Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Заразити партнерів оптимізмом

17 травня, 00:00

Перший день робочого візиту до США Президента України Леоніда Кучми був наповнений зустрічами і контактами, присвяченими в основному проблемам економічного співробітництва. Загалом, за підрахунками Президентового прес-секретаря Дмитра Маркова, Л. Кучма провів 13 зустрічей, в основному з підприємцями та парламентаріями. На час підписання числа газети до друку у Вашингтоні почалося засідання двосторонньої комісії Кучма - Гор.

Серед співрозмовників Президента треба виокремити керівників МВФ та Світового банку Мішеля Камдессю та Джеймса Вульфенсона. Перший, спілкуючись із журналістами після зустрічі, був веселим і жвавим. Він привітав Україну з приєднанням до 8-ї статті Статуту МВФ (138-ї за рахунком), котре відбулося минулого тижня. Гривня після цього набула статусу валюти з поточною конвертованістю, що, як висловився директор МВФ, "переводить Україну до першої ліги світового економічного процесу". Однак Камдессю був більш обережним у визначенні строків надходження до України чергового траншу кредиту. Окрім зауваження стосовно того, що в Україні немає бюджету, МВФ висуває низку питань стосовно використання наданих раніше кредитів на реструктуризацію вугільної промисловості.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко підкреслив, виступаючи перед журналістами, що без успішного співробітництва з МВФ були б наївними сподівання на надходження прямих інвестицій до країни. Він розраховує на надходження чергового траншу до України в червні. Але це станеться, якщо буде ухвалено бюджет. Якщо ж через якісь причини бюджет не буде ухвалено, уряд, за його словами, "щось придумає". Уже найближчими днями, зазначив він, щодо дохідної частини бюджету буде запропоновано "низку нових радикальних речей".

Президент Світового банку Вульфенсон ухилився від спілкування з пресою після зустрічі з Леонідом Кучмою. Однак, як підкреслили члени української делегації, зовсім не тому, що зустріч була невдалою. Тігіпко прокоментував підсумки зустрічі так: "Світовий банк має велике бажання допомогти нам з певними кредитами, але для цього ми повинні попрацювати з певними програмами". Чіткіше не скажеш...

У ході своїх зустрічей Президент України підкреслював, що він привіз із собою "нову економічну команду" України. Наскільки вдалим став її дебют - покаже час.

Вашингтонські контакти черговий раз підтвердили істину, що понад усе для Америки є інтереси власного бізнесу. Склалася майже трагікомічна ситуація: оплот демократії не звертав ані найменшої уваги на певні, скажімо так, проблеми в Україні у зв'язці "преса - влада". Доти, доки не було зроблено спробу позбавити ефіру абсолютно неполітичну FM-станцію "Гала-Радіо". Її американський засновник, маючи зв'язки в Конгресі, до приїзду нашого Президента не на жарт розгорнув кампанію проти утисків незалежних ЗМІ в Україні. Українська делегація на чолі з Президентом трималася в цьому питанні непохитно. Кучма, зустрічаючися з американськими підприємцями, згадав тих їхніх колег, хто "інвестує $100, а поширює пліток на $100 мільйонів". Проте було прийнято рішення створити двосторонню комісію експертів з цього питання.

Чого, схоже, не вдалося зробити у Вашингтоні, так це переконати американців у тому, що корупції в Україні нема. Точніше вона є, але в припустимих межах.

Очолює американських борців з української корупцією конгресмен Сонні Келлехем, керівник підкомітету з питань зарубіжних операцій Палати представників. Він заявляв раніше, що через демпінгові поставки українського металу до Америки залишилося без роботи чимало народу і що поки він на цій посаді, Україна не одержить американської допомоги ані цента. Наразі в Конгресі розробляються два законопроекти. Суть першого з них - припинити допомогу Україні, якщо президент США переконається, що корупція там є; суть другого - не надавати допомогу Україні доти, доки президент США не переконається, що корупції там нема. Схоже, що з гордим ім'ям третього у світі одержувача американської допомоги Україні доведеться розпрощатися. У кожному разі, в ході особистої зустрічі Президентові не вдалося переконати Келлехема.

Сьогодні делегація України повертається до Києва. Про події останнього дня візиту і про зустрічі Леоніда Кучми з Біллом Клінтоном та Албертом Гором читайте в наступних числах "Дня".

Вашингтон

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати