Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олександр Мороз про «помилку Путіна»

04 листопада, 00:00

Спікер парламенту з висоти свого нинішнього становища висловився й про поточний момент, і про «помаранчеву коаліцію», і про події недавнього минулого, зокрема «помилку» Путіна. Пропонуємо вашій увазі витримки з інтерв’ю. (www/glavred.info).

— ...Вважається, що ваші спікерські амбіції підігріла, насамперед, Юлія Тимошенко, яка першою після виборів запропонувала, щоб саме ви очолили Верховну Раду. Це так?

— Ні в якому разі слова Юлії Володимирівни на мене не впливали. Ціну їм я знаю (говорю це без претензій, — в політиці так буває часто, на жаль). А те, що гарантії давалися з її боку, як і з боку Президента та його оточення, — це інша справа. Ми підтримували Президента. Робили це не «на камеру», в документах ніяких запевнень не відображували. Хоча в розмовах йшлося про гарантії. Але тепер говорити про це нічого. На позицію Юлії Володимирівни з цього приводу я не розраховував.

— Чи означає це, що ви були готові до того, що Юлія Тимошенко на певному етапі формування тоді так званої «помаранчевої коаліції», вас, грубо кажучи, «кине»?

— «Помаранчева коаліція» — це дефініція, вигадана журналістами. Такої коаліції ніколи не було.

Під час президентської кампанії була коаліція «Сила народу», соціалісти не брали в ній участь. Я багаторазово пояснював, чому. Одна з причин — у ній ще й тоді не було єдності. Тому все, що йде під грифом «помаранчева коаліція», — певною мірою політологічний фантом.

— Ви вважаєте, що Президент сьогодні говорить про фантом, коли підкреслює, що й досі виступає за «помаранчеву коаліцію»?

— Він використовує термін, який існує у загальному використанні. Тому слова Президента — природні. Але я підкреслюю: єдності там не було з самого початку. Про це я знав. Знали й інші. Підтверджень тому — безліч.

— А ви вважаєте, що в нинішній антикризовій коаліції є єдність?

— Єдність в коаліції — питання відносне. Йдеться про компроміс. Є політичні дискусії, є інтереси суспільства, є зобов’язання, які беруть на себе представники коаліції. У будь-якій коаліції треба шукати підґрунтя для компромісу, йти на узгодження позицій, іноді сприймати навіть те, що, можливо, не зовсім відповідає твоїм переконанням. Такою є природа компромісу.

— Ви можете розповісти, що, зрештою, вплинуло на ваше рішення за спиною помаранчевих лідерів піти на домовленості з Регіонами?

— Нічого не робилося за спинами. До останнього моменту, коли вже Йосип Вінський пішов до журналістів з попередньо заготовленою заявою, я вкотре пішов на Погоджувальну раду коаліції демократичних сил, звернувся до Порошенка в присутності Тимошенко, Кінаха, Безсмертного та інших. Пропонував внести будь- яку іншу кандидатуру на посаду голови парламенту. Я ж розумів, що Юлію Тимошенко призначають прем’єром на пару місяців, лише для того, щоб, створивши конфлікт річної давності, досягти того ж результату. А що далі? А яка перспектива Соціалістичної партії? Нас примушували грати чужу гру, а ми розуміли, що це не наші інтереси, не інтереси суспільства, це інтереси конкретних суб’єктів влади, які хочуть використати інструменти влади в своїх цілях. Що я мав робити в тій ситуації? Я ж знав план декого з НУ.

— І що ж це був за таємний план?

— Десь через три місяці після створення коаліції повинен був статися конфлікт, Юля Тимошенко йде у відставку, уряд йде у відставку, йдуть у відставку наші представники. А Партія регіонів і «Наша Україна» підписують нову коаліцію, створюють владу так, як вони планували з самого початку. Здавши при цьому «в тираж» соціалістів. Що далі? Ми «в присяжних» Юлії Володимирівни? Розуміючи, що БЮТ абсолютно такий самий, як і Партія регіонів, і «Наша Україна»? А як тоді впливати на хоча б якусь соціальну орієнтацію влади, як забезпечувати здійснення політреформи? І чому за спиною партії проходять переговори? Чому з Партією регіонів вже була парафована угода, і 22 червня вони оголосили свою коаліцію?

— Ви не вважаєте, що коаліція НУ та Регіонів була б більш логічною за результатами виборів?

— Вважаю. Це було б політично правильне рішення. Але пригадайте тезу: «Нам треба дати відповідь на очікування суспільства». Шлях було обрано такий: знайти винних у тому, що не вдалося створити демократичну коаліцію. Кого вибрати? Соціалістів. Мовляв, уся причина в тому, що Мороз хоче бути спікером. Щоб поламати цю композицію, я зняв свою кандидатуру.

До мене зверталися: «Проголосуйте за Порошенкаї. Через три місяці Юлі у відставку, ми вас оберемо головою Верховної Ради, Порошенко буде прем’єром». Мене дивувала не сама суть плану, а те, що вважали за можливе таке говорити мені. Насправді головне в усьому цьому було небажання конкретних людей бачити Юлію Тимошенко на посаді прем’єр-міністра. Але ніхто їй не хотів говорити те, що я сказав, коли підписувався Універсал: «Юліє Володимирівно, так трапилося, що ви не станете тепер прем’єром і, можливо, ніколи їм вже не будете. Але причину шукайте не в соціалістах». Така правда.

— До речі, є така цікава людина — Ігор Сєчін, який є головою правління «Роснефти». Кажуть, зараз він фінансово допомагає БЮТ і СПУ, і що саме він лобіював вашу нещодавню зустріч з Путіним?

— Не знаю, хто це. І потім, мені не треба посередників для зустрічей. У мене прямі контакти з Гризловим, з Мироновим, з усіма. І раніше були, до речі.

— Але Путін, вибачте, навіть не всім прем’єрам дає право потиснути йому руку. І от — приїжджає Мороз і відбувається така пафосна зустріч. Як так вийшло?

Думаю, він зробив помилку, що не зустрівся зі мною шість років тому. Але це вже історія.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати