Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поради Європи

Вперше на рівні ПАРЄ пролунала серйозна критика нової влади
06 жовтня, 00:00
ГАННЕ СЕВЕРИНСЕН

На адресу нинішньої української влади вперше пролунали критичні зауваження з боку доповідачів Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Виголошували їх учора у французькому Страсбурзі депутати Ханне Северинсен і Рената Вольвенд, які вже досить давно «ведуть» українську проблематику у поважній європейській структурі. За часів минулої влади із їх вуст неодноразово доносилася критика стосовно порушень чи помилок керівництва України: із приводу утисків мас-медіа, стосовно конституційної реформи, щодо розслідування «справи Гонгадзе». Однак така критика стосувалася колишньої влади, новій довелося вчора вислуховувати виступи «мужніх доповідачок» (як їх назвав у свій час Президент Віктор Ющенко) вперше. Загалом у доповіді міститься понад 40 закликів та пропозицій ПАРЄ до України.

«Постреволюційна ситуація не може бути виправданням для поспішних непродуманих рішень», — один із ключових пасажів звіту ПАРЄ. У резолюції вказується, що новій владі дісталося у спадок чимало проблем від попереднього керівництва, однак невиконання частини зобов'язань, упевнені в ПАРЄ, пов'язане і з конфліктами поміж «помаранчевими» лідерами: «Протягом перших дев'яти постреволюційних місяців нове керівництво постало перед багатьма труднощами, які були спричинені діями ще попереднього режиму, однак водночас ці труднощі були спровоковані і внутрішніми конфліктами у новій владі».

Що конкретно викликає занепокоєння у європейських парламентаріїв? ПАРЄ закликає Україну провести у Верховній Раді відкриті парламентські слухання щодо «справи Гонгадзе». ПАРЄ розцінює виокремлення справи про безпосередніх убивць Георгія Гонгадзе як намір зняти відповідальність із замовників злочину. «ПАРЄ висловлює жаль, що справа по звинуваченню нібито виконавців злочину була виділена з головної справи. Це виглядає як крок до відведення відповідальності від замовників та організаторів», — сказано у резолюції ПАРЄ. Спочатку цього пункту не було в проекті резолюції, однак Асамблея підтримала включення його до тексту документа. «Це дуже важлива поправка. Ми отримали інформацію, що згідно з матеріалами справи, троє поліцейських убили Гонгадзе без будь-яких наказів, але ми хочемо, щоб перед судом постали і замовники убивства. Тому ми рішуче підтримуємо цю поправку», — сказала перед голосуванням доповідач по Україні Ганне Северінсен. Також ПАРЄ зазначає, що в Україні не було проведене розслідування щодо попереднього неефективного слідства. «Правоохоронні органи не запобігли смерті колишнього міністра внутрішніх справ, який вчинив самогубство за підозрілих обставин, і не затримали генерала Пукача, який, як підозрюється, пов'язує виконавців та замовників злочину», — сказано в резолюції.

У документі нагадується, що українська влада проігнорувала попередні резолюції ПАРЄ, в яких було прохання провести нове розслідування у справі Єльяшкевича та достовірну експертизу записів Мельниченка. Серед іншого в резолюції ПАРЄ міститься вимога про перетворення державних телерадіокомпаній в канали суспільного мовлення. Водночас ПАРЄ «схвалює» дії нової влади за припинення цензури. Також ПАРЄ просить якнайшвидше ввести в дію закони «Про Президента України» та «Про Кабінет Міністрів України», схвалити закон про слідчі комісії Верховної Ради. Ще однією вимогою є закріпити у законі гарантії парламентській опозиції. «Парламентська Асамблея наполегливо закликає українську владу продовжувати реформи та не дозволяти політичній конкуренції поставити під загрозу розвиток країни», — сказано в резолюції.

Рада Європи досить давно приділяє неабияку увагу «українському питанню» — фактично відтоді, як Україна стала членом цієї організації. До слова, якраз у цьому році виповнюється десятиріччя членства України в Раді Європи. Із зобов’язаннями в України постійно не складалося. У квітні 2001-го року країна перебувала на межі виключення з організації, оскільки не схвалила низки давно обіцяних законодавчих актів (серед найважливіших — Кримінальний і Цивільний кодекси). У «пожежному порядку» тоді проблему було вирішено: депутати різних політичних переконань продемонстрували небачений консенсус, відстоюючи необхідність права України залишитися в Раді Європи. Багато журналістів тоді жартували: депутати злякалися, що будуть позбавлені їздити в закордонні відрядження до Франції...

Доповідачкам Северинсен і Вольвенд не звикати критикувати українську владу — однак не нинішню. Представники минулої влади напевно сказали б, що європейські депутати просто надміру прискіпливо ставляться до України. Раніше всю вину якраз і покладали на «європейців». Моніторинговому комітету Ради Європи неодноразово «діставалося» від колишнього глави держави Леоніда Кучми, якого зовнішній моніторинг завжди обтяжував. Як відреагує на поради і зауваження нова влада? Напевно, поки що візьме до уваги. Утім, виконання деяких положень резолюції нова влада обіцяла вже досить давно.

«Хотів би запевнити поважне товариство, що як Президент України я докладу зусиль для забезпечення незворотності демократичних перетворень у моїй державі». Це була основна ідея виступу Віктора Ющенка на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи, який було виголошено лишень через кілька днів після його інавгурації, 25 січня цього року. «Вважаю також своїм моральним обов’язком максимально сприяти розслідуванню справи Гонгадзе та інших резонансних справ, що стосуються актів насильства над журналістами та притягнення винних до відповідальності». І це також слова Президента. Ці обіцянки залишилися поки що обіцянками.

Сьогодні на сесії ПАРЄ має виступити голова Верховної Ради Володимир Литвин. Його промова присвячена десятиріччю України в Раді Європи. Після вчорашньої резолюції навряд чи виступ даватиметься йому легко... Учорашній робочий день також видався для спікера не зовсім вдалим. Як повідомляє «Українська правда», вчора з парламентської трибуни соціаліст Микола Рудьковський виступив із вимогою, аби Верховна Рада заслухала звіти силовиків щодо розслідування справи Гонгадзе. Він також звинуватив Володимира Литвина у поширенні неправдивої інформації про те, що замовниками вбивства Гонгадзе були ініціатори касетного скандалу. «Як у вас вистачило совісті? Саме Литвин і його поплічники блокували розгляд звіту у справі Гонгадзе», — підкреслив він. «Коли ви напишете явку з повинною?», — звернувся Рудьковський до Литвина. У свою чергу Литвин зазначив: «Я з вами готовий зустрічатися в суді з приводу того, що ви заявили, що я гальмую слідство. Це ви гальмуєте слідство. Ви хочете призначити замовників і організаторів, відтак на злодії шапка горить».

Отже, Моніторинг за українськими справами не завершено. Як повідомила Ганне Северинсен, він триватиме як мінімум до парламентських виборів. Здається, моніторинг ПАРЄ знову перетворюється на «надію» України щодо контролю за владою та її зобов’язаннями.

ДО РЕЧІ

У ході засідання пленарної сесії ПАРЄ українська та російська делегації обмінялися досить різким висловлюванням відносно ситуації з російською мовою в Україні. Дискусію розпочала депутат Держдуми Віра Оськіна, яка заявила про порушення прав російськомовного населення в Україні. Вона висловила стурбованість у зв’язку з намірами, як вона стверджує, влади Криму повністю перевести навчання в школах автономії на українську мову. Вона також заявила про витіснення російської мови з інформаційного простору. Керівник української делегації, член фракції Компартії Борис Олійник свою відповідь розпочав українською мовою, сказавши: «Я хочу російською мовою, яку я дуже люблю, відповісти (після цього Б. Олійник перейшов на російську мову. — Ред. ). Усім, хто намагається посварити нас із російським народом, скажу: єдину українську газету в Криму, де проживає, щонайменше, 600 тисяч українців, закривають чи вже закрили. Вибачте, кого треба захищати?». Як повідомляє Інтерфакс- Україна, ці слова були сприйняті європарламентаріями аплодисментами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати