Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нагорода за радість

1 березня у Польщі оголошують список кавалерів ордена Усмішки
27 лютого, 16:30

Так, існує й такий незвичайний орден! Ми звикли до того, що орденами нагороджують за видатні заслуги, та хіба дарувати дітям радість, — це не видатна заслуга?! Саме за такі досягнення діти й нагороджують дорослих.

Ідея створення нагороди виникла у одного польського хлопчини, який надихнув дорослих на її реалізацію 1967 року. У конкурсі на проект ордену брали участь десятки тисяч дітей, і врешті журі обрало малюнок дев’ятирічної дівчинки Єви — усміхнене сонечко на блакитній емалі. Рицарів ордена обирають шляхом великого голосування у школах та ліцеях. У спеціальну комісію входять 60 представників різних країн, адже з 1979 року нагорода набула міжнародного статусу. Оголошення кавалерів відбувається у перший день весни, а нагородження — у перший день осені. Але перш ніж отримати нагороду, дорослий має пройти останнє випробування — випити склянку лимонного соку і не скривитися...

З моменту заснування ордена Усмішки, його отримали 903 людини. Серед них — улюблені дитячі письменники, художники, актори, вчені і, подекуди, навіть політики. До речі, є серед кавалерів ордена Усмішки й українець — Петро Бойко, директор Вінницького центру художньо-хореографічної освіти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати