Перейти до основного вмісту

День оселедця

Перша субота червня в Нідерландах є традиційним святом делікатесу
06 червня, 10:34
МАЛЮНОК АВТОРА

Початок червня обрано не випадково, адже саме в цей час оселедець досягає ідеального розміру та жирності. Тож щойно в порт прибуває перше судно з першим у сезоні уловом, команда отримує грошовий приз, і починається свято. Цей день також називають «Днем прапорців», через те, що ними прикрашено все місто та гавань містечка Схефенинген, де відбувається «оселедцевий» ярмарок, на якому кожен охочий може поласувати цим делікатесом.

Але за давньою традицією найпершою куштує оселедець королева Нідерландів, якій дарують три відерця відбірної рибки. Другу порцію традиційно продають на аукціоні, кошти з якого йдуть на благочинність. А ось решту першого улову продають на ярмарку та відправляють на «оселедцеві бенкети» по всій країні.

«День оселедця» супроводжується грою оркестрів, кінними змаганнями, екскурсіями старовинними вітрильниками тощо.

Цікаво, що любов до оселедця в Нідерландах не завжди була такою масовою. Власне, сучасний делікатес до XV століття вважали їжею бідняків іф монахів... А все тому, що риба дуже гірчила і мала неприємний запах. Так би й тривало досі, якби одному нідерландському рибалці — Віллему Якобу Бейкельсу — не спала на думку ідея, яка істотно змінила ситуацію. Він здогадався, що причиною запаху та гіркоти є риб’ячі зябра. Тож перед засолюванням він почав їх видаляти, підготовану таким чином рибу викладав рівномірними прошарками в бочку та солив. Так почався оселедцевий бум, який триває й донині, збираючи безліч туристів і гурманів на Свято Оселедця.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати