Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «маніфест донецького нарфронту»

З ніг - на голову чи з голови - на ноги?
14 липня, 16:08

Стежу за новинами з України, тому одразу звернув увагу на «Маніфест народного фронту звільнення України, Новоросії та Прикарпатської Русі», вивішений учора на сайті «Еха». Це, мабуть, програма тих, хто воює за відділення від України і за союз з Росією.

Прочитав двічі, потім ще раз перечитав...

Ні ідей, ні концепції. Текст написаний за принципом «ми за все хороше, проти всього поганого», підписів немає. У політології це вірний доказ того, що сказати нічого або що справжній задум розкривати не можна.

Але, оскільки це вишукування комусь адресоване, я теж хочу звернутися до тих, хто буде його читати. Найчастіше «маніфест» таврує олігархів, вони головні вороги, яких потрібно позбутися. ...Ті, хто в Донецьку й Луганську мріють злитися з Росією, повинні знати, що в РФ серед бізнесменів зареєстровано 200 мільярдерів. Не менше їх і серед столоначальників, але тут відкрита статистика відсутня. Другий за частотою вживання термін - «соціальна справедливість». ...Автори документа не пояснюють своїм респондентам, що Росія - країна з найвищим у світі рівнем соціальної несправедливості і розшарування населення. Найвищим - це не для красного слівця, це підрахунки аналітиків Швейцарського банку. Інакше кажучи, розрив між 10 % найбагатших і 10 % найменш забезпечених не семи - восьмикратний як у цивілізованих країнах, а стократний. Власне, точну цифру назвати складно, оскільки чотири мільйони людей - це бомжі, які живуть і вмирають на смітниках і офіційного прибутку не мають!

Ще в маніфесті багато говориться про очищення від корупції. Нагадаю прихильникам зближення з РФ, що, за визнанням колишнього президента Д. Медведєва, під час здійснюваних чиновниками щорічних держзакупівель вони крадуть і кладуть собі в кишеню трильйон рублів (близько 30 мільярдів доларів).

Автори звернення закликають побудувати народне представництво - знизу доверху. Але нормальна демократія - це система стримувань і противаг, наприклад, американський конгрес може блокувати ініціативи президента, з протистояння цих політичних інститутів формується тактика і стратегія держави. Але в Росії діє «вертикаль влади», тут парламент - не місце для дискусії. Як кажуть у народі, «з кращих спонукань і для заощадження часу думці готуються прийняти закон, який забороняє все й одразу!»

Ще «маніфест» обіцяє зробити головним власником - державу, яка контролюватиме обмежену сферу приватного бізнесу. Тобто у придуманій маніфестантами Новоросії не держава служить бізнесу, а бізнес повинен підкорятися владі. Така система діяла в СРСР 70 років. У підсумку замість обіцяного відмирання держави ми отримали її розпад, замість комунізму - злидні, замість земного раю - пекло голодоморів, депортацій, ГУЛАГу. ХХ століття Росія починала як найуспішніша і найперспективніша держава Європи, світ писав про «російське диво». Катастрофа 17-го року призвела до того, що, за словами О. Солженіцина, ХХ століття Росія програла.

Невідомі автори маніфесту багато обіцяють, хочуть зробити духовне, соціальне, інтелектуальне тощо - вищою метою. Ми в Росії звикли до обіцянок - про 25 мільйонів нових, сучасних робочих місць, про квартири ветеранам, про програму 2020, про життєвий рівень як у Португалії... Детально обговорювати міфи, які регулярно виникають і відкидаються, немає сенсу, це нудно.

Що дійсно дивує в документі - це всерйоз повторювана маніакальна мантра про фашизм. У Росії з цензурних міркувань закриваються цілі телеканали та інформагентства, втрачають роботу популярні журналісти, в'язні Болотної отримують роки позбавлення волі за участь у не існуючих «масових заворушеннях», президент Путін публічно зазначає про талант Геббельса, а його близький помічник - Мігранян - високо оцінює політичний професіоналізм Гітлера... З іншого боку - стара демократія Європи та Америки, як і Польща, Балтія, Чехія, які позбавилися червоного тоталітаризму, солідарні з Майданом, з антикорупційною революцією національної гідності, але маніфест називає це фашизмом??!! Його автори демонструють свою повну ідейну ізоляцію.

Якщо сприймати заклики маніфесту всерйоз, можна припустити, що він кличе, почасти, повторити досвід скандинавської демократії, що в їхніх найближчих планах - перехід східного кордону і повстанська діяльність у РФ. Але міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт - один з послідовних прихильників української революції та противник донецько-луганських сепаратистів. А Росія - реальний спонсор маніфестантів. Найдивовижніший, за ступенем демагогії, пункт документа - про допомогу Росії Новоросії, він так і називається - «чому Росія допомагає Південному Сходу». Закликаючи збільшити військову допомогу, Стрєлков без еківоків та іносказань, прямо заявив: «Ми принесли війну на цю землю». (Раніше українці, при всій регіональній специфіці, а в якій країні її немає, розв’язували свої проблеми без ПТУРСів і гранатометів.) Чому ж Росія допомагає зброєю і найманцями - маніфест пояснює, …тому що московська еліта, побоюючись антифашистського повстання у себе в країні, змушена допомагати антифашистам в Новоросії!!??

...1939 року під час радянсько-фінляндської війни червоні соколи, літаючи над фінськими окопами, розкидали бомби й листівки. Фінські командири зачитували ці листівки перед строєм, і тоді бійці йшли в бій з готовністю померти, добре розуміючи, що на них чекає в разі радянізації Суомі. Відтоді пострадянська пропаганда концептуально не змінилася.

Я закликаю ошуканих мешканців Донецька та Луганська прочитати т. зв. «Маніфест народного фронту» і якомога швидше перейти на бік президента, обраного українським народом в чесних, прозорих виборах, на бік України, яка позбувається радянської катастрофи та пострадянської януковщини! А громадянам Росії треба повернутися додому!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати