Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Віталій Алексейонок -найкращий диригент в Європі!

Арт-директор Kharkiv music fest отримав престижну нагороду в Італії
05 листопада, 11:49
Фото надані пресс-службою KHARKIV MUSIC FEST

Першу премію Міжнародного конкурсу диригентів імені Артуро Тосканіні, який проходив в Італії, виборов Віталій Алексейонок - новий арт-директор фестивалю KharkivMusicFest. Перемога на цьому - одному із найвідоміших у світі конкурсів, - означає міжнародне визнання та відкриває нові можливості його учасникам.

Цьогоріч, конкурс, заснований на батьківщині всесвітньовідомого диригента та названий на його честь, проводився в одинадцяте й вперше за всю історію сконцентрувався на виконанні італійської опери.

Міжнародне журі з 240 кандидатів із 45 країн обрало 12 молодих диригентів, яких було запрошено на двотижневий семінар у травні, де учасники поглиблювали свої знання з історії опери, філософії музики, італійської мови, а також співпрацювали з видатними італійськими диригентами, концертмейстерами та оперними співаками.

Протягом двох днів, міжнародне журі оцінювало 6 півфіналістів, з яких було обрано 3 фіналісти. Фінал конкурсу відбувся у формі відкритого для публіки концерту в «Театро Реджіо» в Пармі.

Конкурсне журі очолив Фабіо Луїзі - новий головний диригент Симфонічного оркестру NHK (Токіо). Також до складу журі увійшли суперінтенданти та художні керівники декількох знаних театрів світу. У результаті голосування журі присудило першу премію Віталію Алексейонку. Другу та третю премії отримали Олександр Янкевич (Україна – Швеція) та Фелікс Хорнбахнер (Австрія).

Віталій Алексейонок – художній керівник Abaco Orchestra Мюнхенського університету, головний диригент італійського Monferrato Classic Orchestra і новий арт-директор KharkivMusicFest. Лауреат конкурсу MDR Conducting Competition 2018, диригував оркестром Лейпцизького радіо, оркестрами Staatskapelle Weimar та Lucerne Festival Strings, філармонічними оркестрами міст - Карлові Вари, Єна, Гота, Градец-Кралове та ін.

Українська публіка познайомилася з ним ще в 2017 році, коли диригент дебютував у Львові на фестивалі LvivMozArt. Плідно співпрацював з Оксаною Линів як диригент та музичний асистент у Баварській державній опері, Великому театрі Лісеу у Барселоні, Опері Ґраца, з Баварським молодіжним симфонічним оркестром та молодіжним оркестром «Нова мюнхенська філармонія». Є засновником та художнім керівником ансамблю сучасної музики «Ensemble Paradigme».

Влітку 2020 року Віталій став відомий не тільки як музикант, але й як громадський активіст: музикант приїхав на батьківщину, щоб долучитися до мирних протестів у Мінську проти режиму Лукашенка і згодом написав про це книжку «Білі дні Мінська» німецькою мовою. У червні 2021 року став новим арт-директором Міжнародного фестивалю класичної музики KharkivMusicFest. А буквально цього вересня успішно продиригував на сцені Національної опери України  концертним виконанням опери Ріхарда Вагнера «Трістан та Ізольда» у спільному проєкті Kyiv Symphony Orchestra та театру.

«Я дуже радий, що мене визнали найкращим на престижному Диригентському конкурсі імені Артуро Тосканіні, – розповідає Віталій Алексейонок. – Для мене багато значить, що журі та публіка визнали моє виконання найпереконливішим. Потрібно розуміти, що у Королівському театрі Парми (Teatro Regio di Parma) я виконував музику Россіні та Верді, а Верді родом з-під Парми, традиція виконання його музики у цьому театрі неймовірно висока. Крім того члени журі – видатні люди. Це директори та співробітники найкращих оперних театрів світу: «Ла Скала» в Мілані, «Метрополітен Опера» в Нью-Йорку, «Земпер-опера» в Дрездені, «Театро Колон» у Буенос-Айресі, Королівського оперного театру в Лондоні тощо. Головою журі був всесвітньовідомий диригент Фабіо Луїзі. Дуже приємно було отримувати нагороду саме з його рук».

Крім першої премії та перемоги в конкурсі, Віталій отримав також багато інших відзнак: приз глядацьких симпатій, приз за найкраще виконання опери Верді, приз консерваторії Мілану тощо.

«Ми дуже пишаємось тим, що талант артистичного директора нашого фестивалю KharkivMusicFest був визнаний на міжнародному рівні та тішимось, що нашим юним музикантам Дитячого симфонічного оркестру KharkivMusicFest пощастило працювати під його орудою, – коментує Марія Горбонос, виконавча директорка фестивалю KharkivMusicFest. – Щасливі, що концертна програма наступного фестивалю у надійних руках. Так, цьогорічною особливістю KharkivMusicFest Віталій бачить поєднання традиційних та інноваційних форматів, включення у програму як творів популярних композиторів, так і менш відомих, обов'язкове виконання української музики, а також в активному залученні музикантів та публіки із Західної Європи, США та інших країн».

До речі, міжнародний фестиваль KharkivMusicFest-2022 традиційно відбудеться у Харкові навесні, а саме в квітні. Протягом декількох тижнів на харків'ян чекатимуть не лише концерти зірок класичної музики світового рівня, а й масштабна програма позаконцертних проєктів і заходів, традиційні розфарбовані піаніно в різних куточках міста, концерти переможців конкурсу молодих композиторів і дитячого оркестру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати