Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Торс-мажорні обставини

03 серпня, 09:49

Чудова «Мем-сторі Сергія Тримбача» про футбол, опублікована в «Дні» №№128-129 від 22 липня 2016 р., розбурхала моє звичайно споглядальне ставлення до спорту, з вищим виявом активності у вигляді вранішньої  зарядки.

Цитую: «Він (тренер) не пояснив нам, дітям, що взяття воріт  — це ще й еротичний образ, дорослим людям не треба поясняти, що це означає».

Перебравши в уяві види спорту, закляк на більярді. Луза, шар, вкритий стіл, вибачте на слові кий, акт прицілювання — здається, і дітям нічого не треба пояснювати, просто заборонити грати до повноліття. А про стрибки з шестом й говорити годі.

Погоджуючись з подальшою театралізацією спорту і футболу зокрема, не сповна поділяю думку «те, що раніше було інобуттям повноцінного сексу, воєнними діями, спрямованими на завоювання, взяття, запліднення, нині є профанацією та імітацією, телевізійною картинкою».

Розмальовування облич, шумовий супровід, мистецтво кричалок, пластичне хвилевиявлення є демонстрацією домінування ігрового начала у спортивних змаганнях. Це те, що зменшує агресивну складову у настрої болільників.

Спортивна наука робить нині усі виду спорту більш інтелектуальними. Тішуся, коли в обговорені змагань йдеться про тактику і стратегію, а не про вдале використання прийомчиків.

Спортивна медицина шукає оптимальних графіків навантажень, харчування, психологічної підготовки.

З часом знайдені в умовах екстремальних навантажень на людський організм рецепти слугуватимуть здоров’ю простих людей. Вперше питання, що таке здорова людина, постало при відборі до загону космонавтів. Раніше боролися з хворобами, нині в тренді боротися за здоров’я. Здорова людина — здорова країна.

Але декому важливіше за пізнання можливостей створіння Божого доведення абсолюту сили. Така політика призвела до осоромлення, на моє переконання, ошуканих російських олімпійців.

Олімпійські принципи у різних  історичних обставинах закликають наповнювати груди високим духом гуманізму.

Для нас сьогодні швидше — до миру, вище — до нормативних суспільних дій, далі — від пристосуванства.

Чудово було б, якби наша збірна подарувала спортсменам з усіх країн по майці з загальновизнаною емблемою миру і запропонувала якогось дня усім олімпійцям стати єдиною командою миру. Мир — наша нагальна потреба, мир — нагальна потреба всього людства, мир на землі — нагальна потреба всесвіту. Тож хай на торсі людства засяє емблема миру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати