Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Смачне свято

03 листопада, 20:14

У перший вікенд листопада в норвезькому місті Фагернес збирається неймовірна кількість туристів. Повітря наповнюється людським гомонінням та... специфічним ароматом. Це й не дивно, адже розпочинається фестиваль ракфікса — місцевого спеціалітету з ну дуже неприємним запахом...

Ракфікс — «король» норвезької кухні — риба, яку готують особливим способом. Принцип приготування ракфікса схожий на рецепт квашеної капусти, але головним інгредієнтом є форель. Рибу солять і закладають у бочку, там вона сквашується і набуває квасного риб’ячого запаху й напрочуд ніжного смаку.

Сморід ракфікса зовсім не відбиває апетиту в гурманів, які з 1993 року традиційно приїздять на фестиваль скуштувати цей специфічний делікатес. Вулички Фагернеса перетворюються на дегустаційний ярмарок, де можна не лише поласувати «винуватцем торжества», а й випити місцевого пива і повеселитися.

Попри репутацію «найсмердючішої» їжі, ракфікс настільки популярний серед норвежців, що вони з’їдають його майже 500 тонн на рік. А цей фестиваль настільки популярний серед іноземців, що місця в готелях Фагернеса туристи бронюють задовго до початку листопада.

Це вкотре доводить, що особливе ставлення до локальних спеціалітетів може зробити «зірку» навіть зі смердючої риби.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати