Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З незламною вірою у майбутню зустріч

Львівська національна опера представила п'яту прем’єру з проєкту «Колискова для солдата»
22 липня, 11:57

«День» вже розповідав про дуже гарну ініціативу солістів Львівської опери – онлайн-проєкт на підтримку українських військових «Колискова для солдата». Це коли найкращі оперні співачки, «золоті голоси» України, записують на відео пісні українських композиторів та обробок народних пісень – легких і водночас таких, що причаровують звучанням. «Тож основною метою проєкту є не лише підтримати бойових дух воїнів, а й подарувати нотки спокою, самозаглиблення та натхнення українською культурою, яку боронять наші захисники», – тлумачать втілювачі проєкту.

Символічними є місця зйомок –  укриття оперного театру чи технічні приміщення, де вимушені ховатися артисти під час виття сирен, коли летить: «Золоте оздоблення сцени і яскраве світло софітів поступається місцем правдивій реальності, у якій доводиться співакам та співачкам проводити репетиції у воєнний час».

Ідея та реалізація проєкту належить солістові Львівської національної опери Петрові Радейку: «Проєкт ми втілюємо власними силами, прагнучи створити якісні відеозаписи українських пісень, насамперед – для моральної підтримки та музичної релаксації. Щоб солдати розуміли, за що воюють. І це, зокрема, – наша культура й найкращі голоси України. Хочемо бути корисними, адже ми – теж на війні, але кожен – на своєму фронті».

Менеджер проєкту – Андрій Сітарський (Andrew Sitarskyy).

Відео, з якого розпочався проєкт, – українська народна пісня «Маєва нічка» в обробці львівського композитора А. Кос-Анатольського. Виконавці – сопрано, солістка Львівської національної опери Маріанна Цвєтінська та піаністка Маряна Самотос.

Друге відео – «Вечірня пісня (Тихесенький вечір…)» у виконанні сопрано, солістки Львівської національної опери Олесі Бубели та піаністки Мар’яни Самотос.

Вчора, 21 липня, на ФБ-сторінці Львівської національної опери з'явилася інформація про п'яту прем’єру у виконанні сопрано, народної артистки України, солістки Львівської національної опери Любові Качали та піаністки Мар’яни Самотос.

«Повернись до мене … повернись живим» – найпалкіше прагнення та найінтимніше благання, що сповнює серце жінки, українки, що чекає на свого захисника», – зазначено у дописі.  – Чуттєвий солоспів на слова С. Гуменюка та з музикою Є. Козака вражає такими щемкими, трепетними спогадами спільних днів кохання і незламною вірою у майбутню зустріч».

Виконання твору присвячується усім жінкам, які чекають із фронту своїх Героїв. І також докладають зусиль для пришвидшення нашої спільної перемоги. Обіцяють у Львівській опері й нові прем’єри.

Вже незабаром.

Відео пісня «Повернись до мене» можна переглянути тут

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати