Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зміни у виплаті «дитячих» грошей призвели до... їх невиплати

22 лютого, 00:00
«ХТО ПОЖАЛІЄ?» / ФОТО СЕРГІЯ ВАГАНОВА, Донецьк

Уже місяць робочий день у працівників бухгалтерії однієї з луцьких шкіл перебивається дзвінками працівниць, які перебувають у відпустках по догляду за дітьми. Таких мамочок в установі аж 16, і всі вони ставлять одне запитання: коли ж будуть «дитячі» гроші?!

Донині з цим не мали клопоту ні бухгалтерія, ні мами. Гроші виплачувалися 17 — 18 числа кожного поточного місяця. Можна було й не телефонувати, а приходити і отримувати хай маленьку, та потрібну у господарстві суму. А з початком нового календарного року почалися затримки, які тривають і по сьогодні.

Офіційні особи у міській дирекції соціального страхування, за посередництвом якої мами донині отримували цю соціальну виплату, пояснюють, що з 2007 року ці виплати здійснюватимуться за рахунок коштів державного бюджету. Директор міської дирекції соцстраху Олександр Горбачов підтвердив, що з їхнього боку ні підприємства і установи, ні мами-отримувачі допомоги не відчували абсолютно ніяких незручностей. Система державного соціального страхування працювала чітко: кошти відшкодовувалися негайно. То для чого ж її руйнувати?

Новий порядок виплат передбачений Законом України про Державний бюджет на 2007 рік. А в системі управління праці і соціального захисту населення, яким делеговано обов'язок виплачувати «дитячі», свої порядки. Як пояснила головний спеціаліст одного з підрозділів департаменту соціальної політики Луцької міської ради Єлизавета Антонівна Білічук, «затримок з виплатою нема, а є робочий процес». Бо система соцзахисту виплачує соціальні допомоги інакше: не в січні за січень (як мали мамочки раніше), а в лютому за січень. «Великий переділ» нині накрив цю установу лавиною довідок і списків, які передають з місць.

— І жодного додаткового працівника не маємо! — каже заступник директора департаменту соціальної політики Леся Ярославівна Боярин. — Те, що нині діється з виплатами «дитячих», ми вже проходили... Раніше усі працюючі мами отримували їх через нас. Кілька років тому законодавство відмінили, «дитячі» проходили через соцстрах, а тепер все повертають назад...

Практика свідчить, що знову будуть нові проблеми. Адже якщо жінка вийде на роботу до завершення відпустки по догляду за дитиною, то виплата допомоги має їй бути припинена. На підприємстві, де вона працює, бухгалтер відразу припинить виплати. А доки нині папери дійдуть у «собез» і назад, будуть переплати, які потім доведеться стягувати...

І було б про що говорити! Працюючі мами на дітей до трьох років отримують трохи більше ста гривень у місяць (з січня з врахуванням індексації ця сума сягне 120 гривень). Не дуже порозкошує дитя на цю суму, та кого це хвилює? Якщо у Росії нещодавно почали виплачувати при народженні дитини таку суму, якої має вистачити і на її утримання, і на майбутнє житло й навчання, то українські сім'ї мають просто радіти з восьми з половиною тисяч одноразової допомоги. Ця сума приваблює здебільшого лише людей, які з тих чи інших причин бідують. Наприклад, активно почали народжувати дітей люди, які мають проблеми з алкоголем, пускаючи у світ цілі, як казала одна моя знайома, «фабрики «зірок»... Все ж і для благополучних сімей вісім тисяч державної допомоги на перших порах якась підтримка. Але чому ніхто у цій державі не подумав, щоб підвищити і щомісячну допомогу на діток, а не ганьбитися подачкою у сто гривень?!

Пам'ятаю, як чверть століття тому побувала у соціалістичній Словаччині. Вже тоді сім'ї з дітьми мали солідну державну підтримку: з народженням кожної наступної дитини збільшувалася і так солідна сума «дитячих». Правда, цим спочатку скористалися місцеві цигани, почали плодити свої «фабрики «зірок»... Тому уряд згодом прийняв зміни: сума «дитячих» зростала до народження третьої дитини, а далі залишалася сталою. Молоді сім'ї у тодішній Словаччині могли брати позику на житло, і з народженням дітей сума кредиту суттєво «списувалася». Що й казати, коли навіть чоловіку, дружина якого потрапляла у пологовий будинок, на його роботі надавали відпустку на кілька днів та виплачували гроші на харчування... у їдальні (бо ж вдома не було господині).

А наших мам все тішать стома гривнями за січень, які обіцяють виплатити після отримання державних субвенцій, тобто не раніше лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати