Завтра до них приєднаються кияни
У третій четвер листопада мешканці Франції відзначають свято молодого вина — «Божолє Нуво»Цього року свято «Божолє Нуво» припало на 15 листопада. Треба зазначити, що вино займає особливе місце не лише в системі харчування, але й у всьому житті французів. Це не просто напій, який мешканці П’ятої республіки п’ють майже щодня й у великій кількості, не лише важлива стаття експорту, але й предмет національної гордості, об’єкт істинного культу, зазначає Укрінформ. Вино є настільки визначальним елементом побуту, що на його честь у середині листопада влаштовується справжнє свято. Традиційно воно розпочинається третього четверга листопада, коли опівночі урочисто відкорковують пляшки з вином «Божоле» останнього врожаю.
У Франції свято зародилося в середині ХХ століття як рекламна акція виробників. Згодом його почали проводити щороку. «Божолє» виробляють у невеличкому районі на північ від Ліона, а знають і цінують його в усьому світі. Статистика свідчить, що зараз найбільшими шанувальниками «Божолє Нуво» (звичайно, після французів) є мешканці Швейцарії, Німеччини, США та Японії. А починаючи з 1995 року, «Божолє Нуво» почало з’являтися й у Східній Європі, в тому числі і в Україні. До речі, у п’ятницю, у «Президент-готелі «Київський» Асоціація французької ділової спільноти в Україні під патронатом Жан-Поля Везена, посла Франції, проведе святковий вечір «Божолє Нуво», на якому гостей будуть пригощати вином урожаю цього року.
Треба зазначити, що у нашому Криму теж проводять «Свято молодого вина», але конкретна дата не визначена. Відродити старовинну традицію на півострові започаткував лідер партії «Собор» Анатолій Матвієнко, коли він працював на посаді голови Ради міністрів Криму. Вже відбулося кілька свят, але конкретного сценарію немає. Буває гостям свята показують початок технології народження вина (у великих баках виноград чавлять ногами — це старовинна традиція виноробів), виступають артисти різних жанрів і самодіяльні колективи, а також відбувається дегустація молодого вина.