Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олімпійські надії Ольгополя

Глибинка не менш талановита, ніж місто, переконані організатори змагання з веслування на Вінниччині. Тому тут також треба створювати умови для розвитку
18 липня, 00:00

Минулого тижня на водоймі поблизу цього села відбулися обласні змагання з веслування на байдарках і каное на призи агрофірми «Ольгопіль». Проведення цього турніру стало можливим завдяки директору підприємства, депутату Вінницької обласної ради Павлові Каленичу. Нагадаємо, в Ольгопіль Павло Євгенович прийшов п’ятнадцять років тому. Він зумів із занедбаного господарства зробити агрофірму — лідера галузі практично за всіма показниками. І розвиток культури, мистецтва та спорту тут має не менше значення, ніж економіка. І дивуєшся, і захоплюєшся тим, що, досягаючи неабияких успіхів у господарюванні, він та його соратники знаходять час і можливості для справ, які, здавалося б, жодного стосунку до аграрної галузі не мають. Нагадаємо, у травні вже вдруге проводилися кінноспортивні змагання на призи агрофірми (див. «День» № 77 від 8 травня), а минулого тижня, у день святих апостолів Петра і Павла, в Ольгопіль прибули юні веслувальники з Вінниці, Умані та Джулинки сусіднього Бершадського району, щоб також позмагатися за призи, цього разу на водних доріжках.

...Трохи більше двох років тому, після знайомства із майстром спорту міжнародного класу, членом виконкому федерації каное України Олександром Літинським, Каленич загорівся ідеєю заснувати в Ольгополі школу веслування. На березі 70-гектарного ставу спорудили елінг, запросили тренерів — подружжя молодих майстрів спорту з Вінниці — В’ячеслава та Ірину Ясненків, надали їм житло. І зараз тридцятеро хлопчиків і дівчаток із Ольгополя та сусідньої Демівки залюбки тренуються у недавно створеному філіалі обласної спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з веслування ім. Юлії Рябчинської. Зверніть увагу, за участь дітей у філіалі батьки нічого не платять.

Павло КАЛЕНИЧ говорить про ініціативу так: «Міські діти мають багато можливостей розвивати свої таланти, зокрема спортивні. А чим гірші за них сільські? Люди із сіл не менш здібні, творчі, талановиті. Тож і для них треба створювати належні умови, щоб вони могли гармонійно розвиватися. Ми не просто облаштували тут веслувальну базу, а й сподіваємося, що на нашій річці Савранці будуть проводити серйозні змагання різного рівня, у тому числі найвищого».

Того дня на старт виходили юнаки й дівчата двох вікових категорій — 13—14 і 15—16 років. Всього було вісімнадцять заїздів на різні дистанції. Змагалися спортсмени-одиночники. До речі, крім байдарочників, мірялися силами і каноїсти. Ольгопіль — одне з небагатьох місць регіону, де веслування на каное культивується нарівні з байдарками.

Головним суддею змагань був директор Вінницької обласної спеціалізованої ДЮСШ олімпійського резерву з веслування ім. Юлії Рябчинської В’ячеслав Настюк. Найвищого результату за сумою двох заїздів досягли Максим Лещенко, Анатолій Мовчан, Дар’я Шпакова з Вінниці, Володимир Шпакевич, Анна Максименко, Ярослав Гринюк, Юлія Юрійчук із Умані та Катерина Левадська з Ольгополя. Чемпіонів і призерів відзначили медалями та грамотами, а тих, хто переміг за сумою двох заїздів, — ще й грошовими преміями. На кубку агрофірми, який вирішено було не вручати нікому, а зробити символом цих змагань, будуть зафіксовані прізвища переможців.

Олександр ЛІТИНСЬКИЙ, майстер спорту міжнародного класу, член виконкому Федерації каное України, підкреслює: «Олімпійські чемпіони на Хрещатику не народжуються, вони з’являються в регіонах. Вірю в те, що ця подільська земля виростить не одного олімпійського чемпіона. І сподіваюсь, що наступний турнір збере ще більше учасників». Відтепер такі змагання стануть традиційними і проводитимуться щороку в день Петра і Павла.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати