Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Як етап перед народженням»

У Львові представили виставку творів Петра Сметани
08 лютого, 20:25

Експозицію під назвою «Темне» відкрили в арт-просторі «Зелена канапа» (вул. Вірменська, 7).

У галереї розповідають, що ця виставка живопису – продовження серії творів з теперішнього періоду художника Петра Сметани, в якому він досліджує темне як колір сьогодення, як концепт і форму вираження. Сам Петро пише про своє темне так: “Темне – те, що залишається після яскравих спалахів світла. Темне, яке повільно кружляє в повітрі і повільно опадає, забарвлюючи все собою. Темне як обов’язкове і вимушене явище нашого сьогодення. Темне як сажа, з якої все почалося, як первісний праобраз. І сажа як наслідок руйнувань. Темне як етап перед народженням…”.

Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи» Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи»

На виставці «Темне» представлені абсолютно нові твори монументальних, часто –  у кілька метрів форматів. Першу частину цього творчого етапу Петро Сметана показував у галереї «Білий світ» у Києві в жовтні–листопаді 2023 року. «У нас – більше абстрактних полотен і ще глибше занурення у «темне», – говорить власниця «Зеленої канапи» Олеся Домарадзька і запрошує на виставку.

Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи»

Про автора:

Петро Сметана народився 1985 року в місті Самбір, що на Львівщині. Здобув освіту дизайнера у Львівському національному лісотехнічному університеті Участь у виставках бере з 2007 року.

До речі: перша виставка Петра Сметани  «Весна в Царгороді»  відбулася саме в «Зеленій канапі», і це був спільний проєкт з такими відомими митцями, як, зокрема, Сергій Гай та Остап Патик. І перша персональна виставка Сметани відбулася в «Зеленій канапі» – 2010 року. Відтоді галерея постійно співпрацює з митцем.

Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи» Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи»

А ще власниця «Канапи» мистецтвознавець Олеся Домарадзька представляла твори Петра Сметани у проєктах на фестивалі Файн Арт Київ (2011), «Євро- 2012» у Львові, «Дні Львова» в Сумах 2013-го та здійснила три персональні виставки митця і величезну кількість групових виставок в просторі галереї.

«І в своєму першому міжнародному проекті за межами України «Зелена канапа» представила виставку саме Петра Сметани – йдеться про проєкт «Воскресіння» на Венеційській бієнале #PersonalStructures2022, що тривав аж сім місяців!», – говорить Олеся Домарадзька. І додає: «Петро Сметана номінально перший львівʼянин, який узяв участь у Венеційській бієнале з персональним проектом». Також зазначає, що Петро Сметана, «можливо, – найяскравіший живописець молодого покоління львівських митців, художник, чиї роботи перебувають в музейних колекціях України, публічних колекціях Польщі та Українського інституту в Нью Йорку».

Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи» Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи»

Принагідно:

 «День» за кілька останніх років багато уваги приділив творчості Петра Сметани. Приміром, щодо виставок, що їх представляли у львівській Галереї Гері Боумена. Тоді журналіст «Дня» поцікавилася враженнями від чинної  експозиції і творчості Сметани загалом в історика мистецтва, професора Львівської академії мистецтв і постійного експерта «Дня» Романа Яціва. І, власне, за його словами, Петро Сметана – митець, що впевнено розбудовує авторську методологію в органічній сплавленості з власним світовідчуванням, тому формально-виражальні засоби малярства цього художника є частиною його стилю життя з вмінням радіти кожній миті та знаходити навколо себе ті чи інші імпульси щастя. Поза тим, зазначив Роман Яців, експериментальне поле його творчих шукань позбавлене хаотичності і тяжіє радше до сповна осмислених спроб конструювати естетичну реальність як образну парафразу побаченого або відчутого в повсякденності: «Уникаючи випадкових ефектів, свої зусилля Петро скеровує на досягання цілісного емоційного образу природи та урбаністики в незвичних техніко-технологічних комбінаціях . Відтак колір, тон і фактура в добре налаштованій композиції залишають у глядача сильний відбиток первинної екзистенційної реакції автора. У Петра Сметани – великий творчий потенціал, і тому можна очікувати від нього ще чимало авторських відкриттів у сфері образотворчого мистецтва».

Нові відкриття  Петра Сметани у сфері образотворчого мистецтва встигнуть відчути всі охочі – виставка «Темне» в галереї «Зелена канапа» триватиме до 3 березня.

Тетяна Козирєва

Фото з ФБ-сторінки «Зеленої канапи»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати