Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За пригодами до... Тмутаракані

У Національній опері України тривають останні приготування до прем’єри «Казки про царя Салтана» Римського-Корсакова, яка відбудеться 16 листопада
13 листопада, 11:05
НОВЕ ПРОЧИТАННЯ КЛАСИКИ: РЕПЕТИЦІЯ ОПЕРИ «КАЗКА ПРО ЦАРЯ САЛТАНА» / ФОТО ВІКТОРА ДАВИДЕНКА

Цю  виставу (лібрето Володимира Бєльського за казкою Олександра Пушкіна) розраховано для сімейного культпоходу в театр і насамперед на наймолодшу публіку. Нагадаємо, у столиці, на сцені Муніципальної опери для дітей та юнацтва з успіхом йде адаптована до сприйняття дітьми версія цієї чудової музичної казки. Та постановники Національної опери: диригент Микола Дядюра, режисер Анатолій Солов’яненко, художник Марія Левитська, хормейстер Богдан Пліш і балетмейстер Віктор Яременко  сподіваються вразити уяву своїх глядачів не тільки співом, а й фантастичною сценографією, балетом та візуально-графічними ефектами. Над втіленням головних персонажів працюють  солісти: Тарас  Штонда, Сергій  Ковнір і  Андрій Гонюков (салтан), Вікторія  Ченська, Леся Алексєєва (цариця Мілітріса, молодша сестра), Дарія Князєва, Ірина Петрова (ткачиха, середня сестра), Наталя Николаїшин, Тамара Калініна, Ольга Матушенко (повариха, старша сестра), Анжеліна Швачка, Тетяна  Пімінова (сваха баба Бабариха), Лілія Гревцова, Ольга Нагорна (Царівна-Лебідь), Сергій Пащук, Дмитро Кузьмін, Сергій Скочеляс (царевич Гвідон) та інші.

Історія постановок і виконання «Казки про царя Салтана» з часу присвячення її 100-річчю від дня народження автора першоджерела — О. С.Пушкіна — цікава і розмаїта. Право першої постановки 1900 р. композитор надав Російській приватній опері (диригент — Михайло Іпполітов-Іванов, художник — Михайло Врубель, а у ролі Царівни-Лебідь виступила видатна співачка Надія Забіла-Врубель (нашій землячці, яка здобула музичну освіту в Київському інституті шляхетних дівчат у Миколи Лисенка). Дія відбувається частково у місті Тмутаракані, частково — на острові Буяні...

На київській сцені «Казку» вперше було поставлено 1908 р. Саме ця постановка йшла й у роковому 1911-му, коли під час парадної вистави для двору і міністрів імператора Миколи ІІ було смертельно поранено прем’єр-міністра Росії Петра Столипіна... Наступна прем’єра «Казки про царя Салтана» відбулася 1917 року. Згодом до шедевру Миколи Римського-Корсакова театр звертався неодноразово. Востаннє — 1949-го (коли відзначали 150 років від дня народження О.Пушкіна). 

І от скоро глядачі побачать нове прочитання класики. «Ми звертаємося до дитячої опери, яка, сподіваємося, стане містком до майбутніх поколінь —  шанувальників оперного мистецтва, — розповідає режисер А. Солов’яненко. —  «Казка про царя Салтана» Миколи Римського-Корсакова — твір дуже цікавий і сценічно, і музично».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати