Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МОЗАЇКА

18 лютого, 00:00

Висока ціна великих перемог

...Кожному з нас доводиться чимось жертвувати. Але ось хто дійсно може назвати себе справжнім педантом, то це спортсмени або, тим більше, спортсменки. Нещодавно американські фахівці провели програму під назвою «Здоров’я спортсменок», досліджуючи багатьох учасниць Олімпійських ігор, чемпіонатів світу та інших представницьких турнірів. Результати засвідчили, що в переважної більшості є значні порушення в здоров’ї, що були виокремлені медиками в так званий «синдром професійних спортсменок». Порушення апетиту, щоденне тренування тривалістю в декілька годин, пізніший початок менструального циклу і безперервний панічний страх перед збільшенням ваги призводять до того, що в 30—60 відсотків спортсменок проявляється такий синдром. Окрім того, навіть у молодих дівчат спостерігається значне зниження кісткової маси, викликане знову-таки недостатнім харчуванням та надмірними фізичними навантаженнями.

Природно, багато хто з нас після ознайомлення з такими даними вчених всерйоз задумається про доцільність надміру активного заняття спортом. Ну а вибір, як полюбляє повторювати один телеведучий, усе одно залишається за вами.

Навколо Британських островів — на дошці з вітрилом

Людина чомусь улаштована таким чином, що постійно прагне до подолання різноманітних рекордів. От і в 23-річного жителя Единбурга Кейта Рассела була «блакитна мрія» пропливти навколо Британських островів на дошці з вітрилом. Мрії, як відомо, часом стають бувальщиною. От і наш герой, узявши бика за роги, прикупив необхідне спорядження і за 62 дні буквально «на животі» проплив навколо старенької Британії. Виявилося, що таким чином Рассел на цілих вісім днів перевершив колишнє досягнення англійця Тіма Батстоуна, яке трималося з 1984 року, і встановив новий світовий рекорд у віндсерфінгу. Стомлений, але щасливий рекордсмен признався, що вважає свою життєву місію виконаною, а от що його дійсно засмутило, то це те, що порвався безпосередньо предмет «бойової слави»: шотландець — він і в Африці шотландець.

Мільйони американського бейсболу

Нещодавно американський бейсбольний клуб «Нью-Йорк Метс» підписав з якимсь 30-річним Майком П’яццою контракт на (затримайте подих!) — 91 (!!!) мільйон доларів. Щорічно Майк буде одержувати 13 «лимонів», а методом нескладних математичних обчислень можна прийти до висновку, що в складі ньюйоркців новоявлений мільйонер буде сім років. Важко сказати, скільки мільярдів на рахунку керівників «Нью-Йорк Метс», але ці грошенята їм, очевидно, нікуди дівати: не минуло і двох днів після підписання контракту з П’яццою, як клуб укотре розщедрився і надав 33-річному Елому Лейтеру «якихось» 8 мільйонів баксів. В обмін на таку чималеньку кількість «зелені» Елом погодився чотири роки пограти за дивовижно щедрих американців.

Чи буде Донован Бейлі захищати свій титул?

Якщо олімпійський чемпіон Атланти в бігу на 100 м темношкірий канадський спринтер Донован Бейлі збирається захищати свій титул у Сіднеї, то він повинен заробити «путівку» на Ігри. Канадська Олімпійська Асоціація оприлюднила список атлетів, які вже виконали нормативи, що дає їм право стартувати в Сіднеї. Імені Бейлі в списку немає. Це означає, що, незважаючи на завоювання золотої медалі на 100-метрівці в Атлантi-96 із часом 9,84 сек. (на той час — світовий рекорд), Бейлі дістане право захищати свій титул у Сіднеї, якщо зуміє пробігти 100 м за 10,23 або швидше до 13 серпня. Якщо він цього не зробить, Ігри для нього залишаться нездійсненною мрією. 32-річний Бейлі пошкодив ахіллове сухожилля у вересні 1998 року і зміг знову вийти на старт змагань тільки 12 червня 1999 року. Хоч більшу частину сезону Бейлі був «практично здоровий», він за все літо не досяг кращої бігової форми і його «найшвидший» час був усього 10,19 сек. І цей результат він показав «за допомогою» дуже сильного попутного вітру, тож не міг вважатися нормативним. Президент Канадської федерації легкої атлетики Джон Трешер сказав, що йому видалася цікавою ідея включення олімпійських чемпіонів (Атланти) до складу збірної в Сідней без обов’язкового виконання ними встановленого федерацією нормативу. Однак він додав, що впевнений: Бейлі не потребує такої поблажливості, спортсмен без особливих зусиль покаже потрібний результат. «Це було б непогано, — відповів на запитання про таку перспективу сам Бейлі. — Однак мене не турбує проблема виконання нормативу. Я справлюся із цим, хоча, звісно, завжди хочеться, щоб тебе трохи поважали».

Дієго Марадона дебютував як кіноактор...

Нещодавно багато шереху наробив колишній наставник німецької збірної Берті Фогтс, котрий знявся в епізодичній ролі в одному із серіалів. Схоже, відомий аргентинський нападаючий Дієго Арманда Марадона вирішив піти далі, погодившись зіграти головну роль у кінострічці про себе, коханого. Легендарний футболіст, що вельми успішно виступав у кінці 80-х — на початку 90-х за клуб «Наполі», досі має шалену популярність на Апеннінах. Очевидно, саме ця обставина спонукала творців фільму звернутися до самого Дієго, бо участь іншої людини в головній ролі майже напевно гарантувала б повний крах справи. Зовсім інша річ — сам Марадона, кумир більшості італійських підлітків, ідол, на славі якого жодним чином не позначилося захоплення наркотиками та обвинувачення у зв’язках із коморрою (неаполітанською мафією). Зайве підтвердження величезної популярності великого Дієго — численні пропозиції знятися в рекламних роликах. Поки що латиноамериканець зупинився на промоушні спортивної екіпіровки однієї з італійських фірм.

Вересень — вирішальний місяць для південноафриканського Гран-прі

Як і на початку минулого сезону Формули-1, у лютому цього року на трасі Кяламі, в Південній Африці, пройдуть тести BAR і BMW Williams — єдиних на сьогодні команд, які офіційно підтвердили свою участь у цих тестах. Траса Кяламі, розташована високо над рівнем моря, має практично ідеальні умови для тестів. Минулого року BAR і Williams уже проводили тут свої тести і їхні результати дуже стали у пригоді командам під час підготовки до першої гонки сезону в Австралії. Останнього разу траса Кяламі приймала Гран-прі 1993 року. 1988 року Берні Екклстоун відвідав Південну Африку, щоб зустрітися з Нельсоном Манделою, і пообіцяв уключити Гран-прі Південної Африки в календар 2001 року. Компанія Vodacom — основний спонсор запланованого Гран-прі Південної Африки — вже погодилася виплатити 11,5 мільйона доларів, щоб забезпечити Південній Африці право п’ять років приймати в себе Гран-прі Формули-1. Із 18-го по 22 січня делегат FIA Чарлі Вайтінг проведе інспекцію безпеки траси. Якщо результати інспекції будуть позитивними, а також якщо в країні збережеться стабільний курс долара, то 2001 року Південна Африка цілком може прийняти в себе Гран-прі. Останній термін для включення Кяламі в календар 2001 року — вересень цього року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати