Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Останній притулок для Мухтара

Коли у тварин з’явиться своє кладовище?
03 лютого, 00:00
КЛАДОВИЩЕ ДЛЯ ДОМАШНІХ ТВАРИН У ХАРКОВІ / ФОТО АНДРІЯ АВДОТІНА

Сьогодні в кожному дворі, сквері або парку можна наштовхнутися на невелику могилку з саморобним хрестом і жалісливою табличкою «Спи спокійно, Пушок. Люблячі господарі» або просто і скромно: «Тузик. 1990—2005». Матусі скаржаться, що це сумне видовище викликає сльози у дітей, засмучує їх, а в адміністраціях районів стверджують, що такі могили антисанітарні, до того ж зовсім не вписуються в архітектурний ансамбль міста. Між двірниками і господарями померлих вихованців постійно ведеться війна. «Санітари вулиць» зносять поминальні горбики, а скорботні господарі знову і знову відбудовують могилки. Хочуть гідно провести в останню путь своїх чотириногих друзів. А тим часом офіційного кладовища для домашніх тварин немає практично в жодному місті. «День» спробував з’ясувати, як можна вирішити цю проблему.

Перше і єдине у своєму роді легальне кладовище для домашніх тварин є в Харкові. За роки його існування на ньому поховано безліч тварин (в основному кішок і собак). Для підприємців у сфері ритуальних послуг це стало досить прибутковим бізнесом. Багато господарів хочуть поховати улюблених домашніх вихованців з усіма людськими почестями і навіть дотриманням християнських традицій.

Мешканцям інших міст України пощастило набагато менше. Рішення про створення кладовища домашніх тварин приймається на рівні міських адміністрацій. Поки аналогічні місця для поховання тварин виділено у Львові і Києві. Але облаштування цих земель не ведеться з 2003 року. Саме тоді міська адміністрація столиці виділила ділянку під кладовище тварин неподалік від ТЕЦ-6 на житловому масиві Троєщина, повідомили «День» у Київському центрі ідентифікації тварин. «Були інвестори, які хотіли тут побудувати кремаційний комплекс і колумбарій братів наших менших, — каже завідувачка відділу в Київському центрі ідентифікації тварин Олена Михальченкова. — Але не було жодної відповіді з боку держави, і цей проект закрився». У Львові ініціювали створення такого кладовища захисники прав тварин ще 2004 року, і з тих часів ніякого просування в розв’язанні проблеми також немає. Провідний фахівець Київської міської адміністрації Ольга Лабунська повідомила «День», що розпорядження про створення кладовища для домашніх тварин в нормативно-правовій базі міськадміністрації немає. При цьому в адміністрації Деснянського району посилаються на доручення мера Києва Олександра Омельченка і підтверджують наявність землі під кладовище.

Проте це не заважає існуванню бюро ритуальних послуг для тварин. «Ми можемо провести кремацію індивідуальну й віддати прах улюбленця в урні, — розказали кореспонденту «Дня», який відрекомендувався клієнтом у столичному бюро ритуальних послуг для тварин. — Чи провести загальну кремацію, після якої всі останки утилізують. Померлого вихованця навіть не доведеться нікуди везти, ветеринари приїдуть у будь-який день і час доби і все самі зроблять». Прах тварини підховують на могили до родичів, хоронять на дачі, у дворі або парку.

«Найчастіше померлих домашніх улюбленців ховають на нелегальних стихійних кладовищах, — коментує ситуацію прес-секретар Кінологічної спілки України Олена Сергєєва. — Найбільш популярним місцем для поховань у столиці є русанівське кладовище домашніх тварин. Міська влада його не зносить, але і офіційно не визнає». Сьогодні зоокладовище на Русанівці практично нічим не відрізняється від людського. Це величезна незагороджена територія з надгробками, пам’ятниками собакам і кішкам, хрестами з датою народження і смерті чотириногого друга. При цьому потрібно врахувати, що Русанівка — це не краще місце для кладовища з погляду гігієни і санітарії. Адже останки, що розклалися, разом з підземними водами потрапляють у Дніпро, який зовсім поряд. Потім з випаровуванням трупні бактерії потрапляють у повітря. Ось такий коловорот. «Проблема кладовищ домашніх тварин на слуху вже близько 10 років, — розповідає О. Сергєєва. — Ініціативи і прохання зоолюбителів не чують. Від такої безвиході й утворилося русанівське кладовище». Кілька місяців тому адміністрація району розставила застережливі таблички з проханням перепоховати останки в інше місце, оскільки стихійне кладовище зрівняють із землею. Це єдиний коментар, який «Дню» вдалося взяти в Дніпровській районній адміністрації — говорити про кладовища тварин там не дуже хочуть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати