Смачне свято
![](/sites/default/files/main/articles/03112016/25risunok.jpg)
У перший вікенд листопада в норвезькому місті Фагернес збирається неймовірна кількість туристів. Повітря наповнюється людським гомонінням та... специфічним ароматом. Це й не дивно, адже розпочинається фестиваль ракфікса — місцевого спеціалітету з ну дуже неприємним запахом...
Ракфікс — «король» норвезької кухні — риба, яку готують особливим способом. Принцип приготування ракфікса схожий на рецепт квашеної капусти, але головним інгредієнтом є форель. Рибу солять і закладають у бочку, там вона сквашується і набуває квасного риб’ячого запаху й напрочуд ніжного смаку.
Сморід ракфікса зовсім не відбиває апетиту в гурманів, які з 1993 року традиційно приїздять на фестиваль скуштувати цей специфічний делікатес. Вулички Фагернеса перетворюються на дегустаційний ярмарок, де можна не лише поласувати «винуватцем торжества», а й випити місцевого пива і повеселитися.
Попри репутацію «найсмердючішої» їжі, ракфікс настільки популярний серед норвежців, що вони з’їдають його майже 500 тонн на рік. А цей фестиваль настільки популярний серед іноземців, що місця в готелях Фагернеса туристи бронюють задовго до початку листопада.
Це вкотре доводить, що особливе ставлення до локальних спеціалітетів може зробити «зірку» навіть зі смердючої риби.