Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про настрої українців щодо автокефалії

19 жовтня, 13:09

Соціологічна група «Рейтинг» опублікувала результати нового дослідження про ставлення українців до створення помісної православної церкви. Розглянемо основні підсумки опитування та підкреслимо найбільш знакові моменти.

РЕГІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ

54% опитаних позитивно ставляться до ідеї створення помісної церкви, протилежної думки – 19%, стільки же висловлюються байдуже. Найвищий рівень підтримки на Заході (68%) та у Центрі (58%). Водночас на Півдні прихильників цієї ініціативи 45%, а на Сході – 37%. У південно-східних областях, на відміну від решти України, фіксується відносно більша кількість тих, хто байдуже або негативно ставиться до ідеї автокефалії.

Показово, що кілька місяців тому, якщо порівнювати з тодішнім дослідженням фонду «Демократичні ініціативи» та Центра Разумкова, створення помісної церкви підтримували лише третина українців. За минулий час найвідчутніше показники зросли саме на Півдні й Сході – практично в кілька разів. Тут можна було б сказати, що коли ідея, яка має об’єднавчий потенціал, починає реалізовуватися, її притягальна сила стрімко збільшується. Утім, є одне «але», на якому зупинимося нижче.

ВІКОВІ ВІДМІННОСТІ

Найбільше створення помісної церкви підтримують найстарші опитані (61%). Серед представників середнього віку – 51%, молоді – 45%.

Тут начебто все логічно: чим старше, тим релігійніше і чуттєвіше до зрушень у церковному житті. При цьому слід зазначити, що різниця показників у вікових групах не надто значна.

КОНФЕСІЙНА СПЕЦИФІКА

Прихильників автокефалії найбільше серед парафіян Української греко-католицької церкви (76%) та Української православної церкви Київського патріархату (73%). Найвідчутніший спротив фіксується в Українській православній церкві Московського патріархату, де більше половини вірян виступають проти цієї ідеї, але водночас майже третина її підтримує. Серед парафіян інших конфесій прихильників автокефалії близько половини. У групі віруючих, які не відносять себе до жодної конфесії, – 43%, невіруючих – 29%.

Цікаво, що створення помісної церкви парафіяни УПЦ КП і УГКЦ підтримують практично на одному рівні, попри те, що процес конфесійного об'єднання безпосередньо греко-католиків не стосується. Тут, вочевидь, вступає в силу почуття національної вигоди, з точки зору якої православна сепарація від Москви може убезпечити країну в цілому. Також варто підкреслити, що третина вірян УПЦ МП, котрі підтримують автокефалію, – це досить значний показник, враховуючи жорстку позицію керівництва Церкви.

ОБ’ЄДНАВЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ

36% усіх респондентів вважають, що створення помісної церкви швидше об’єднає країну. На думку23% опитаних, ця ініціатива жодним чином не вплине на консолідацію суспільства. Водночас 24% зауважують на можливому розколі. Найчастіше про це говорять на Сході (34%) та серед вірян УПЦ МП (57%). При цьому у інших регіональних, вікових і конфесійних категоріях більше тих, хто вважає, що автокефалія швидше об’єднає, ніж розколе країну.

Як же так вийшло, що кількість жителів Сходу, котрі підтримують автокефалію, за останні місяці зросла в рази, але щодо питання консолідації тамтешня більшість вважає, що об'єднання православних може розколоти країну? Ситуацію можуть прояснити інші показники. На Сході число прихильників помісної церкви майже таке ж, як і тих, хто вважає, що ця ініціатива консолідує суспільство або ніяк не вплине на регіональні взаємини. Водночас негативне ставлення до автокефалії тут на тому ж рівні, що і думка про ймовірний розкол. Таким чином, може йтися просто про дві різні групи.

ПИТАННЯ ЛІДЕРСТВА

30% опитаних вважають, що очолити помісну церкву повинен патріарх УПЦ КП Філарет. На думку 7%, главою автокефалії має стати предстоятель УПЦ МП Онуфрій, 3% – підтримують кандидатуру митрополита УАПЦ Макарія. 11% вважають, що жоден з них не повинен очолювати помісну церкву. Філарета як можливого лідера автокефалії найбільше підтримують парафіяниУПЦ КП (57%). Серед вірян УГКЦ таких 31%, представників інших конфесій – 21%, позаконфесійних віруючих – 20%. Натомість більшість парафіян УПЦ МП, які підтримують створення помісної церкви, її очільником бачать Онуфрія. Їхня частка складає 29%. Водночас кожен десятий тут не проти, щоб главою автокефалії став Філарет.

Тут загалом усе очікувано. Увагу слід звернути на інше. Це – єдиний пункт дослідження, де згадується Українська автокефальна православна церква, та, що має відношення до ймовірного об’єднання православних. З подібними опитуваннями історія така ж. Так, УАПЦ – невелика Церква, але чому вона не виділяється окремо, враховуючи її роль у потенційній автокефалії? При цьому окремо вказується УГКЦ, яка не збирається приєднуватися до помісної церкви.

Є і більш ширше питання. Чому у таких дослідженнях на перший план ставляться не православні, потенційні члени автокефалії, а всі загалом включно з представниками інших конфесій, позаконфесійними віруючими та атеїстами? Звісно, церковне питання в Україні наразі має не тільки релігійне значення, але ж Церква є особливим утворенням, а не просто інститутом, внутрішнє життя якого можуть однаково оцінувати відразу усі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати