Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Жити в стилі Еко»

Тернополяни — про позитиви, політику і резонанс
06 червня, 17:26

Головним днем цього тижня стало велике релігійне свято — Вознесіння Господнє, а подією, яка вразила чи не найбільше, — вбивство п’ятирічного Кирила Тлявова з Київщини. 4 червня тернополяни долучилися до Всеукраїнської акції, прийшовши під будівлю головного управління Нацполіції з плакатами, іграшками, свічками і квітами.

Леонід БИЦЮРА, заступник міського голови Тернополя, співзасновник благодійного фонду «Єднання поколінь»:

— Якщо починати з поганого, то вразив «спектакль» із затягуванням відставки чинного прем’єр-міністра Володимира Гройсмана. Такий крок свідчить про те, що парламент судомно намагається повернути собі втрачений статус повноважного органу.

Вразила трагічна смерть п’ятирічного хлопчика Кирила Тлявова з Переяслава-Хмельницького від вогнепального поранення та низький рівень відповідальності керівництва силового блоку.

Варто згадати Ілона Маска з його бюджетною ціною на електричний пікап Tesla і позитив від Європарламенту із забороною пластику у виробництві одноразового посуду. Це свідчить про те, що світ живе прогресивними речами, а ми топчемося на місці, розмінюємося на дрібниці та катастрофічно відстаємо. А той факт, що серіал «Чорнобиль» обігнав за рейтингами «Гру престолів», підтверджує, що тема збереження життя — таки найактуальніша сьогодні. І надзвичайно приємно було відзначити високий рівень свідомості учнів-волонтерів під час «Екологічного марафону», започаткованого в Тернополі та підхопленого Україною. Саме вони навчать своїх батьків і вчителів того, як дбати про навколишнє середовище та жити у стилі Еко.

Макс МЕЛЬНИК, режисер, м. Тернопіль:

— Що хорошого? Приємно, що чимало тернополян долучилися до «Екологічного марафону». Можна зробити висновок: людям не байдужа тема екології. Вони почали врешті усвідомлювати, наскільки важливо не тільки використовувати природні ресурси, а й берегти їх, не тільки жити сьогоднішнім днем, а й думати про завтрашній.

Здивувало те, що в Тернополі з’явилася величезна кількість медіашкіл, а ще більше те, що чимало з них активізувалися саме зараз, набираючи дітей до медіатаборів. Постає запитання: «А чи потрібно їх стільки?»

Мене як режисера приємно вразив трейлер до фільму «Одного разу в Голівуді» Тарантіно. У Каннах Квентіну десять хвилин аплодували стоячи!

Продовжуючи тему хороших вражень, зазначу, що відкриттям для мене став достойний рівень Інвестиційного форуму на Тернопільщині. Це направду дуже добре, що інвестори цікавляться нашим регіоном.

Вікторія ІВАНИЦЬКА, директор інформаційного центру «Діалог», редактор інтернет-видання «Кременець City», Кременець:

— Почну з хорошого. Цього тижня, коли ми святкуємо День журналіста, відбулася зустріч із колегами. В нас є дуже добра підтримка одне одного, є розуміння, є взаємодопомога. Я говорю про редакторів районок, з якими ми спілкуємося вже не один рік. Навіть у складний період роздержавлення ми один одному допомагали. Продовжуємо й надалі. Це, безумовно, дуже хороший момент. Не хочеться говорити про погане, але все ж таки зазначу, що на етапі роздержавлення обіцяли нам державну підтримку, обіцяли певне фінансування. Цього не відбулося, і зараз ми виживаємо самі. Але, знову ж таки, повернуся до того, що допомагаємо один одному. Це відчутно і дуже важливо. Ми вважаємо одне одного не конкурентами, а друзями.

Знаєте, я оптиміст і тому, коли відбувається навіть щось погане, про це стараюся не думати і в усьому негативі завжди шукаю позитив. А тому про погане намагаюсь і не говорити. Так, звісно, чи в країні, чи в області, чи в районі відбуваються щодня якісь не дуже хороші речі. Хочеться, щоби життя було все-таки кращим, добрішим, спокійнішим. Про це мають думати всі громадяни. Ну, от власне, шукати позитив.  

Олена ЛУНЬОВА, пенсіонерка, Тернопіль:

— Хороше? Це — чудова літня пора, квіти, які я вирощую біля будинку... Їх у мене багато — іриси різних сортів, півонії, ось-ось зацвітуть дзвіночки. Окрасою в цю пору є чудові блідо-рожеві квіти ясенцю. Цю рослину ще називають неопалимою купиною. Колись придбала її на ринку, і тепер вона щороку тішить, коли зацвітає. Правда, потребує обережного поводження через те, що може спричинити хімічні опіки. Щодня пораюся на грядках, бо й городину вирощую. Така робота заспокоює, і свіже повітря — на користь здоров’ю. Про погане намагаюся не думати, не тримати в собі образ, адже це нищить людину зсередини. Але, звісно, негативу вистачає в державі через політичні ігри, війну на сході України, через невизначеність. Ціни ростуть і, прийшовши до магазину чи на ринок, відчуваєш мізерність пенсії. Хочеться змін на краще і більше позитиву в країні.

Валентин КОСЯНЧУК, будівельник, Тернопіль:

— Добре, що ідуть сильні дощі, бо наші обмілілі річки наповняться водою. З іншого боку — буває, стихія спричиняє збитки, як-от у вівторок жителям Бучацького, Заліщицького та Монастириського районів. Можна часто почути, що літо прохолодне, хотілося би більше тепла. Але я в такій погоді вбачаю позитив, бо в спеку при нашому дуже вологому тернопільському кліматі не надто комфортно. Взагалі вважаю, що не треба думати про погане, бо це має відповідний вплив. В усьому треба шукати позитив за будь-якої погоди і обставин. Треба любити дім, в якому живеш, місто, країну. Погані дороги на вашій вулиці? Брудно? Погане освітлення чи нема дитячого майданчика? Візьміть ініціативу у власні руки. Не забуваймо, що в нас є депутати, яких обирали, і ми повинні вимагати від них роботу. Це реально. Можна вирішити ці питання. Знаю з власного досвіду. Ми всі прагнемо добрих змін у нашій державі, тож діймо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати