Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шість кроків

04 лютого, 00:00

Сьогодні Верховна Рада України може затвердити програму діяльності Кабінету Міністрів «Назустріч людям», яку позавчора роздали народним депутатам для ознайомлення, повiдомляє Iнтерфакс-Україна. Документ сформовано на основі виборчої програми В. Ющенка та викладено більш як на 60-ти сторінках. Він складається з шести розділів: «Віра», «Справедливість», «Життя», «Гармонія», «Безпека», «Мир». Водночас у програмі практично не наводяться конкретні цифри.

Згідно з програмою, європейська інтеграція стане пріоритетом міжнародної діяльності України, а новий уряд перейде від декларативності до конкретних кроків, які виведуть взаємовідносини з Європейським Союзом на рівень перспективи членства. Про це йдеться в розділі «Мир». У сфері розвитку відносин з Росією уряд бачить за необхідне, зокрема, забезпечити функціонування зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень, налагодити взаємовигідну співпрацю в енергетичному секторі.

У розділі програми «Справедливість», говориться про те, що уряд збирається не допустити виникнення умов для корупції в країні. З метою подолання корупції уряд збирається забезпечити притягнення до відповідальності корумпованих держслужбовцiв і звільнення їх у зв’язку із цим з посад; встановити жорсткий контроль за витратами держслужбовців, а також жорсткий публічний контроль використання бюджетних коштів. Кабмін планує скоротити зайві управлінські структури, передусім ті, що дублюються; ухвалити кодекс честі держслужбовця, забезпечити його неухильне дотримання.

У розділі «Віра» новий уряд декларує реалізацію якісно нової гуманітарної політики. Зокрема Кабінет Міністрів ставить за мету посилення інституту сім’ї та державну підтримку народжуваності. Кабмін збирається збільшити в десять разів грошову допомогу при народженні дитини. У сфері освіти та науки Кабмін планує забезпечити доступність високоякісної середньої та вищої освіти; ввести систему держпідтримки для отримання вищої та середньої спеціальної освіти. У сфері охорони здоров’я Кабмін збирається забезпечити надання кожному громадянинові гарантованого переліку безплатних медичних послуг; відновлення системи охорони здоров’я в кожному місті та селі; зміщення акцентів у фінансуванні охорони здоров’я на користь первинної допомоги, а також ввести обов’язкове медичне страхування та сприяти становленню інституту сімейних лікарів.

У сфері духовності уряд, зокрема, забезпечуватиме збереження та активну пропаганду історико-культурної спадщини; державну підтримку культури, вітчизняне книговидання й теле- та радіомовлення. Крім того, уряд планує забезпечити функціонування української мови як державної, вільний розвиток російської та інших мов згідно із законом про мови та Європейської хартії регіональних мов і мов нацменшин.

У розділі «Безпека» уряд говорить про свій намір реалізувати комплекс заходів для переведення Збройних Сил країни на комплектування за контрактом (професійну армію), починаючи з 2010 року. У цій сфері Кабмін також планує провести переоцінку завдань Збройних Сил країни, їхньої чисельності та забезпеченості фінансовими й матеріальними ресурсами, а також ініціювати скорочення термінової військової служби у Збройних Силах до 12 місяців, а для юнаків з вищою освітою — до 9 місяців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати