Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львів «затикає» вуха

23 червня, 00:00

Учора Львівська міська рада прийняла за основу остаточний варіант постанови «Про впорядкування дрібнороздрібної торговельної мережі та акустичного режиму в місті Львові» та «Про захист звукового середовища в місті Львові» . Один із авторів цих ухвал — депутат Юліан ПАВЛІВ пояснив кореспондентові «Дня» Олександру СИРЦОВУ , що для того щоб виправити аварійну ситуацію, доводиться вдаватися до примусу. Особливе обурення депутата викликає робота цілодобових літніх майданчиків: хоча людям, які там забавляються цілі ночі, весело, однак від цього потерпають мешканці навколишніх будинків, які ніякої музики в себе в хаті не замовляли. Саме тому в ухвалі вирішено заборонити музику на відкритих майданчиках.

Однак депутати стурбувались не лише рівнем децибелів, а й змістом пісень, проголошувалися моралізаторські промови про виховання молоді. Оскільки ж «блатняк» майже стовідсотково виконується російською мовою, то в цих ухвалах йдеться про мораторій на виконання російськомовних пісень. Автори ухвал не схильні вбачати у цьому дискримінації російськомовних громадян. За словами журналіста львівського «Поступу» Ореста Друля, якби у Львові було засилля китайської попси, то він би ініціював ухвали на обмеження китайської попси. Поки що до 1 серпня, а там, мовляв, розберемося.

Постанови Львівської міськради спричинили далеко неоднозначну реакцію представників вітчизняного шоу-бізнесу, тих, хто, здається, якраз виграє від них.

Микола МОЗГОВИЙ, композитор:

— Львівські ініціативи порушують права людини: не можна адміністративними методами заборонити людям співати і слухати ту музику, яку вони хочуть. Виходить як у прислів’ї: «Що занадто, то не здраво!» У наказовому порядку такі питання не вирішуються. І цим престиж ані української мови, ані української естради не підняти.

Жанна БОДНАРУК, співачка:

— Дуже шкода, що на десятій річниці нашої незалежності доводиться вдаватися до таких крайніх заходів. У нас засилля російської мови в усіх сферах життя. Таке враження, наче ми продовжуємо традиції Радянського Союзу. Львів’яни пішли на вимушений крок тому, що їх вже просто довели. Зрозуміло, що мораторій на трансляцію і виконання російськомовних пісень спричинить бунт у тих, хто орієнтований на Москву, а не на Київ. Ми, артисти, своїм мистецтвом маємо підтримувати державну мову, а не пропагувати чужі зразки. Переконана, що багатьом нашим виконавцям потрібно докорінно переглянути свій репертуар і визначитися — з ким вони. У нашому шоу-бізнесі маса проблем, на які час звернути увагу Міністерству культури й мистецтв. Потрібно припинити нинішню необмеженість, коли самодіяльність торжествує над професіоналами, коли несмак править бал. Мабуть, тут без цензури не обійтися. Наприклад, те, що продюсирує «Територія А» — просто катастрофа. Вони буквально промивають мiзки молодому поколінню, нав’язуючи сумнівні твори, подаючи сурогати в національній обгортці. Вважаю, що рішення Львівської мерії повинне стати шлагбаумом поганому смаку.

Юрій РИБЧИНСЬКИЙ, поет:

— А чому під цю гребінку не заборонити виконання пісень англійською, німецькою, іспанською або французькою мовами? Подібні заходи відкидають нас назад у часи мракобісся. Створюється нова залізна завіса. Від цього ніхто не виграє. Я не думаю, що Ігор Білозір, чия смерть стала поштовхом подіям у Львові, схвалив би подібні методи. Переконаний, що ура-патріотам він і його творчість була глибоко байдужа. Адже в організований фонд його імені надійшло лише 43 гривні! Зате громити кафе, де сталася трагедія, людей прийшло побільше. Виходить — винні кілька мерзотників, а гоніння обвалюється на все, що пов’язано з російською мовою. Я вважаю, що в Україні, навпаки, повинна звучати найрізноманітніша музика.

Павло ЗІБРОВ, співак:

— Хто дав право місцевим депутатом займатися, по суті, цензурою? Сьогодні вони озброїлися на тих, хто співає російською мовою. Завтра — на тих, хто польською тощо. Якщо вони хочуть добитися конфронтації у суспільстві, то саме це й отримають. У нас багатонаціональна країна. У місті живе маса російських людей і людей, котрі російською розмовляють, яких хочуть зробити ізгоями суспільства.

ДО РЕЧІ

У Львові немає грунту для конфлікту культур, заявив міський голова Василь Куйбіда, коментуючи результати перебування в місті Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Макса ван дер Стула.

За повідомленням Інтерфакс-Україна, Макс ван дер Стул перебуває в Україні на запрошення уряду країни з метою ознайомлення на місці зі становищем російської мови та культури в країні.

Бесіда В.Куйбіди та Макса ван дер Стула тривала понад півтори години за зачиненими дверима. Після її закінчення Верховний комісар відмовився давати будь-які коментарі.

За словами міського голови, львівська міськрада керується принципом однакового ставлення до всіх національних груп. Верховному комісарові було передано для ознайомлення всі ухвали міськради та міськвиконкому, які регулюють мовні питання в місті.

В.Куйбіда прокоментував підготовані міськрадою ухвали про впорядкування роздрібної торговельної мережі та акустичного режиму Львова і про захист звукового середовища Львова. Кажучи про те, що в проектах даних ухвал наголошується на неприпустимості використання низькопробних пісень, міської голова зазначив, що «визначати якість творів повинні незалежні від влади, однак, авторитетні в місті фахівці. Це буде щось на зразок художніх рад, що існували в минулому. Передусім, вони повинні звернути свою увагу на кінопрокат».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати