Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реформи в Україні почнуться з міст

Нові лідери, нові підходи і системне мислення – все це я побачила на Форумі Майбутнього, на який мене запросили команда нового мера міста Олександра Сенкевича.

Все те, чого так довго чекали українці від національного рівня лідерів і не дочекалися – відбувається вже в містах, де активною частиною громадян нові мери. Поки що це не є масовою тенденцією,  але Миколаїв - це вже місто, де відбуваються зміни. Мер Олександр Сенкевич обраний від Самопомочі в регіоні, де традиційно обиралися лише представники Партії регіонів, і будує політику в місті за новими правилами – що само по собі є прикладом успіху нових лідерів для Сходу та Півдня України. Миколаїв обрав 33 річного випускника Школи мерів – програми де навчали новим підходам до міського управління. Координатор Школи мерів Руслан Рохов сьогодні - один з драйверів і близьких соратників Олександра Сенкевича в Миколаєві.

Форум Майбутнього об’єднав всіх, хто прагне змін в місті і всіх хто підтримує  зміну політики в Україні – її децентралізаціі.  Це не лише українська особливість.

Сьогодні саме міста визначають розвиток сучасного світу – а мери міст іноді є більш яскравими та впливовими фігурами, ніж прем’єри чи міністри та члени парламентів. Фокус світової політики зміщується до міст – 21 століття обіцяє бути саме ерою міст, так як 20 сторіччя було століттям – держав, а 19 – столітття імперій.

Українські міста – можуть стати справжнім двигуном змін, які ми чекаємо вже 25 років.  Цей процес вже почався, незважаючи на дуже повільні реформи децентралізаціі. Влада повинна поступово переходити в руки місцевих громад і їх лідерів – мерів.

В Миколаєві на Форумі Майбутнього я побачила як це відбувається на практиці – коли громадяни, які підтримували Сенкевича на виборах, об’єдналися навколо людини, який вони довірили місто і готові приймати участь в реформуванні міста.

Участь в форумі приймали більше 900 учасників різного віку. Їх могло б бути більше як би не зима та обмежений простір конгрес холу міста.

Сьогодні перед містом стоять великі проблеми та виклики – не тільки традиційні для кожного з міст України – коли 25 років руйнування інфраструктура та корупційного управління призвели українські міста до  рівня  70- років 20 століття. В Миколаєві, які і у всіх містах  де перемогли не ставленники олігархічних кланів та домінуючих десятиріччями партій – збрігається велике напруження між новим мером та міською радою, де ще сильні позиції старих місцевих еліт.

І Миколаївський Форум Майбутнього - це важливий крок нового Мера та команди показати шлях до нової політики в місті – коли голова міста звертається за підтримкою та співпрацею не до кланів в місті, а до своїх виборців, до жителів міста. Такий партнерський підхід - коли влада прагне співпрацювати з громадянами – одна з провідних тенденцій сучасних міст світу.

Цьому сприяють і сучасні смарт (розумні) технології, поширення інтернету та зростання громадянської активності, яке охопило і Україну.

Те що Миколаїв мріє про майбутнє і моделює це майбутнє – яскравий приклад  того як проявляє себе новий тип політики – партнерської та громадянської політики. І це найкраще надбання, яке приніс нам Майдан.

Вікторія ПОДГОРНА, член експертної  ради Kyiv Smart City

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати