Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чотири українки визволені із сексуального рабства

26 лютого, 00:00

Учора працівники Служби безпеки України оприлюднили підсумки своєї діяльності з розкриття злочинів, пов’язаних з торгівлею людьми. Як стало відомо, 19 лютого в Ліберії, де зараз перебуває український миротворчий контингент, правоохоронцями була успішно проведена спецоперація, в результаті якої чотири громадянки України віком від 19 до 24 років повернулися на Батьківщину. Це перша така операція за межами України. Як зазначив перший заступник начальника Департаменту військового контролю СБУ Юрій Кояк, який брав безпосередню участь у звільненні українських дівчат, у ході операції знешкоджено канал торгівлі людьми та ліквідовано ціле кримінальне угруповання.

Зараз СБУ порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 149 («Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини»), проводяться необхідні оперативно-слідчі дії щодо організаторів та причетних осіб. Серед затриманих — громадяни як України, так і західно-африканської країни. Оперативні дії проводилися за згодою правоохоронних органів африканської країни, причому інформація про місце перебування групи українських жінок, яка утримувалася незаконно, була одержана завдяки контактам із представниками місцевої влади. «При цьому жодна норма міжнародного права не була порушена», — підкреслив заступник начальника відділу з боротьби з корупцією та організованою злочинністю Михайло Кияшко.

Журналістам також продемонстрували оперативний відеозапис ходу операції. Громадянки України, які хотіли працювати у сфері готельно-ресторанного бізнесу, насправді потрапили у сексуальне рабство. У заробітчанок вилучили документи, а щоб відволікти від суворої дійсності, регулярно забезпечували наркотиками. Не маючи на руках документів, українки, які утримувалися в різних місцях, не в змозі були звернутись до місцевих органів влади з проханням захистити їх і повернути на Батьківщину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати