Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Мiнi-Атлантида»

20 квітня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Найсильніша повінь на південному сході Європи за останні 100 років триває, однак рівень води майже по всьому Дунаю вже досяг свого піку, повідомляє Бі-Бі-Сі. Унаслідок виходу з берегів Дунаю та його приток постраждали вісім країн. Друга за величиною в Європі ріка, що вийшла з берегів, затопила сотні будинків. Танення снігів i проливні дощі призвели до того, що вода в річці піднялася до рекордного рівня. У деяких регіонах влада терміново споруджує перешкоди на шляху талої води та евакуює жителів. У певних районах оголошено надзвичайний стан. Влада постраждалих від розливу Дунаю країн поки не береться оцінювати завданий природою збиток, однак експерти прогнозують, що він поб’є всі рекорди.

Найскладніша ситуація в Румунії, де зі своїх будинків було евакуйовано понад п’ять тисяч людей. Прем’єр-міністр Румунії Келін Попеску-Теричану заявив про те, що за найближчі два дні вода в річці має піднятися до найвищої позначки за останнє століття. У зв’язку з ситуацією, що склалася, сотні румунських поліцейських було направлено на укріплення дамб та інших споруд уздовж Дунаю. На півдні Румунії рівень води зростає. Вода зруйнувала одну з дамб. Тріщини на дамбі, збудованій 40 років тому неподалік від селища Бистрець, з’явилися кілька днів тому. На місце катастрофи направлено бригади рятувальників, які намагаються полагодити споруду, що не витримала натиску води.

Критичною залишається ситуація й на протилежному березі річки — в Болгарії, де рівень води також продовжує підніматися. Зокрема на 40% затоплено болгарський порт Нікопол. Сотні жителів залишили місто, взявши з собою лише найнеобхідніше. У місті Лом також опинився під водою місцевий порт і сотні будинків, що знаходяться в сусідніх селах. У країні розпочали проявлятися політичні наслідки повені. Болгарський парламент ініціював обговорення питання про винесення вотуму недовіри уряду в зв’язку з тим, як кабінет поводився в надзвичайній ситуації. Голосування намічено на сьогодні.

У Сербії, яка особливо сильно постраждала від повені, минулими вихідними, рівень води дещо знизився. Затопленими залишаються певні райони столиці Сербії — Бєлграда. Наразі влада має усувати наслідки повені, що пов’язано з великими витратами. Серед найсерйозніших завдань, що вимагають вирішення, — потенційна загроза для здоров’я людей і питання компенсацій фермерам, чиї посіви було знищено повінню.

Серед постраждалих від водної стихії й Угорщина. Тут триває підвищення рівня води в річці Тиса, що призвело до евакуації сотень людей. Тим часом, вода в дельті Дунаю на кордоні з Україною піднялася до рекордно високого рівня. Рятувальники й військові укріплюють дамби й береги мішками з піском. Жителі південно-західної частини Одеського регіону проінформовані про можливу евакуацію. Згідно з прогнозами, найбільша небезпека затоплення загрожує дунайським портам Ізмаїл та Рені.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати