Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гібридна дипломатія

26 вересня, 16:17

Коли дипломат, міністр європейської держави погрожує «боляче вдарити по майбутньому» сусідньої європейської держави і блокувати її ініціативи в міжнародних організаціях, такий посадовець принижує насамперед самого себе і свою країну.

Те, що Україна є державою європейською, випливає вже з нашої історії й географії. А як українці відстоювали свій європейський вибір на Майдані і зараз, захищаючи свою країну і всю Європу від російської агресії, бачить увесь світ і підтримує нас.

Наш європейський вибір є незворотнім. Недоброзичливці в окремих країнах ЄС можуть допомагати Москві ускладнити для нас цей шлях, але ніколи не спинять повернення України додому, в Європу.

На жаль, агресивна риторика і грубий тиск на сусідів стали візитною карткою нинішньої угорської влади. Подібних нападок зазнавали і Словаччина, і Румунія, і тепер – Україна. Очевидно, проблема не в сусідах Угорщини, а у вкрай низькій політичній культурі і агресивності деяких будапештських політиків.
Можливо, це пов’язано з наближенням виборів в Угорщині, можливо, з надто теплими зв’язками з путінським режимом.

Закон України «Про освіту» запускає важливу реформу і створення замість пострадянської нової якісної системи освіти європейського взірця.

Мовна стаття цього закону, як Україна неодноразово пояснювала угорським колегам, цілком відповідає Конституції України, європейській практиці і ратифікованим Україною міжнародним угодам. І наша ініціатива про експертизу цієї статті в Раді Європи демонструє цілковиту відкритість України в цьому питанні.

Згідно з новим Законом, представники угорської меншини зможуть за бюджетний рахунок отримувати освіту угорською мовою в дитсадках і початковій школі. У базовій і профільній школі, а також в інших освітніх закладах, включно з університетами, частина предметів зможе також викладатися угорською мовою як мовою ЄС.

Тому всі заяви про «порушення прав» є абсурдними. Навпаки, сьогодні до 70% випускників угорськомовних шкіл на Закарпатті не можуть скласти тест ЗНО з української мови, бо вони її просто не знають, перебуваючи у штучно створеному «мовному гетто». Закон захистить права всіх українських дітей, зокрема й угорськомовних, і створить їм належні умови на ринку праці й освіти.

Виходить, що саме це викликає незадоволення у Будапешті: що ми допомагаємо угорським дітям, які інтенсивно вивчають угорську мову й культуру, водночас добре оволодіти й українською мовою і мати належні можливості на ринку праці. ​
Спроби називати біле чорним і вдаватися до шантажу щодо України – марні. Усі, хто цього досі не зрозумів, можуть запитати у Путіна, який вже намагався поставити Україну на коліна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати