Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міхеїл СААКАШВIЛI: «Коли Україна проведе справжні реформи, режим Путіна почне тріщати по швах»

02 серпня, 19:10
Фото Анастасії Руденко, "День"

Якщо владні політики заявили, що виборів не буде, це ще не означає, що вони до них не готуються, написав «День» у статті «Навіщо Саакашвілі партія?» від 26 травня 2016 року. У ЗМІ майже одразу після призначення екс-президента Грузії главою Одеської ОДА почали з’являтися новини про його можливий політичний проект в Україні, але найчастіше вони виявлялися «інформаційними качками». Принаймні, слідом йшли спростування від Саакашвілі та його соратників. Наприкінці травня медіа облетіла заява екс-заступника генпрокурора Давида Сакварелідзе, що він разом з екс-президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі створить нову партію в Україні.

«День» зустрів Саакашвілі у Варшаві на конференції «25 років Біловезьким угодам» і запитав про політичні плани, результати роботи в Одеській області за рік керівництва облдержадміністрацією й бачення України в нових глобальних контекстах.

«Я ПРОГНОЗУЮ, ЩО ВОСЕНИ БУДЕ ДУЖЕ «ГАРЯЧЕ»

Народний депутат Віктор Чумак нещодавно оголосив, що номінаційний комітет уже збирає людей для нової партії «Хвиля». Чому така назва, якою вона буде ідеологічно й коли викристалізується організаційно?

— «Хвиля» дійсно буде, така назва — тому що є запит на хвилю, яка повністю б змінила політичну еліту. Але зараз рано говорити про партійні питання — повернемося до них напередодні виборів. Створювати партії заздалегідь не має сенсу. Зараз, улітку, період політичних «заморозків». А восени, я прогнозую, що буде дуже «гаряче».

НАПРИКІНЦІ РОЗМОВИ ПРЕЗИДЕНТ ГРУЗІЇ  І ВІДНЕДАВНА УКРАЇНСЬКИЙ ПОЛІТИК ОТРИМАВ У ДАРУНОК «УКРАЇНУ INCOGNITA» З «БІБЛІОТЕКИ «Дня» ДЛЯ КРАЩОГО РОЗУМІННЯ КЛЮЧОВИХ МОМЕНТІВ ІСТОРІЇ НАШОЇ ДЕРЖАВНОСТІ / ФОТО АВТОРА

Спікер ВРУ Андрій Парубій стверджує, що дострокових виборів не буде. У такому разі організовуватиметеся через три роки (чергові парламентські вибори відбудуться 2019 року)?

— Я відчуваю настрої українського суспільства — через відсутність реформ воно хоче перезавантаження. Звісно, зараз депутатам трьох найбільших фракцій вибори невигідні, оскільки їхні рейтинги впали. Але щоб уникнути дострокових виборів, треба проводити реформи, а зараз немає навіть ознаки, щоб вони їх збиралися робити. Я розмовляю з різними групами, але ми не обговорюємо деталі партійної структури, на даному етапі це не моя функція. Моя — робити те, що я роблю. І я збираю молодих перспективних людей. Те, що у мене це виходить, — видно з Одеської обласної адміністрації. Якщо у таких людей з’явиться більше функцій — вони ефективніше працюватимуть.

«Я БАЧУ В УКРАЇНЦІВ РОЗЧАРУВАННЯ, ХОЧА ЩЕ РІК ТОМУ В ОЧАХ БУЛА НАДІЯ»

Тобто це буде чергова партія без ідеології й впізнаваної програми? І чи будете ви об’єднуватися з іншими молодими або оновленими партіями? Адже інакше голоси ваших виборців будуть розпорошені.

— На реформаторських ідеях — це повна відміна бюрократичних бар’єрів, створення реально прозорого уряду, максимальне віддалення грошей від української політики, дистанціювання від олігархів. Назву це ідеологією здорового глузду, а він не ділиться на «лівих» і «правих». З одного боку, я за зменшення втручання держави в 90 відсотках сфер життя, з другого боку — за сильну державу в решті 10-ти. Зараз у нас держава скрізь, але фактично майно «прихватизировано» якимись кланами, що забирають собі маржу. З приводу об’єднання — на виборах має перемогти одна широка коаліція реформаторів. Те, що нові сили повинні консолідуватися й знаходити нові шляхи, — це однозначно. Мені здається, що це має бути одна партія, але, знову-таки, вона утворюватиметься в остаточній формі, коли будуть призначені вибори.

Якщо вірити квітневим опитуванням, підтримка вашої можливої партії вища, ніж у президентської партії.

— Опитування нічого не показують, особливо в наявних некристалізованих умовах, з великою кількістю тих, хто не визначився. Я не довіряю опитуванням, а лише своїй інтуїції. У Грузії перед виборами 2012 року і за три місяці до виборів, і за місяць до виборів моя партія згідно з соціологією випереджала опозицію у співвідношенні три до одного. Але коли я ходив по людях, то по їхнім настроям бачив, що ми їх програли. Я бачу зараз у українців розчарування, що переходить у злість, хоча ще рік тому в очах була надія. Скептично ставлюся, коли політику будують, виходячи з соціології й думок фокус-груп. Справжній політик відрізняється від псевдополітика тим, що він створює громадську думку, а не слідує тому, що йому говорять.

«МИ ЗАКЛАЛИ ОСНОВУ ТОГО, ЩОБ ЛЮДИ ВІДЧУЛИ, ЩО УРЯД МОЖЕ ВИГЛЯДАТИ ІНАКШЕ»

Розкажіть про свої досягнення на посаді глави Одеської ОДА, і які перешкоди зустрічали?

— Нехай про це розкажуть одесити. Найголовніше — ми заклали основу того, щоб люди відчули, що влада може виглядати інакше, зокрема керівники поліції, митниці, прокуратури. Ми привели до управління велику групу молодих людей. Вони багато в чому розчаровані, але це хороша фрустрація, що перейде в конструктивне русло й творення. Упевнений, набагато раніше, ніж багато хто думає.

Що стосується перешкод — починаючи з липня з Києва до Одеси можна долетіти за 499 гривень. Тобто рік тому зі скандалом ми зняли главу Державіаслужби, а результат тільки отримали. Звісно, маленький результат, але якийсь є. І це в черговий раз показує, наскільки багато чого залежить від людей.

Ще один приклад — два роки тому, 2014-го, я ініціював питання, щоб транзитні потоки з Китаю замість Росії проходили через Середню Азію й Україну, зокрема Одеську область, до Європи. Так званий «новий шовковий шлях». У лютому минулого року я привіз делегацію з Азербайджану для переговорів. У результаті всі питання в Азербайджані, Казахстані й Грузії були вирішені, й згода досягнута, а в Україні ні. Тому що глава залізничних вантажних перевезень блокував переговорний процес, не бажаючи знижувати тариф. У липні він у п’яному стані потрапив у ДТП, яке зняли й поширили в інтернеті, після цього його прибрали, і нарешті проекти почали рухатися. Це і є комбінація громадської думки й маленьких кроків. Так, через одну людину не впроваджувався в життя дуже важливий політичний і економічний проект.

«КОЛИ МЕНІ ГОВОРЯТЬ ПРО УСПІХИ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ, Я ПОСМІХАЮСЯ»

— Чи вистачає фінансів на реалізацію ваших проектів? Зараз впроваджується концепція самостійних бюджетів у територіальних громад, має стати легше.

— З фінансуванням складно, зважаючи на усталену традицію виділяти кошти на умовах відкатів, як на рівні облрад, так і міськрад. Коли мені говорять про успіхи децентралізації, я посміхаюся. На мою думку, децентралізація в Україні повністю провалена. Вона відбувається, але в умовах беззаконня.

А якою вона має бути, на вашу думку?

— Не віддавати бездумно все в розпорядження місцевого самоврядування. Наприклад, туристичні зони, митну політику, регуляцію дозвільної документації, що включає стандарти з обслуговування громадян. Щоб місцева влада не створювала додаткові бюрократичні бар’єри, не грабувала через них, стратегічні інвестиції не залежали від якогось місцевого корупціонера. Наприклад, не можна віддавати сільрадам землю, з якої можна зробити інвестиційно привабливий об’єкт державного рівня. І на прибережній зоні завширшки 50 кілометрів побудувати готелі, а не за відкати житлові будинки, які змиватимуться. Ті функції, які віддаються на місця, мають супроводжуватися верховенством контролю, зокрема від громадськості. Не можна допустити, щоб на гроші громади збагачувалися окремі особи.

«УКРАЇНСЬКІ СОЛДАТИ ГИНУТЬ ЗОКРЕМА ЗА ВСЮ ЄВРОПУ»

З висоти вашого політичного досвіду, чи повернеться Україна до кордонів 20 лютого 2014 року?

— Я абсолютно в цьому впевнений. Бо щойно Україна проведе правильні, справжні реформи, режим Путіна почне тріщати по швах. Україна переможе в цій війні комбінацією стримування на фронті й справжніх реформ у Києві. Тоді політики просто вб’ють основу існування Путіна. Стримування — це означає робити те, що ми робимо, не пускати вперед.

Що таке Мінські угоди? Я б дуже не хотів, щоб Україна взяла на себе ці зобов’язання. Подібний крок дуже підкосив нас у Грузії 2008 року, коли Шеварднадзе свого часу назбирав зобов’язань. Це були міни сповільненої дії. І тому тут треба бути дуже обережними. Я чудово розумію, що Захід тисне. Тому що для Заходу це можливість позбавитися головного болю, перекласти все на нас. Але ми не повинні їм дозволити позбавитися цього. Тому що українські солдати гинуть зокрема за всю Європу.

— Своє подальше політичне майбутнє ви пов’язуєте з Україною?

— Однозначно. Можна сказати, що я не ділю Україну й Грузію, тому що  у них 100% збіг інтересів, 100% моральна схожість. Особливо в теперішній ситуації величезного напруження в регіоні через Росію, а також Туреччину. Тому ми повинні поглибити співпрацю, Грузія має вхопитися за Україну. Яку Україну? І це вирішальне питання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати