Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Другий акт анексії

Земля в Криму — воєнний трофей Кремля?
04 червня, 10:14

Недавній указ Володимира Путіна про «анексію» земельних ділянок в Криму у жителів, які не є громадянами Росії — це яскраве свідчення того, що час в Криму працює проти України (ми вже писали про це https://day.kyiv.ua/uk/article/podrobyci/putin-zabrav-reshtky-zemli-u-krymchan, https://day.kyiv.ua/ uk/article/cuspilstvo/ukrayina-peresliduvatyme-vynnyh-u-zlochyni). Анексувавши територію Криму у держави Україна, Кремль шість років чекав, не наважуючись здійснити другий акт анексії і забрати земельні ділянки у тих, хто виявився не лояльним до Росії, або хто не є громадянином Росії. І щоо далі в Криму буде господарювати окупаційна російська адміністрація, то на більше майна й інших матеріальних чи нематеріальних благ вона буде претендувати і безкарно відбирати на свою користь. Кремль у Криму до всього ставиться так, як може ставитись завойовник до військових трофеїв — він грабує все майно і обертає все на свою користь. Отже, таке ставленні і  до землі Криму...

Практично весь Крим в Москві віднесли до категорії «прикордонних», які можуть перебувати у власності лише громадян Росії. Нагадаємо, під дію указу потрапило 11 районів АР Крим, а саме: Бахчисарайський, Джанкойський, Кіровський, Красноперекопський, Ленінський, Нижньогірський, Роздольненський, Сакський, Сімферопольський, Совєтський і Чорноморський райони. Іноземці також не можуть володіти ділянками в таких міських округах, як Алушта, Армянськ, Євпаторія, Керч, Саки, Судак, Феодосія і Ялта, а також у 8 з 10 районів у Севастополі. Заборона не поширюється на 3 райони Криму — Первомайський, Красногвардійський і Білогірський, а також Верхньосадівський та Тернівський райони Севастополя, адже вони не межують з материковою частиною України і не мають виходу до Чорного моря.

«ОБЕЗЗЕМЕЛЕННЯ» ТОРКНЕТЬСЯ ДЕСЯТКІВ, А ТО Й СОТЕНЬ ТИСЯЧ ЛЮДЕЙ

Вже оголошено, що землю, яка потрапляє під прикордонний указ Путіна, у громадян України мають намір відбирати за компенсацію, яка не буде ринковою. Тобто хто грабуватиме, той і буде встановлювати ціну пограбованого. Після цього ділянки будуть продаватися вже за ринковою ціною, але уже з політичних мотивів продавати їх будуть тільки громадянам Росії. Тобто на пограбованій землі російська влада ще планує і добре підлататися. Цей указ Путіна в Представництві президента України в АРК назвали «військовим злочином». Прокуратура АР Крим кваліфікує такі дії російської влади ст. 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни) і закликає українців захищати своє майно.

Як зазначили в прокуратурі АРК, привласнення РФ державної власності України та приватної власності населення є серйозним порушенням норм міжнародного гуманітарного права, зокрема ст. 147 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року та ст. ст. 46, 53, 55, 56 IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року, а також є воєнним злочином згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду.

Прокуратурою автономії здійснюється процесуальне керівництво у низці кримінальних проваджень за фактами захоплення та привласнення державою-окупантом на території півострову Крим будівель, споруд, земельних ділянок, автотранспортних засобів, іншого рухомого та нерухомого майна, що перебуває у державній власності та власності фізичних і юридичних осіб. Під час досудового розслідування вдалося встановити понад 4 тисячі захоплених окупаційними «органами влади» об’єктів, вартістю понад 60,2 млрд грн. Судами за клопотаннями прокурорів накладено арешт на майно загальною вартістю приблизно 4,1 млрд грн.

Днями перша заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Дар’я СВИРИДОВА зазначила, що «всі особи, майно яких було експропрійоване, вилучене на тимчасово окупованій території, є потерпілими, жертвами збройного конфлікту. І вже сьогодні Україна має створити ефективні процедури відновлення документів, що посвідчують майнові права, визначити засади повернення власникам майна, яке незаконно було відчужене під час окупації.  Безумовно треба робити системи обліку того, яке майно пошкоджене, зруйноване, знищене або незаконно експропрійоване у власників за час тимчасової окупації. Створити систему відшкодування збитків цивільному населенню за час окупації — це теж задача України, яка вирішується в рамках української концепції перехідного правосуддя».

А мова йде про величезну кількість земель та нерухомості, крім того це «обезземелення» торкнеться десятків, а то й сотень тисяч людей.  Свого часу російський Держкомреєстр повідомляв, що до власників нерухомості на півострові увійшли громадяни 55 країн. Крім України, до списку потрапили — Білорусь, Німеччина, Казахстан, Узбекистан, Ізраїль, Литва, Австралія, В’єтнам, ОАЕ, Саудівська Аравія та інші. Громадянам цих країн теж доведеться або судитися, або продати свою власність в анексованому Криму.

Що стосується громадян України, то цей указ спрямований, звичайно, в першу чергу проти них, адже як не втомлюється повторювати спікер російської «держради» Криму Владімір Константінов, «чим скоріше ми позбудемося всього українського в Криму, тим краще». На сьогодні в анексованому Криму на «прикордонних територіях Росії» належать громадянам України 9747 земельних ділянок. 

НАВІТЬ МОТИВ УКАЗУ ТАКИЙ САМИЙ, ЯК І В 1944 РОЦІ

Друга «цільова аудиторія» указу Кремля — це кримські татари. Адже відомо, що ще за указом Ради оборони 1944 року депортація кримських татар проводилась через те, що Росія не могла дозволити жити в прикордонній зоні великій масі нелояльного до неї населення. Відтоді нічого не змінилося. Навіть мотив указу Володимира Путіна залишився таким же, як і в 1944 році — небажаність проживання в прикордонній зоні тільки вже не нелояльного населення, а власників-громадян інших країн. Звичайно, вони не звертають уваги на той факт, що громадянами іноземної країни в Криму за міжнародним правом є саме росіяни, які неочікувано отримали стільки трофеїв.  

Як зазначає Мустафа ДЖЕМІЛЄВ, «приблизно 10 відсотків кримських татар, за нашими оцінками 25-30 тисяч людей, все ж залишили Крим і зараз на материковій частині України знаходяться. А землі, які вони залишили, — під загрозою. Переважна частина змушена була отримати ці російські паспорти, які люди називають «аусвайсами», тому що, якщо не отримають цей паспорт, то потрібно залишати землю, батьківщину. А у нас гасло таке: залишатися на своїй землі!» — зазначає лідер кримськотатарського народу.

У самого Мустафи Джемільова, за його словами, залишилася земельна ділянка 6 соток в Бахчисарайському районі і будинок. «У мене будинок в Бахчисараї, будинок мого сина. З нашої сім’ї ніхто не прийняв російське громадянство, у нас немає паспортів, відповідно, наше майно можуть вилучити», — сказав він.

Попередження Росії про вилучення земельних ділянок у Криму, які підпадають під указ Володимира Путіна про «прикордонних територіях», означає, що під цю конфіскацію можуть потрапити не тільки пересічні громадяни, але і VIP — персони. Як відомо, від «націоналізації» майна російською владою в Криму вже постраждав олігарх Ігор Коломойський, у якого «націоналізовано» сотні об’єктів.

Один із потенційних постраждалих — олігарх Рінат Ахметов, адже корпорації  SCM належить другий за розміром після «Артека» дитячий табір в Алушті з землею, ясно, а також агрохолдинг на 20 тисяч гектарів землі, співвласником якого є також народний депутат Вадими Новінський. Правда, в Криму ходять чутки про те, що останнім часом агрохолдинг, що залишається центральним аграрним підприємством в регіоні, комусь продано, але оскільки новий власник і ціна продажу залишаються в таємниці, спостерігачі стверджують, що нікого продажу і не було.   

Лишається інтригою, чи відбудеться «анексія» землі у кума Володимира Путіна Віктора Медведчука. Як повідомив журналістам він сам, на Оксану Марченко в селі Оползнєвоє оформлено 68 соток землі, а саме три ділянки в 56, 8 і 4 сотки. Віктор Медведчук має резиденцію в Алупці, в якій він відпочиває кожного року. Однак невідомо, чи це загрожує відомому політику, бо, звісно, отримати російський паспорт йому не становитьтруднощів.

Утримує дачу в Коктебелі колишній голова Ради міністрів Криму Анатолій Могильов. Він недавно розповів журналістам, що вона продовжує перебувати у його власності, і за нею наглядають, але нічого не сказав про її перспективи, очевидно, ще вирішує...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати