Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тиждень у селищі людожерів

можна провести, відвідавши Нову Зеландію
31 липня, 00:00
«Екзотика маорі — це єдине, що робить Нову Зеландію по справжньому притягальною для туристів», — заявив агентству Рейтер міністр у справах корінного населення цієї країни Тау Хенаре. Іноземні туристи можуть нині пожити у дбайливо реконструйованому укріпленому селищі новозеландських тубільців-маорi, помилуватися бойовими танцями нащадків людожерів, а додому на згадку привезти традиційні сорочки, сплетені із трави, чи намисто зі звірячих зубів. Або зробити собі екзотичне маорійське татуювання — воїна, вождя чи навіть «великого вождя».

Маорійці вирізнялися великою войовничістю і кілька десятиріч вели запеклу війну з британськими колонізаторами. На відміну від австралійських аборигенів чи північноамериканських індіанців, яких англійці частково винищили, а частково загнали в резервації і які нині аж ніяк не вписуються в сучасне суспільство, маорі вдалося відстояти гідне місце в нинішній Новій Зеландії. Корінні жителі становлять нині 9 відсотків населення країни і фермери-маорі на рівних конкурують зі своїми колегами британського походження. А це не так легко — новозеландське сільське господарство є одним із найрозвинутіших у світі.

Втім, за останніми даними, розрив у рівні доходів і тривалості життя між маорі і англоновозеландцями не лише зберігається, а й поглиблюється. Ось міністерство у справах маорі й розвиває туристичну програму, засновану на «людожерській екзотиці». Цим воно сподівається вбити одразу двох зайців — створити нові робочі місця для корінних жителів і зберегти багату культуру маорі. Але ця ідея викликала неприйняття з боку частини маорі — вони вважають принизливим, що їхні традиції перетворюють на балаган для заїжджих туристів. І вимагають від уряду більших зусиль, аби допомогти маорі оволодівати найсучаснішими спеціальностями постіндустріального суспільства.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати