Перейти до основного вмісту

«ПОЖИВНИЙ» ФЕСТИВАЛЬ

29 листопада, 00:00

Проте термін «громадське харчування» вже давно канув у Лету разом із їдальнями й іншими атрибутами прісної радянської дійсності. Нині вибір на ринку продовольства більш вишуканий і різноманітний, хоч і більш дорогий. Але відвідувачі фестивалю очі не закочували, бачачи крихітне тістечко за 10 гривень. Ринок є ринок. Не влаштовує ціна — будь ласка, цілком можна знайти для себе смачненьке за більш прийнятну ціну — гривні за дві. Слава Богу, і тих, й інших сьогодні в надлишку. Але якщо вже і вирішив побалувати себе-любимого дуже дорогим тортом або бізе, то в якості та зовнішньому вигляді товару можна не сумніватися.

У рамках фестивалю проходить «Кулінарний салон-2002». Тут проводять II Чемпіонат України з кулінарії (номінації: «кондитер», «кухар»). У «солодкій програмі» були представлені вироби з шоколаду, марципана, цукру, заварні тістечка. Причому багато виконано на рівні справжніх шедеврів. Чого тільки варті шахи разом із дошкою з марципанів чи справжнє епічне полотно з життя африканських джунглів із мавпами, пальмами та тиграми з того самого солодкого виробу. Взагалі марципан — улюблений кулінарний виріб для кондитерів. Зовні він схожий на пластилін і має ті самі властивості. З нього можна виліпити практично все. Дивлячись на фігурки тварин і козачків, пригадався Андріївський узвіз, де продаються абсолютно схожі, щоправда, неїстівні дрібнички. До речі, здивувала відсутність знаменитих «Київських тортів», але може це й свідчить про рівень виставки: «найпростіше» залишили в загашниках. Вразила гостей фестивалю і півметрова шоколадна Ейфелева вежа і напівпрозорий глобус із паленого цукру. Не було відбою від охочих сфотографуватися на фоні цих шедеврів. Тут же на виставці орудували кулінари з різних областей України, які змагалися в приготуванні кращого тістечка. Причому журі оцінювало все — від смаку й зовнішнього вигляду виробу, до зовнішнього вигляду самого кулінара. Поруч змагалися вже офіціанти кращих українських ресторанів у тому, хто кращий у сервіровці стола різноманітними серветками.

Свої делікатеси та ласощі представляють на фестивалі й різні ресторани. Від найбільш демократичних фаст- фудів до найдорожчих.

У 2002 році Україна стала членом Всесвітньої Асоціації Кулінарних Союзів і умови проведення чемпіонату максимально наближені до вимог цієї найавторитетнішої міжнародної організації. Саме тому не тільки журі, але й всі бажаючі можуть спостерігати за конкурсною програмою. Переможцям у номінаціях кращих кондитерів, кухарів, офіціантів, барменів в індивідуальному і командному заліку присуджують гран-прі Фестивалю, медалі та дипломи. Крім того, кращі з кращих отримають почесне звання «майстер- кухар» та «майстер-кулінар». Але головне навіть не це, а те, що подібні заходи розвивають усю галузь, дають можливість колегам переймати краще одне у одного, а у результаті виграємо ми — споживачі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати