Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За владу в чистому вигляді

розгорнулася боротьба на фондовому ринку
13 жовтня, 00:00

На фондовому ринку країни загострилася боротьба за владу. Держчиновники воюють за право диктувати стандарти роботи учасникам ринку. Це право, у разі вмілого його використання, дає і гроші, і вплив. Керівництво Національного депозитарію України (НДУ), який, згідно із законом, встановлює правила гри у сфері обліку та обігу цінних паперів, відмовляється виконувати розпорядження Міністерства фінансів. І це при тому, що Міністерство фінансів місяць тому отримало 86% акцій Депозитарію в управління від Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку. Небажання зі свого боку керівництво Нацдепозитарію пояснює тим, що при передачі пакета акцій було допущено порушення законодавства. Зокрема, Мінфін не було внесено у реєстр власників, як того вимагає законодавство. Насправді ж конфлікт виник після того, як Міністерство фінансів ініціювало зміну правління Національного депозитарію.

2 жовтня було проведено засідання нової наглядової ради НДУ, на якому повноваження чинного керівництва було тимчасово припинено. На цьому ж засіданні новим головою ради НДУ було обрано заступника держсекретаря Міністерства фінансів Віталія Лісовенка. Тимчасово виконуючим обов’язки голови НДУ було обрано Миколу Швецова. Він, до речі, одночасно є головою правління депозитарію «Міжрегіональний фондовий союз» (МФС).

У четвер 11 жовтня заступник голови Національного депозитарію, Володимир Ульянов, звинуватив Міністерство фінансів у намірі спочатку захопити, а потім передати повноваження із встановлення стандартів для цінних паперів комерційним структурам, які контролюють альтернативний депозитарій — «Міжрегіональний фондовий союз». Навіщо ці повноваження комерційним структурам, стає зрозуміло, якщо пояснити, що таке депозитарій.

Депозитарій — це своєрідний банк, у якому зберігаються права власників на акції компаній. Правління цього банку встановлює стандарти обліку акцій, а також конкретні вимоги до акціонерних товариств. Це влада у чистому вигляді. Так що цілком зрозумілим є бажання МФС як найбільшого фондового банку країни встановити контроль над одним із регулювальників ринку — Національним депозитарієм. Держкомісія з цінних паперів, а також Міністерство фінансів у цій війні беруть участь на боці МФС. Принаймні так вважають у Національному депозитарії. На запитання про мотивацію Міністерства фінансів чи його представників у цій війні Володимир Ульянов різко заявив наступне: «Міністерство фінансів повертається на ринок цінних паперів і отримує до рук Нацдепозитарій, завдяки чому можуть бути встановлені певні стандарти депозитарного обліку та документообігу з цінними паперами. А це стосується всього ринку. Але про фінансову вигоду Міністерства фінансів я не знаю. Очевидно, є керівництву Міністерства фінансів якась з цього вигода». Тим часом голова Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Микола Мозговий вважає, що у цьому випадку йдеться про банальне бажання керівників Нацдепозитарію врятувати свої портфелі. «Ми звели у ранг якоїсь політичної проблеми всю цю ситуацію. Це чисто робоча проблема. Проблема ринку. І треба дати ринку вирішити цю проблему самостійно», — впевнений він.

Ринок, як, проте, і всі учасники цього конфлікту, бачить вирішення проблеми у створенні єдиного депозитарію, який би працював на принципах саморегулювання та встановлював би спільні для всіх правила гри. Але владою ніхто ділитися не хоче. Отже, якщо вище керівництво країни не втрутиться, ця війна держчиновників приречена стати об’єктом не одного судового розгляду. Черговий розгляд уже заплановано на 24 жовтня. 24 жовтня в Київському господарському суді буде розглянуто позов Міністерства фінансів до НДУ про внесення представника Міністерства до реєстру власників НДУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати