Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вшанувати Александрова – спроба №…

Чи присвоять звання Героя України вбитому журналісту?
19 листопада, 10:50
Фото з відкритих джерел

У четвер, 19 листопада, о 15:00 в Адміністрації президента відбудеться засідання комісії державних нагород та геральдики при Президентові України, де буде розглянуто питання щодо присвоєння звання Герой України (посмертно) Ігорю Александрову, який був жорстоко вбитий у Слов'янську в 2001 році. Про це у Facebook повідомили журналісти Олександр Білінський та Сергій Гармаш.

«Більше 10 років громадськість намагалася просунути питання присвоєння мужньому журналістові звання Героя України і весь цей час регіонали в місцевих органах влади і обласних адміністраціях заважали цьому», - пише головний редактор видання «Остров» Сергій Гармаш.

«Це вже другий розгляд. Вперше кандидатуру Александрова представляли на звання «Герой України» у 2005 році під час президентства Ющенка, але тодішній губернатор Логвиненко несподівано відкликав подання. А потім до влади повернулася банда Януковича і рекомендувати дати звання «Герой України» у тих, хто міг «замовити» Александрова, було верхом цинізму. Через 10 років родичі та друзі Александрова знову роблять спроби повернути річку назад», — зазначає Олександр Білінський.

Сьогодні низка громадських організацій за сприяння екс-міського голови Слов'янська Олега Зонтова, голови Донецької військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського підготували і погодили представлення. «У четвер – момент істини для нової влади», - наголошує журналіст.

Я не знал лично этого человека, но имя Игоря Александрова кровавыми буквами вписано в историю донецкой журналистики. Е...

Posted by Александр Билинский on 17 листопад 2015 р.

Ігор Александров помер 7 липня 2001 року у лікарні від нанесених травм після нападу у будівлі телекомпанії «ТОР». Нападники жорстоко били його бейсбольними битами, до тями він так і не прийшов.

Незадовго перед смертю Александров провів низку прямих ефірів із колишніми працівниками управління боротьби з організованою злочинністю Михайлом Сербіним та Олегом Солодуном. Екс-міліціонери розповіли про замовні вбивства бізнесменів Донецької області і звинувачували правоохоронні органи та владу у зв‘язках із криміналітетом. Журналіст пообіцяв оприлюднити інформацію про замовників та виконавців низки вбивств. Проте наступна програма в ефір не вийшла через загибель Александрова.

У світлі подальшого вбивства Георгія Гонгадзе «справа Александрова» викликала значний суспільний резонанс. Слідство тривало 4 роки. Спочатку правоохоронці відкидали будь-який зв‘язок із професійною діяльністю журналіста. Прокуратура стверджувала, що вбивцею є бомж із Краматорська Юрій Вередюк, однак суд його виправдав через відсутність доказів його вини.

У процесі розслідування відповідальність була покладена на братів Рибаків, керівників місцевого організованого злочинного угруповання «17-та ділянка». Через 5 років після смерті Александрова апеляційний суд Луганської області виніс вирок п’ятьом особам ОЗГ, які отримали від 6 до 15 років позбавлення волі.

Однак справжні замовники та організатори убивства досі лишаються у тіні.

Як зауважує Сергій Гармаш, це єдиний в Україні випадок визнання судом вбивства журналіста з професійних мотивів. Його намагалися повісити на «бомжа» Вередюка, але суддя Іван Корчистий вперше в Україні тоді виправдав людину, обвинувачену у вбивстві. Справа «шилася», під керівництвом прокурора області, майбутнього Генерального прокурора, Віктора Пшонки. Александрова вбили за те, що він викривав у своїх програмах місцеву мафію, зрощеної з керівниками прокуратури та міліції області. Його забили битами до смерті перед тим, як він повинен був опублікувати фото сина Пшонки на відпочинку з лідерами ОЗГ.

Друзья, 19 ноября, в зале приемов АП состоится заседание комиссии по государственным наградам. Будет рассматриваться воп...

Posted by Sergiy Garmash on 17 листопад 2015 р.

У 2016 році виповниться 15 років з дня смерті Александрова. Чи буде оцінена по достоїнству на державному рівні його особистість і внесок у розвиток нашої країни та українську журналістику, за який він заплатив своїм життям?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати