Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр ЗАВАДА: "Починається відвертий перерозподіл газового ринку"

15 липня, 00:00

Україна отримала від Радянського Союзу вкрай монополізовану економіку. Поряд із штучними монопольними утвореннями в нас діяли і діють потужні природні монополії, які поширюють свій вплив на інші ринки. Вкрай монополізованим виявився газовий ринок, на якому діє практично один продавець - РАТ "Газпром".

 :

Довідка "Дня"

РАТ "Газпром" видобув 1996 р. понад 540 млрд. куб. м природного газу. З них 196,5 млрд. поставлено на експорт. В Україну цього року має надійти 57,5 млрд. куб. м російського газу, з яких 32 млрд. - плата за його транзит в країни Європи. З Середньої Азії 1997 р. планувалося подати в Україну 18 млрд. куб. м, але, починаючи з квітня, ці обсяги також перебрало на себе РАТ "Газпром". Для порівняння: власний видобуток газу в Україні - 18 млрд. куб. м.

 :

Минулого тижня Антимонопольний комітет України провів міжнародну конференцію "Перспективи розвитку конкурентного законодавства". Напередодні кореспондент "Дня" Віталій Княжанський взяв інтерв`ю в голови комітету Олександра ЗАВАДИ, попросивши його розпочати з розповіді про заходи, які вживаються для демонополізації газового ринку України.

- На сьогодні в переважній більшості країн світу, за винятком США і частково Великої Британії, діє принцип монополізації цього ринку. Це означає, що всіма операціями з газом в країні займається одна компанія. Причому в більшості країн це - державна монополія. Фактично в світі немає достатнього досвіду створення газової біржі. Тому не можна говорити, що Україна в цьому відстає. Наприклад, спеціалісти Європейського Союзу ще тільки розробляють меморандум про реформування газового ринку, який має бути закінчено до кінця року. Це початок досить тривалої процедури ухвалення рішення Європейською Спільнотою, на що, як показує досвід, йде не менше 10 років. Тим більше, що консенсусу з цього питання немає. Приміром, "Газ де Франс" міцно тримається за позиції державної монополії.

Закінчення

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати