Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екскурсія – як пригода

Державний історико-культурний заповідник «Буша» включив до екскурсійної програми інтелектуальні квести для школярів
03 листопада, 12:40
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Відмовитися від звичних екскурсій і замінити їх на пошукові ігри вирішили співробітники Державного історичко-культурного заповідника «Буша», що на Вінниччині. Тепер школярі можуть не лише голосно говорити в музейних залах, а й бігати та навіть торкатися руками різних експонатів чи кам’яних скульптур. Квестові завдання, які пов’язані здебільшого з історією українського козацтва та рідного Поділля, розробила в.о. директора музею-заповідника Ірина Захарчук. Першими свої сили в інтерактивному квесті під назвою «Козацькими стежками» вже спробували школярі молодших класів школи-гімназії №17 міста Вінниці.

«Дітям шкільного віку складно сприймати годинну розповідь про історичні події. Вони втомлюються й зрештою перестають слухати екскурсовода. Тому ми вирішили розробити нову інтерактивну екскурсію. На одній із зустрічей я поділилася своїми планами з вінницькою журналісткою Наталкою Болховською. Вона сприйняла ідею на «ура» й почала активно просувати цю ініціативу, запрошуючи до «Буші» дітей із вінницьких шкіл, — розповідає Ірина Захарчук. — Квест триває майже дві години. Розрахований він на дітей молодшого та середнього віку. За правилами гри діти діляться на команди, по 10—12 осіб. Кожна група отримує свій маршрут і перше завдання для старту, розгадавши його, діти переходять до наступної станції. На кожній зупинці на них чекають екскурсоводи, які коротко й цікаво розповідають про експонат чи пам’ятку, потім пропонують дітям виконати завдання або дати відповіді на запитання. У квесті задіяно абсолютно всі об’єкти, які розташовані на території заповідника, а в проведенні пошукової гри беруть участь наукові співробітники та екскурсоводи закладу».

Обов’язковою умовою квесту є супровід дорослих, це можуть бути батьки або вчителі, у грі вони називаються радниками. Також кожна команда має отамана — це капітан групи, писаря, який відповідає за конверти із завданнями та гаджети учасників, логотип і відзнаку команди носить хорунжий, а решта членів групи називаються козаками та козачками. Хоча кожен може обрати собі якесь козацьке прізвисько.

«Вперше бачив, щоб мої учні були так зацікавленні в перемозі. Вони уважно слухали екскурсоводів, кілька разів перевіряли інформацію, шукали відповіді в інтернеті — азарт та бажання привести саме свою команду до перемоги заволоділи усіма, й батьками також, — визнає класний керівник четвертого класу гімназії №17 Віктор Чайка. — Завдання були різними, не завжди легкими, але цікавими, й діти їх розв’язували. У такий спосіб незвично пізнавати історію рідного краю, але він виявився дієвим. Упродовж гри ми шукали підземне місто, величезні роги бика, підвал замкової вежі, а у фіналі — козацький хрест на старому кладовищі. Уявіть, діти бігали територією заповідника майже дві години, а коли дісталися до фінішу, то радісно стрибали й кричали: «Ми перші!», «Ми переможці!». Ви б побачили ті вогники в очах дітей, те завзяття, з яким вони виконували завдання! Такі емоції вони запам’ятають на все життя. І «Буша» асоціюватиметься у них не з нудною довгою екскурсією, а з пригодами, пошуком, цікавими історіями. І це дуже класно!»

За минулий рік державний заповідник «Буша» прийняв понад 30 тисяч туристів, 25—30% з них — це діти шкільного віку. Цього року завдяки квесту екскурсоводи сподіваються охопити більшу кількість дітей. Але попереджають — замовляти інтерактивні екскурсій у «Бушу» треба заздалегідь, бо в її проведенні задіяні практично всі співробітники.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати