Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Експерт: «Тимошенко зберігає за собою політичне лідерство в опозиції»

18 жовтня, 11:44
ФОТО ОЛЕКСАНДРА ПРОКОПЕНКА

Хоча до виборів президента ще півтора року, а до парламентських ще більше, політична боротьба не вщухає ніколи, й уже зараз політичні партії та основні претенденти на посаду глави держави намагаються забезпечити собі максимальну довіру виборців. Наскільки успішно це вдається й у кого з нинішніх політичних лідерів на сьогодні більше шансів стати президентом, можна судити за результатами опитування громадської думки українців, що оприлюднив цього тижня Центр Разумкова.

Дослідження показало, що саме зараз міняються місцями основні суперники на партійній арені. «Батьківщина», партія Юлії Тимошенко, що на минулорічних парламентських виборах посіла друге місце, наздогнала кропіткою опозиційною роботою свого головного опонента — Партію регіонів. Серед тих, хто має намір взяти участь у виборах, «Батьківщина» має нині 25,1% прихильників, а за ПР готові проголосувати 24,9%.

На третьому місці партія «УДАР»  із 18,9%. За КПУ свої голоси віддали б 8,4%, а за «Свободу» —  6,3%.

У Центрі Разумкова констатують, що за останній період рейтинг основних претендентів на президентське крісло теж зазнав змін.

— У порівнянні з липнем цього року з аналогічним списком статистично значимо збільшився рейтинг Арсенія Яценюка, — наголосив на презентації результатів дослідження директор соціологічної служби Центру  Разумкова Андрій Биченко. Він пояснив, що, виходячи з українських реалій, а саме — ув’язнення лідерки опозиції, соціологи склали два опитувальника: з прізвищем Юлії Тимошенко та без неї. У разі, якщо вона все ж таки не зможе взяти участь у виборах, Янукович набере 24,1% голосів тих, хто збирається взяти участь у виборах. За Кличка проголосують 20,6%, а за Яценюка —  19,3%.  Соціологи констатують, що рейтинги Кличка та Яценюка практично зрівнялися, й ці двоє в кампанії стартують практично з рівних позицій.

Андрій Биченко також зазначив, що під час дослідження працівники Центру ставили кілька запитань про різні пари другого туру. «Тимошенко, Кличко та Яценюк у другому турі набрали б більше голосів, ніж чинний Президент».  У другому турі президентських виборів Янукович поступається в парі з Тимошенко з результатами 26,0% на 31,4%. Яценюку він програє з різницею: 25,5% і 32,5% а  Кличку — з різницею 24,8% на 37,7%.

Результати опитування одного з провідних  аналітичних центрів України перегукуються з даними світової соціологічної структури Геллап, яке потрапило до преси минулого тижня. Геллап так само стверджує, що, за відсутності Тимошенко, Яценюк і Кличко мають нині рівні шанси на вихід до другого туру.  Але  найміцніше тримається Юлія Тимошенко. За даними Геллапа, у разі участі Юлії Тимошенко у виборах саме вона виходить до другого туру. В цифрах результати виглядають так: Янукович — 24%, друга — Тимошенко з 20%, Кличко посідає третє місце — 17%, Симоненко — 5%, Тягнибок — 5%. Саме Юлія Тимошенко є кандидатом від «Батьківщини» на президентських виборах.

«Тимошенко зберігає за собою впевнене політичне лідерство в опозиції, — коментує підсумки соціологічних досліджень президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов. —  Вона й саме вона залишається головним політичним опонентом Президента Януковича. Перетікання виборців між Тимошенко та Яценюком становить до 80%. Левова  частка виборців, які готові голосувати за Юлію Володимирівну, у разі неучасті її у виборах проголосують за Яценюка. Його висунуть резервним кандидатом, якщо влада все-таки не дозволить Тимошенко брати участь у президентських виборах. А в другому турі й Тимошенко, й Яценюк перемагають Януковича, й це зафіксували соціологи».

І наостанок, цікаві та оригінальні результати дослідження Центру Разумкова щодо рис, які українці хотіли б бачити у президента України. Найважливішими рисами голови держави більшість респондентів назвали не новизну людини в політиці та не харизму, а «економічні знання та досвід» (30,1%), «сильну особистість» (22,3%) і «досвід роботи у владі» (20,4%).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати