Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гол у ворота правди

Рада Європи легалізує російську пропаганду
01 листопада, 12:15

Рада Європи запросила для участі в «Світовому форумі за демократію» Анну Бєлкіну, заступницю головного редактора, голову з питань комунікацій, маркетингу і стратегічного розвитку російського телеканала іномовлення RT (екс-Russia Today). Захід відбудеться в Страсбурзі на наступному тижні, й буде присвячений проблематиці: «Чи є загроза демократії в сторіччя інформації?» Бєлкіна виступить 6 листопада під час панельної дискусії про «відновлення довіри до новин».

Організаторами форуму «за демократію» виступили Рада Європи, в партнерстві з міським керівництвом Страсбурга, регіону Франції Великий Схід, радою департаменту Нижній Рейн, а також французькою владою. «Світовий форум за демократію» відбудеться за патронажем високого рівня президента Французької Республіки Еммануеля Макрона», — йдеться в інформації про захід.

Виступ представниці RT (екс-Russia Today) стане, фактично, продовженням нової, більш приязної, політики Ради Європи щодо Росії. Після повернення російської делегації до ПАРЄ (Парламентської Асамблеї Ради Європи) за активної підтримки західноєвропейських країн, зокрема й Франції, збільшення «проявів дружби» було прогнозовано. І ось черговий доказ — засіб масової інформації країни, який здійснює гібридну агресію на сусіда, запрошують для участі в форумі «за демократію».

ПРОПАГАНДА ЧИ НІ?

Нещодавно таке не можна було собі уявити. Європа, і зокрема Західна Європа, включно з Францією, була дуже незадоволена інформаційно-пропагандистською активністю РФ на своїй території і навіть намагалася цьому протидіяти.

Три роки тому, 23 листопада 2016 року, Європейський парламент ухвалив резолюцію про протидію пропаганді з боку Росії й терористичного угруповання «Ісламська держава». У документі зазначалося, що влада РФ веде пропаганду проти Євросоюзу і країн Східного партнерства (Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна). «Російський уряд застосовує широкий спектр інструментів, зокрема аналітичні центри та фонди (наприклад» Русскій мір»), спеціальні держустанови (наприклад, «Россотрудничество»), багатомовні телекомпанії (наприклад, RT), псевдоновинні агентства і мультимедійні сервіси (зокрема Sputnik), міжнародні соціальні та релігійні групи, соціальні мережі та інтернет-тролі для того, щоб поставити під сумнів демократичні цінності, внести розкол у Європу, заручитися підтримкою на внутрішній арені і створити в країнах Східного партнерства ЄС враження недієздатності їх держструктур, — йдеться в тексті резолюції.

У квітні 2017 року тоді ще кандидат у президенти Франції Емманюель Макрон відмовив у акредитації журналістам російських державних ЗМІ Russia Today (RT) і Sputnik на своїх передвиборчих заходах. Як заявив тоді представник його штабу, причина даного рішення полягає в тому, що телеканал і новинне агентство, що фінансуються Кремлем, поширюють «брехливу інформацію» про кандидата на посаду президента Франції — тобто Макрона. Але нині акредитація — і це дуже показово — відновлена.

ЯК МІЖ НИМИ ТАНЕ ЛІД

Нинішнє запрошення представника RT (екс-Russia Today) означає, що ставлення по Росії в Європі змінилося. Звісно, Рада Європи — це не Європейський Союз, але головні лобісти посилення дружби РЄ із РФ — західноєвропейські країни насамперед Франція та Німеччина — одночасно є лідерами як у РЄ, так і в ЄС. Таким чином, якщо Париж, Берлін та Рада Європи інтенсивно «розтоплюють лід» у відношеннях із Москвою, цей процес неодмінно вплине і на політику Євросоюзу щодо Росії в бік його потепління. Як у цілому, так і в інформаційній сфері.

По суті, запрошення одної з керівниць російського державного мовника на поважну європейську конференцію є сигналом про те, що відтепер у Європі не вважають кремлівські ЗМІ знаряддям гібридного впливу, рупорами пропаганди, поширювачами фейків та дезінформації. Участь представниці RT у форумі, присвяченому демократії в цілому та довірі до медіа зокрема, є свідченням того, що європейські країни  наразі де-факто припиняють чи кардинально зменшують інтенсивність своєї боротьби проти російського гібридного впливу. Фактично, вони оголошують, що більше не вважають інформаційну діяльність Кремля в Європі шкідливою в принципі чи шкідливою безпосередньо для себе.

Ба більше, діяльність кремлівських медіа тепер пропонується вважати нормальною журналістською діяльністю, ніякої не пропагандою, а самі ЗМІ РФ уже не сприймаються як частини інфраструктури для ведення гібридної війни.

Рада Європи, запрошуючи RT взяти участь у дискусії щодо діяльності медіа, фактично робить прийнятним усе, що роблять пропагандистські рупори РФ у інформаційному полі світу загалом і Європи зокрема.

Це дуже погані новини — як з точки зору безпеки та стабільності в Європі, як з точки зору розвитку та захисту демократії в світі, так і з точки зору майбутнього медіа.

ПРАВДА БІЛЬШЕ НЕ Є ВАЖЛИВОЮ?

Для засобів масової інформації присутність керівниці пропагандистського медіа як повноцінної учасниці дискусії про довіру до новин означає, крім всього іншого, капітуляцію медійного світу перед так званою реальністю постправди.

RT офіційно заявляє, що їхня мета — це оприлюднення альтернативних поглядів на поточні події та знайомство міжнародної аудиторії з російською точкою зору на ключові глобальні процеси. Таким чином, запрошуючи представницю каналу до участі в дискусії про довіру до повідомлень медіа, Рада Європи погоджується, що кремлівська картина світу має право на існування без огляду на те, наскільки вона є далекою від істинного стану справ. Отже, реальність, де немає фейків та дезінформації, а існують лише різні точки зору, перемогла реальність, у якій правда є важливою.

Фактично, віднині, завдяки Раді Європи, пошук істини та трансляція правдивої інформації проголошуються не обов’язковими. Важливим оголошується плюралізм — включно з правом на поширення брехні.

У цьому контексті можна ще звернути увагу на тему панелі, на якої виступить представниця RT — «відновлення довіри до новин». Тобто на чільне місце ставиться «довіра», а не очищення інформаційного простору від фейків та пропаганди. Річ у тім, що вірити можна і в правду, і в брехню. І якщо розглядати процес підвищення довіри до новин саме як технологію збільшення тих, хто вірить будь-яким повідомленням медіа, російські ЗМІ в цьому плані дійсно є досвідченими експертами та ефективними практиками.

ЦЕ ЩЕ НЕ ВСІ ПОГАНІ НОВИНИ...

Фактично, запрошення представника RT на конференцію про демократію, на експертну дискусію про довіру до медіа, свідчить про наявність принаймні двох перемог Кремля в інформаційній сфері.

По-перше. Європа в особі Ради Європи тепер позиціонує російські державні ЗМІ як «нормальні». Цей новий «еталон нормальності» дає змогу РФ без будь-якого застереження транслювати через свої канали іномовлення — головним з яких є RT (екс-Russia Today) — пропаганду та маніпулювати глядачем у всьому світі, включно з Європою. Боротися з цим будуть віднині значно менш інтенсивно (якщо взагалі будуть боротися).

По-друге. Україна вимушена буде зіткнутися з реальністю, де російські наративи «Кримнаш» та «громадянська війна в Україні» стають прийнятною «точкою зору», причому в інформаційному полі наших західних партнерів.

Але головне навіть не ці гібридні досягнення Росії. Головним є те, що всі ці досягнення можуть бути лише підготовчим етапом до посилення впливу Кремля в Європі й у інших сферах, не лише в інформаційній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати