«Нотатки на глобусі»: Швейцарія
У суботу, 6 грудня, о 15.10 на Першому Національному каналі
Її називають країною неймовірної висоти. І не лише тому, що 61 відсоток території займають знамениті Альпи. А й тому, що тут усе «на висоті»: найточніші у світі годинники, найнадійніші банки, дуже смачний шоколад, високий добробут і найчистіше у світі повітря. Все це — Швейцарія. Лише тут можна почути, як б’ється серце Альп.
Чотири години літаком, три електричкою — і ви в одному з наймальовничіших куточків Європи. Це містечко називають Перлиною Альп. Вже не перший рік Саас-Фі входить у десятку найкращих гірськолижних курортів світу. Поселення знаходиться на висоті 1800 метрів над рівнем моря в оточенні гір-чотиритисячників. Їх тут аж 13! Таке містичне число не лякає ні тутешніх мешканців, ні гостей. Сотні тисяч туристів приїздять сюди кожної зими.
Ну і сніги у Саас-Фі! Мете й мете! А всі люди щасливі. Вони саме за снігом приїжджають сюди. Більше того — називають це місто «Домом, де живе сніг».
Тільки тут можна зустріти великі міста, де немає жодного заводу чи фабрики. Хоча велике місто для швейцарців та українців — різні поняття. У кантоні Валліс ви не знайдете мегаполісів. Взагалі у цій країні немає міст-мільйонників. Бо тут надають перевагу маленьким селам і містечках. Наприклад, у Саас-Фі постійно мешкають лише 1600 людей. Для них всі умови — ідеально рівні дороги, зручні готелі і безпечне життя. Є школа, лікарня, будинок для пенсіонерів. Звісно, медицина — на найвищому європейському рівні.
Ви не побачите великих супермаркетів, натомість — невеличкі крамнички, у яких можна придбати усе, чого душа бажає.
До речі, ви чули щось про фондю? Правильно, це — швейцарська національна страва. Її придумали ще у XVI столітті. Навесні пастухи йшли в гори. А йшли вони надовго і з собою брали ті продукти, які не псувалися — сир, вино і хліб. Одного разу пастуху спало на думку розплавити сир, який вже довго пролежав. Так і з’явилася ця страва, відома на весь світ. Бути в Швейцарії і не скуштувати фондю — це все одно, що бути в Україні і не скуштувати борщу.
І якщо ви хочете навчитися готувати фондю, якщо мрієте почути, як б’ється серце Альп і відчути їх подих — завітайте у швейцарський регіон Валліс разом із Першим Національним каналом.
Випуск газети №:
№229, (2014)Рубрика
Подорожі