений. А ця робота має бути достойною. Вона на часі, — констатує Таїсія Славінська. — Ідея інсценізувати саме цей роман С. Лойка виникла не випадково. Ми давно прагнули поставити твір сучасного автора. Вибір пав на «Аеропорт». Робота над опрацюванням прозового матеріалу поєднала режисерів, акторів і адміністрацію театру, бо це великомасштабний твір, який розповідає про подвиги наших героїв. Це відповідально і захопливо водночас.

Слід нагадати, що Сергій Лойко — відомий американський військовий кореспондент і фотограф Los Angeles Times, представляв книжку «Аеропорт» у Вінниці в листопаді 2015 року. Тоді автор розповідав про те, що його роман написаний по гарячих слідах буремних подій 2014—2015 рр. У ньому описуються Революція Гідності, окупація Криму та війна на сході, але наскрізною темою є будні українських «кіборгів», які понад 240 діб відчайдушно боронили Донецький аеропорт від російсько-терористичних гібридних військ. За словами автора, 90% подій та ситуацій, описаних у романі, були насправді, і це вимагає від вінницьких акторів особливої уваги.

— Показати війну на сцені досить не просто, треба задіяти різні художні прийоми. І всі ці елементи треба втиснути в дві години, максимум у дві з половиною. А головне — витягнути квінтесенцію з цього роману, — продовжує головний режисер театру. — Плануємо за літо написати сценарій, погодити його з автором роману, а потім візьмемося за постановку.

На відкриття сезону готуємо дві великі роботи — виставу за романом Достоєвського «Ідіот» і оперету за Йоганном Штраусом «Летюча миша». Це об’ємні постановки, які забирають усі акторські сили і фінанси в тому числі. Але паралельно ми займатимемося інсценізацією роману «Аеропорт». Це буде наша власна театральна версія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати