Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Проти моралі і права…»

Потерпілого у «справі Гонгадзе-Подольського» Олексія Подольського видалили з Верховного суду до кінця процесу
25 січня, 18:16

Протистояння між колегією суддів Верховного суду і Олексієм Подольським закінчилося видаленням з процесу останнього. Попередні чотири засідання закінчувалися однаково. По суті, вони так і не починалися, тому що при виході суддів в зал Олексій Подольський одразу брав слово і заявляв, що він «не визнає цих людей суддям, адже вони були призначені в протизаконний спосіб». У відповідь засідання постійно переносили «у зв’язку із перешкоджанням потерпілого», або «у зв’язку із нетактовною поведінкою потерпілого».   

Видалення Подольського прогнозувалося, адже подібним чином діяли судді і в попередніх інстанціях. Замість того, щоб в законному руслі проводити засідання, потерпілого видаляли з процесу, спочатку в Печерському райсуді Києва під головуванням судді Андрія Мельника (пізніше став адвокатом), а потім і в Апеляційному суді Києва під головуванням судді Степана Гладія. Після «судової реформи» останньому, судячи з усього, віддячили за роботу обранням членом Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а ще одного члена суддівської колегії Миколу Худика обранням членом Вищої ради правосуддя. До речі, з цією справою пов’язано не одне підвищення. Наприклад, перший адвокат підсудного Олексія Пукача, а також в свій час адвокат екс-президента Леоніда Кучми і Юрія Луценка (діючий генпрокурор) – Ігор Фомін, буквально минулого місяця був обраний членом Вищої ради правосуддя від… прокурорів.

Отже тепер настала черга головуючого в процесі судді Станіслава Голубицького. Не дивлячись на «традиційний виступ» Подольського, він почав вести засідання паралельно. Правда, забув представити підсудного і його представників. «Це просто цирк, інакше я це назвати не можу», - обурювався адвокат Пукача Григорій Демиденко. Тактика суддів була зрозумілою – дати привід потерпілому «перешкоджати» далі, щоб піти у дорадчу кімнату для прийняття рішення. В результаті першим рішенням нової суддівської колегії, якщо пристати на їх логіку, є вердикт про видалення потерпілого Подольського. Почути шепіт судді Голубицького було дуже складно, але окремими фразами звучало: «…Потерпілий Подольський голосно кричав, допускав непристойні вислови на адресу суддів, не реагував на зауваження суддів, не виконував розпорядження суддів… Верховний суд прийняв рішення видалити Олексія Подольського до кінця процесу».

«Ми викликали поліцію, тому що судді вчинили злочин – перевищили свої повноваження, - каже «Дню» Олексій Подольський. - Поліція приїхала, але її не пустили на місце скоєння злочину, довелося фіксувати правопорушення на прохідній Верховного суду. Тим не менш, наші заяви – мою та моїх представників Тетяни Костіни і Віктора Шишкіна Печерський райвідділ поліції прийняв. Далі ці заяви за законом будуть внесені в ЄРДР і має початися розслідування». Нагадаємо, що минулого разу присутній на засіданні народний депутат Віталій Купрій також викликав поліцію, яка так само прийняла заява про перевищення повноважень суддями.

Перед цим представник потерпілого Подольського Тетяна Костіна в черговий раз намагалася донести суддям, що на підставі ст. 60 Конституції України, а також згідно Кримінально-процесуального кодексу 1960 року, їх дії є незаконними, оскільки в новому складі немає судді, яка витребувала цю справу і призначила її до касаційного розгляду, а це суддя Наталя Марчук. «На жаль, судді все одно продовжили протизаконні дії і видалили з процесу Олексія Подольського, - каже Тетяна Костіна. - Ми ще детальніше вивчимо їх так зване рішення, але в матеріалах справи ще раніше з’явилося клопотання, яке нібито подав Пукач, хоча писалося воно, скоріше, під диктовку інших осіб, в якому він просить видалити з процесу Подольського за якесь там перешкоджання. І якщо в Апеляційному суді потерпілого видалили за клопотанням Валентини Теличенко, то сьогодні це можливо зробили руками Пукача. Тобто ви розумієте наскільки закрученим, антиморальним і антизаконним є вся ця історія?!».

«Спочатку суд в першій інстанції – зробив засідання закритим, не задовольнив жодне моє клопотання, видалив мене з процесу, виніс неправомірне рішення, сфальшував протоколи і все це засекретив, - розповідає Олексій Подольський. - Потім коли в Апеляційному суді я намагався викликати свідків, які замовляли злочин проти мене, потерпілого знову видалили з процесу. А коли суддя Наталя Марчук почала за процедурою в законний спосіб вести засідання ще у Вищому спеціалізованому суді, її також викинули з процесу. Тепер викинули з цього процесу і мене. Що це за «безпредел»? Імітація суду – інакше назвати не можна. Та навіть самі судді все розуміють, тому що досі не підписали жодного рішення, а так звані засідання призначаються їх помічники».    

«Днями діючий Президент України їздив в Давос на так званий Українській сніданок Кучми-Пінчука, де, до речі, на оглядинах побували і інші кандидати – Тимошенко з Гриценком, - додає Олексій Подольський. - Не виключно, що чергова присутність там Петра Порошенка – це результат домовленостей з Пінчуком про підтримку на виборах. Тому вони всі і воюють не з Пукачем, який відрізав журналісту голову, і Кучмою, який наказав «віддати його чеченцям», а зі мною, який захищав права українських громадян».

Як можуть розвиватися події далі? За практикою аналогічних подій в апеляційній інстанції, на наступному засіданні у Верховному суді, яке призначено на 30 січня (15:00), потерпілого Подольського можуть просто не допустити в зал суду. За словами адвоката Тетяни Костіни, всі порушення фіксуються і будуть використані потім в Європейському суді з прав людини.

«Ці судді мають чітко знати та усвідомлювати, що беззаконня, яке відбувається в цій резонансній справі ось уже дев’ятнадцятий рік поспіль і досягло критичної межі у суді касаційної інстанції – у «реформованому» Верховному Суді,  - це провокація проти України, яка буде мати надзвичайно негативні та незворотні наслідки для сьогодення та майбутнього країни…, наголошує адвокат. - Видалення потерпілого з процесу касаційного розгляду його касаційної скарги та касаційних скарг його представників – це одна з форм переслідування журналіста та громадського діяча Олексія Подольського за його послідовну, багаторічну та незламну позицію, спрямовану на досягнення справжнього правосуддя щодо замовників жахливих злочинів щодо нього та Георгія Гонгадзе та виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань по справам Єльяшкевича, Подольського, Гонгадзе».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати