Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ТЕХНОЛОГIЇ

02 серпня, 00:00

Знайдено десяту планету Сонячної системи

Астрономи підтвердили відкриття 10-ї планети Сонячної системи. Вона розташована від Сонця на вдвічі більшій відстані ніж Плутон, який вважався останньою планетою нашої системи. Планета, яку спостерігали астрономи в Каліфорнії та на Гавайських островах, поки що має тимчасову назву 2003 UB313. Її відкрили ще в 2003 році, проте тільки зараз вдалося підтвердити, що це небесне тіло є планетою.

Із часу відкриття Нептуна в 1846 році ця планета стала найбільшим небесним тілом, виявленим астрономами в Сонячній системі. Діаметр планети приблизно 3 тисячі кiлометрiв. Вона складається в основному з гірських порід і льоду. Астрономи вважають, що в якийсь момент історії планети гравітаційний вплив Нептуна викинув її на повернену на 44 градуси до площини екліптики орбіту. Зараз планета розташована на відстані 97 астрономічних одиниць від Сонця. Знайшли нову планету Майкл Браун із California Insitute of Technology, Чад Трухільо з обсерваторії Gemini на Гавайях і Девід Рабінович з Єльського університету. В інтерв’ю Бі-Бі-Сі Рабінович сказав: «Це дивовижний день і дивовижний рік. 2003 UB313, можливо, більша за Плутон. Вона не така яскрава, як Плутон, але розташована втричі далі, ніж він».

«Коли б вона була на тій відстані, що й Плутон, то була б яскравішою за нього. Тепер світ знає, що Плутон не унікальний. Є й інші Плутони, які знаходяться на задвірках Сонячної системи, де їх важко знайти», — заявив він. Чад Трухільо розповів: «Мені дуже пощастило бути одним із тих, хто здійснив це чудове відкриття. Не кожного дня знаходиш щось розміром із Плутон чи навіть більше. Спектральні проби, отримані в обсерваторії Gemini, особливо цікаві, тому що свідчать про те, що поверхня цієї планети дуже нагадує поверхню Плутона».

Уперше планету виявили 21 жовтня 2003 року, проте її розташування відносно зірок помітили лише через 15 місяців — 8 січня 2005 р. Дослідники зазначають, що вони намагалися встановити місцерозташування планети за допомогою космічного телескопа Спітцера, який фіксує інфрачервоне випромінювання, але не змогли знайти її.

Верхня межа помилки спостережень у цих умовах становить 3 тисячі км, а це означає, що діаметр планети не може бути більшим за цю цифру, говорять учені. І навіть нижня межа помилки спостережень робить нову планету більшим небесним тілом, аніж Плутон. Відкриття 2003 UB313 відбулося відразу після оголошення про відкриття 2003 EL61 — небесного тіла, за розмірами, напевно, трохи меншого за Плутона.

Марс атакують

Група експертів Американської національної дослідницької ради (US National Research Council) опублікувала звіт, присвячений проблемі можливого зараження Марса земними мікроорганізмами. Експерти попереджають, що мікроби можуть бути занесені разом із роботами, доставленими на Марс. Учені наполягають на необхідності найсуворіших заходів безпеки. Земні мікроорганізми можуть потрапити на Марс, і наслідки цього непередбачувані. Один із членів комісії сказав: «Марс виявився вологішим, теплішим, абсолютно не таким, як ми передбачали. І земні мікроорганізми цілком можуть туди потрапити, якщо, звичайно, це вже не сталося».

Зараз на Марсі працюють два американськi апарати — Spirit й Opportunity. Вони на планеті вже кілька місяців і передають на Землю фото й іншу інформацію про Червону планету. Попередні дослідження показали, що один із видів ціанобактерій — Chroococcidiopsis sp.29 — здатний витримувати ультрафіолетове опромінення, якого через відсутність атмосфери зазнає поверхня Марса. Хоча більшість бактерій не витримувала безпосередньої дії променів, уже міліметрового шару ґрунту було достатньо для того щоб продовжити життя мікроорганізмів, що опромінюються з 5 хвилин до доби. Співробітник NASA Джон Руммель вважає, що на Марсі багато місць, де земні бактерії змогли б вижити. При цьому не виключено, що в ґрунті збереглися спори «бактерій-тубільців», які інкапсулювалися при зміні клімату на планеті, і саме їх намагаються виявити марсоходи. «Завезені» мікроби тим часом можуть дезорієнтувати апарат.

Discovery поза небезпекою

NASA визнало, що як мінімум один шматок термоізоляційного покриття паливного бака Discovery, що відлетів на старті, потрапив у крило човника. У той же час керівник програми польотів Уейн Хейл сказав, що експерти поки що не прийшли до єдиної думки з цього питання. На брифінгу в Центрі управління польотами в Хьюстоні він продемонстрував фотографію шатла, на якій позначенi можливі точки зіткнення фрагмента теплоізоляції з крилом. Хейл зазначив, що навіть якщо воно сталося, це, швидше за все, не перешкодить човнику повернутися на Землю.

Вивчення корпусу, що знаходиться вже на орбіті Discovery, проводять автоматичні маніпулятори, і результат з’явиться через тиждень. При запуску корабля Discovery 26 липня від його зовнішнього паливного бака відколовся шматок обшивки термоізоляції.

Саме пошкодження, нанесені на старті шматком термообшивки паливного бака, стали причиною катастрофи Columbia в лютому 2003 року. Тоді шматок обшивки пошкодив крило шатла, і, повертаючись на Землю, корабель розвалився.

NASA оголосило про припинення всіх майбутніх польотів космічних човників-шатлів, поки інженери не з’ясують причини відколення шматків термоізоляційного покриття корабля при старті. Наступним до станції повинен був вирушити човник Atlantis, чий запуск, призначений на вересень, тепер під загрозою зриву.

Учора Discovery успішно пристикувався до Міжнародної космічної станції.

Перед стиковкою з МКС шатл виконав маневр, у процесі якого здійснив «перекид» на орбіті. Протягом кількох хвилин космонавти, які працюють на МКС, фотографували зовнішню поверхню американського космічного корабля.

До кінця четверга, як очікується, стане зрозумілим загальний стан корабля і необхідність подальших перевірок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати