М’ясо й серце
Американські медики назвали кількість м’яса, яку слід споживати, щоб знизити ризик серцевих захворювань, пише M.Port. Те, що червоне м’ясо може викликати проблеми з серцем, відомо давно. Але не було ясно, які саме дози вважати дійсно небезпечними. Нове дослідження американських медиків заспокоює: яловичину чи свинину з раціону зовсім виключати необов’язково. Якщо ти їси червоне м’ясо щоденно, просто роби це не частіше аніж раз на день. Тоді ризик дістати серцевий напад істотно знижується. А якщо замінити червоне м’ясо менш жирними джерелами протеїну — наприклад, рибою і горіхами — це ще більше знизить ризик, говорять автори дослідження, опублікованого в часописі «Circulation». Але повернімося до яловичини, свинини й баранини. Любителі споживати їх двічі на день ризикують серцем на 30% більше, аніж ті, хто споживає лише півпорції на день. «Це серйозне зростання, як для чоловіків, так і для жінок», — говорить автор дослідження, доктор Адам Бернштейн зі Школи громадського здоров’я в Бостоні. Деякі типи червоного м’яса небезпечніші за інші. Любителі одного біфштекса на день ризикують серцем на 8% сильніше, аніж ті, хто їсть біфштекс зрідка або ніколи. А ось один гамбургер, бекон або хот-дог на день підвищують ризики для «мотора» куди сильніше — на 42%, 41% і 35% відповідно.
Причому насичені жири тут «завинили» лише наполовину. Залізо й інші мінерали, яких повно в червоному м’ясі, несуть свою частку відповідальності за хворе серце. Прикладом цього є морозиво і масло, які містять не менше жиру, але вони не такі небезпечні, як червоне м’ясо.
Якщо порцію м’яса замінити на:
Горіхи — ризик для серця знижується на 30%; Рибу — на 24%; Курку — на 19%; Нежирні молочні продукти — на 13%.Доктор Бернштейн і його колеги обстежували близько 85 000 своїх пацієнтів, котрим більше 26 років, серед яких у понад двох тисяч було хворе серце. Учені брали до уваги й інші чинники, які впливають на стан серця: паління, алкоголь, фізичні навантаження.
Випуск газети №:
№156, (2010)Рубрика
Тайм-аут