Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Урочиста процедура нагородження із... сумним післясмаком

Експерт: «Під час добору кадрів у державному менеджменті будь-який вибір має пояснюватись»
01 липня, 13:06
МИХАЙЛО ОХЕНДОВСЬКИЙ / ФОТО REUTERS

Прозорість кадрової політики влади досі залишається мрією та гаслом майданівських ідеалістів. Призначення та звільнення тих чи інших осіб суспільству не пояснюють та не аргументують. Так було із нещодавнім звільненням глави СБУ Валентином Наливайченком, екс-голови Донецької ОДА Олександра Кіхтенка, екс-очільника Одеської ОДА Ігоря Палиці, екс-голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойського та із призначенням на ці місця осіб без пояснень та постановки цілей роботи.

На вихідних Петро Порошенко зробив чергове призначення, яке так і залишилось незроз’ясненим громадськості. Своїм Указом від 29 червня він затвердив Дмитра Вовка на посаді голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Проте, згідно з пропозиціями Енергетичного співтовариства, голова НКРЕКП має обиратися на основі публічного конкурсу.

Так чи інакше, свою нинішню посаду у статусі «в.о.» Вовк обійняв ще 14 січня цього року. Проте вже тоді це призначення стало скандальним, адже 26-річний чиновник ніколи не мав відношення до енергетики. В 2013 році Вовк обіймав посаду помічника віце-президента компанії ICU, яка стала «клондайком» вищих посадовців — раніше там працювали міністр енергетики Володимир Демчишин (екс-голова НКРЕКП) та голова НБУ Валерія Гонтарєва. Пізніше він перейшов на посаду національного менеджера корпорації Roshen у Москві. Після його призначення на державну посаду корпорація висловила офіційну критику: «(У Roshen. — Ред.) він пропрацював менше двох років і був звільнений у листопаді 2014 року з причини незадовільних результатів своєї діяльності, і не продемонструвавши високої кваліфікації на займаній посаді менеджера», — йшлося у повідомленні.

На нещодавнє рішення про призначення Вовка на посаду глави НКРЕКП одразу відреагував народний депутат Віталій КУПРІЙ на своїй сторінці у Facebook: «Головою Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг призначено 26-річного Дмитра Вовка, успішного московського торгівця цукерками Roshen. Нагадаю, що саме цей орган погоджує встановлення тарифів на електрику, газ для населення, теплопостачання, тощо. Звісно, що після таких призначень, сподіватись на справедливі і обґрунтовані тарифи на жаль не приходиться».

Щодо стилю призначення Дмитра Вовка на посаду критично висловися і керівник Консалтингового центру «HeadHunter Україна» Уляна МАСЛОВА. «Під час відбору кадрів у державному менеджменті будь-який вибір має пояснюватись, адже держава — це бізнес, в якому ми всі є акціонерами, — коментує «Дню» Маслова. — В міжнародні організації, як наприклад ОБСЄ, на будь-яку посаду є конкурс та дуже жорсткі критерії відбору, і навіть директор має пройти необхідні тести та співбесіди. Але якщо у нас такий конкурс не проводиться, то має бути хоча б пояснення того чи іншого призначення». За її словами, система контролю та відбору призначення — це ідеал, до якого ми ще маємо йти. «Зараз у громадськості є запит на прозорі призначення, звіт чиновників, а державою зроблено лише перший крок щодо відкриття вакансій, — розповідає спеціаліст у доборі кадрів, — Кількість вакансій від державних установ на кадрових порталах за рік виросла мало не в 10 разів. Інша справа — чи ходить хтось на співбесіди та як відбувається відбір кандидатів».

Менш критично до цього поставився глава Комітету енергетичної незалежності України Іван НАДЄЇН: «На мою думку, не слід вдаватися до особистісних моментів щодо Дмитра Вовка — де він працював. Треба дати можливість провести реформу в енергетиці. Головне, щоб новий керівник не був зв’язаний із головними монополістами в даній сфері». Щодо спеціалізації Вовка Надєїн коментує: «У нас «професіонали» керували в енергетиці 24 роки, і сьогодні ми є однією з найменш енергоефективних країн, а ринок енергетики є максимально заадміністрованим. Тому на посаду голови регулятора в енергетиці нам потрібна інша людина — ринковик. За період виконання обов’язків Дмитро Вовк зробив певні революційні кроки в енергетиці, які дали їй можливість розвиватися. Основна задача для НКРЕКП, який є колегіальним органом — створити ринок енергетики в Україні. Сьогодні цей процес почав рухатись і треба дати йому повноваження та можливості це зробити».

Проте неоднозначним призначенням Вовка Порошенко не обмежився. Ще один крок, який підкинув ще більше «дьогтю» у його рейтинг — нагородження орденом Ярослава Мудрого V ступеня на честь Дня Конституції голови ЦВК Михайла Охендовського. Назвати його репутацію чистою вкрай важко. Так, в лютому 2004 року він був призначений членом Центрвиборчкому, а вже в листопаді представляв ЦВК у Верховному Суді України в справі про бездіяльність комісії під час встановлення результатів повторного голосування на виборах Президента України та на рішення про оголошення Віктора Януковича Президентом. Після припинення повноважень ЦВК в грудні 2004 року Охендовський знов був призначений членом Комісії. В 2007 році, після припинення повноважень Центрвиборчкому, Охендовський знов був призначений членом ЦВК за квотою «Партії регіонів». 6 липня 2013 року, за часів президентства Віктора Януковича, він був обраний головою ЦВК. Цю посаду він обіймав під час проведення дострокових президентських та парламентських виборів 2014 року. Слід зазначити, що ще 1 червня минулого року повноваження 12 із 15 членів Комісії закінчилися, проте Верховна Рада без подання Глави держави не може провести оновлення її складу.

В нещодавньому Указі ж Президента про нагородження серед причин відзнаки називалося: «За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм». Проте за що саме серед зазначеного Охендовський отримав орден там не говориться. Припущення з цього приводу зробив народний депутат Борис Філатов на своїй сторінці у Facebook: «Зручно тримати ЦВК на короткому повідку і управляти формально незалежним органом в ручному режимі. За Законом Президент повинен був подати до Верховної Ради подання про розпуск ЦВК і призначення нового. Але вже більше року Порошенко цього не робить».

Проте рішення про нагороду голови ЦВК було піддано критиці не лише опозиціонерами, а й членами президентської команди. «Сьогодні, коли нарешті чи не вперше державні нагороди почали отримувати гідні люди — герої АТО, волонтери, — тим більше неправильно, коли їх ще іноді вручають до якихось дат чиновникам, — пише на своїй сторінці народний депутат Ірина ГЕРАЩЕНКО, — Служити державі — це їх, в тому числі і наша, депутатів, робота. А ордени мають право носити тільки ті, хто довів свою відданість Батьківщині кров’ю. І це точно не чиновники. А щодо Охендовського, то йому і його репутації не допоможуть ніякі нагороди, насправді, ще після 2004 року... І, якщо чесно, я дуже засмучена цією історією». Геращенко також повідомила про реєстрацію в Раді постанови про позбавлення державних нагород «всіх зрадників, що підтримали анексію Криму, і всіх тих, хто голосував за диктаторські закони». За її словами, важливо, щоб державні нагороди мали вагу, а не відбувалася їх нівеляція.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати